Η ιστορία δυο οικογενειών, οι οποίες ζουν δίπλα δίπλα στη θάλασσα, γίνεται το κατάλληλο σκηνικό για να ξεδιπλώσει η Νόρα Πυλόρωφ ένα μυθιστόρημα στηριγμένο σε δυο κεντρικούς άξονες: την αγάπη και τον έρωτα ως πρωταρχική ανάγκη υπαρκτικής εξέλιξης από τη μια και την ανάγκη να γνωρίζει κανείς το παρελθόν του, το βιωματικό και ιστορικό φορτίο των γονιδίων που φέρει, για να αντιμετωπίσει καλύτερα το παρόν, να επουλώσει, στο μέτρο του δυνατού, τις πληγές και τα τραύματα και να προχωρήσει σε ένα μέλλον αυθύπαρκτο.
Έτσι λοιπόν ανασυστήνει μια κοινωνία στην οποία τα μέλη κυρίως των δυο οικογενειών ζουν παράλληλα και συνυπάρχουν αφομοιωμένα σε έναν κόσμο στον οποίο η ιστορία καθορίζει την τύχη τους. Από τη μια η Λίλα, η κόρη της μιας οικογένειας και από την άλλη ο Άγγελος, ένας ζωγράφος που έχει βρει απάγκιο στο σπίτι της Επανομής. Ανάμεσά τους θα αναπτυχθούν δεσμοί εκρηκτικοί και αναπότρεπτοι, ενοχικοί αλλά και αθώοι.
Κοινός παρανομαστής όλων η θάλασσα και ο αντίκτυπος των κυμάτων στη ζωή τους. Σε όλο το μυθιστόρημα το νερό μοιάζει να είναι ο καταλύτης και το πεδίο αναμέτρησης των ηρώων με τη συνείδηση τους. Αντανακλά το φως και τα σκοτάδια της μοίρας, γίνεται πηγή έμπνευσης, καθορίζει την καλλιτεχνική δημιουργία, ρέει απρόσκοπτα και συμπαρασύρει μαζί νοοτροπίες και αξίες, συμπεριφορές και μνήμες, ηθικές και βιώματα, αλήθειες και ψέματα αλλά κυρίως μυστικά. Τα μυστικά που κρύβει το παρελθόν και θα έρθουν σταδιακά στο φως για να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά των συνειδήσεων των ηρώων και ταυτόχρονα να χαράξουν ένα νέο μονοπάτι στην περιπέτεια της ζωής.
Η Πυλόρωφ περιγράφει σχέσεις εκρηκτικές και πολυσήμαντες, αδιέξοδες και ανατρεπτικές. Σχέσεις που χαρακτηρίζονται από τον αγώνα για την επιβίωση και από την προσπάθεια για αυτογνωσία. Σχέσεις που άλλοτε στιγματίζουν και άλλοτε αποδομούνται, ενίοτε πληγώνουν αλλά πάντοτε γοητεύουν. Και ενώ μοιάζει να χάνονται καταφέρνουν να διατηρηθούν σε θεατή ή αθέατη μορφή, καθορίζοντας τα συναισθήματα των εμπλεκομένων και αλλάζοντας τα πεπρωμένα τους.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Από την Επανομή ως κέντρο της αφηγηματικής εξέλιξης η Πυλόρωφ περνά στη Νιγρίτα Σερρών, στη Μεσσηνιακή Μάνη με τις υπέροχες περιγραφές στο σχετικό κεφάλαιο και από εκεί στο Λίβερπουλ και στη Νέα Υόρκη. Μια γεωγραφική περιδιάβαση που γίνεται η αφορμή για να ακολουθήσει ο αναγνώστης την πορεία των ηρώων με αμείωτο ενδιαφέρον και να γνωρίσει τους τόπους στους οποίους δοκιμάζεται, εν τέλει, η αγάπη ως αρχέγονη ενωτική και ανανεωτική δύναμη.
Χαρακτήρες
Πολυπρόσωπο έργο με χαρακτήρες που δοκιμάζονται. Η Πυλόρωφ αρέσκεται στη χρήση πολλών ηρώων στα έργα της, ακριβώς επειδή μπορεί να διαχειριστεί την πορεία τους με ακρίβεια. Το ίδιο συμβαίνει και στο βιβλίο της αυτό. Τέσσερις γενιές ανθρώπων από διαφορετικές οικογένειες διατρέχουν τον χρόνο και τους τόπους και δοκιμάζουν τις αντοχές και τη μοίρα τους.
Πέρα από τους κεντρικούς ήρωες υπάρχουν άλλοι που δορυφορικά στηρίζουν την αφήγηση και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή κι ενώ υπάρχουν ως δευτεραγωνιστές η δυναμική τους στο έργο είναι εξίσου σημαντική. Η συγγραφέας τους αγαπά όλους. Στέκεται με αγάπη μπροστά στους σάρκινους ήρωές της και παρουσιάζει τις ψυχολογικές διακυμάνσεις τους με μεγάλη ευαισθησία. Αφουγκράζεται τα εσώτερα της ψυχής τους, συγχωρεί τις αδυναμίες και τα λάθη τους, συμπάσχει με τα πάθη και σέβεται τις αποφάσεις τους.
Με στρωτή γλωσσική αισθητική, εναλλάσσοντας την τριτοπρόσωπη αφήγηση με την πρωτοπρόσωπη η Πυλόρωφ υπογράφει μια ιστορία για την αποδόμηση των σχέσεων και το σκοτάδι που πνίγει το φως. Αλλά και μια ιστορία για το φως που ξεπροβάλει πάντα μέσα από την αλήθεια. Ένα βιβλίο που θα αγγίξει τον αναγνώστη για τη δύναμη που έχει η ζωή στο πέρασμά της να σαρώνει τα πάντα.
Διαβάστε επίσης:
Νόρα Πυλόρωφ – Το Νεραϊδάκι: Ένα βιβλίο για μια σχέση εκρηκτική μα και αδιέξοδη