Οι δράσεις του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου είναι οι εξής:

  • Η ταινία ντοκιμαντέρ των Ελισαβέτα Στάντσεβα και Γιάσεν Χαραλαμπίεβ με τίτλο Ο Γιώργος Γουναρόπουλος από τη Σωζόπολη.

«Ο Γιώργος Γουναρόπουλος γεννήθηκε το 1889 στην ακτή του Εύξεινου Πόντου, στη Σωζόπολη, από όπου έφυγε με την οικογένειά του σε ηλικία δεκαπέντε ετών, χωρίς να επιστρέψει ποτέ ξανά.

Πάνω από έναν αιώνα μετά, η δισέγγονή του επισκέπτεται για πρώτη φορά τη γενέτειρα του καλλιτέχνη, αναζητώντας τις οικογενειακές και πολιτισμικές της καταβολές. Εύλογα αναρωτιέται αν επιβιώνει εκεί ο κόσμος της παιδικής ηλικίας του προπάππου της. Ένα είναι βέβαιο ωστόσο· οι αναμνήσεις του, γεμάτες κύματα, θαλάσσιους δράκους, διάφανα δάση και σιλουέτες νεράιδων, κυριαρχούν διαχρονικά στη ζωγραφική του.

Καθώς στην Πινακοθήκη της Σωζόπολης ετοιμάζεται μια έκθεση με έργα του Γουναρόπουλου, οι κάτοικοι της πόλης ταξιδεύουν στον χρόνο και στην ιστορία της μέσα από παλιούς χάρτες και βιβλία. Η ταινία αφιερώνεται στις αναμνήσεις τους και στον Γιώργο Γουναρόπουλο από τη Σωζόπολη».

  • Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης “Marie Matin: Η πιανίστα και συνθέτρια Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου συστήνεται στο σύγχρονο κοινό”, το οποίο ηχογραφήθηκε για την εκπομπή Κριτικός λόγος του Θάνου Μαντζάνα στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Έντεκα συνθέσεις –έργα για πιάνο και τραγούδια– που έγραψε η Μαρίκα Γουναροπούλου από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1940. Πολλά από τα τραγούδια αποτελούν μελοποιήσεις ποιημάτων Ελλήνων και Ελληνίδων ποιητών και ποιητριών, όπως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και η Δώρα Μοάτσου-Βάρναλη.

Τα έργα ερμηνεύουν τελειόφοιτες του ΤΜΣ ΕΚΠΑ.
Πιάνο: Μαριάννα Παντελίδη, Έλενα Φίντελνταϋ
Φωνή: Νικολέτα Κουτσαμάνη (υψίφωνος)

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Σωζόπολη, στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ