Από το εργαστήρι της στο Λονδίνο και µε ένα πολυδιάστατο έργο γλυπτικής, ζωγραφικής και εγκαταστάσεων σε όλον τον κόσµο η Καλλιόπη Λεµού εκθέτει για πρώτη φορά στην Χίο δώδεκα έργα ζωγραφικής σε ξύλο µε λάδι µερικώς επικαλυµµένα µε ρητίνη και τρία έργα ζωγραφισµένα µε λάδι σε καµβά πάνω σε ξύλο που δηµιούργησε ειδικά για την έκθεση στο Χαµιδιέ Τζαµί, µε τίτλο Θάλασσα Απέραντη Μυστικά και Φανερά.

Την έκθεση συµπληρώνουν τρία από τα εννέα έργα της σειράς Ritual Garments (2020 – 2022) που παρουσιάστηκαν στην 4η Μπιενάλε της Autun – Διεθνές Φεστιβάλ Ιερής Σύγχρονης Τέχνης στη Γαλλία, στο Μουσείο του Ντόρντρεχτ στην Ολλανδία και στη Γκαλερί Gazelli Art House Baku στο Αζερµπαϊτζάν.

Η έκθεση στο Χαµιδιέ Τζαµί είναι φόρος τιµής της Καλλιόπης Λεµού στην Χίο, την πατρίδα που την γαλούχησε, στην Αγγλία, την δεύτερη πατρίδα της όπου για χρόνια εργάζεται ασταµάτητα και σαν ειδικό αφιέρωµα στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου που από το 1994 έχει µεγάλη δράση για την διάδοση του ελληνικού πολιτισµού στην καρδιά της αγγλικής πρωτεύουσας.

Αγαπηµένο θέµα της Καλλιόπης Λεµού είναι η θάλασσα της Χίου, η θάλασσα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, όπως κάποτε έφερε κοντά και τους προγόνους της από την Χίο και την Ανατολή. Πρόδηλη σε όλα τα έργα της η γυναικεία µορφή κρατάει γερό τιµόνι και στις φουρτούνες και στην γαλήνη της αεικίνητης θάλασσας. Αυτή η θάλασσα εικονίζει στο έργο της Καλλιόπης Λεµού και την αεικίνητη ψυχή, τον πόθο για την λύτρωση και την ευδαιµονία.

Η έκθεση πραγµατοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο.

Επιµέλεια Έκθεσης: Νάγια Γιακουµάκη και Νατάσα Λαιµού

Σχετικά µε την Εικαστικό Καλλιόπη Λεµού:

Η Καλλιόπη Λεµού (γεν. 1951, Οινούσσες, Χίος) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Είναι γλύπτρια, ζωγράφος, και δηµιουργεί εγκαταστάσεις µεγάλων διαστάσεων και φιλµ. Σπούδασε ζωγραφική και εκτύπωση στη σχολή τέχνης Byam Shaw School of Art, όπου έκανε και µεταπτυχιακές σπουδές στη ζωγραφική. Η Λεµού έχει εκθέσει εκτενώς σε διάφορους διεθνείς χώρους πολιτισµού. Η έκθεση της τριλογίας της µε τίτλο Crossings είναι ένα έργο για την αναγκαστική µετανάστευση. Η εικαστικός συγκέντρωσε, από τις ακτές ελληνικών νησιών, και παρουσίασε τις αυθεντικές ξύλινες βάρκες που χρησιµοποιήθηκαν για τη µεταφορά µεταναστών. Το έργο πραγµατοποιήθηκε στην Ελευσίνα (2006) στην Κωνσταντινούπολη (2007) και µπροστά από την Πύλη του Βρανδεµβούργου στο Βερολίνο (2009) ως µέρος των εορτασµών της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Μερικά από τα πιο αναγνωρισµένα έργα της περιλαµβάνουν την τριµερή έκθεση Navigating in the Dark (2011) στο Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, στο Τζαµί του Ιµπραήµ Χαν, Ρέθυµνο και στην κρύπτη της εκκλησίας St Pancras, Λονδίνο, την εγκατάσταση Pledges στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε του Çanakkale, Τουρκία (2012), τη δηµόσια εγκατάσταση των γλυπτών Tools of Endearment, στο Yorkshire Sculpture Park και στο Λονδίνο, Ηνωµένο Βασίλειο, στο Westersingel στο Ρότερνταµ, Ολλανδία, και στο Boissy-le-Châtel, Γαλλία. Η εικαστικός έχει παρουσιάσει το φιλµ Irrevocable Transformations (2016) στην 5η Μπιενάλε Çanakkale, Osnabrück, Γερµανία (2017) και τη σειρά Ritual Garments, στην 4η Μπιενάλε της Autun – Διεθνές Φεστιβάλ Ιερής Σύγχρονης Τέχνης στη Γαλλία (2023), στο Μουσείο του Ντόρντρεχτ στην Ολλανδία και στη γκαλερί Gazelli Art House Βaku στο Αζερµπαϊτζάν. Τέλος, έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε µόνιµες δηµόσιες εκθέσεις. Το 2015, το έργο της Λεµού At the Centre of the World κέρδισε το βραβείο Borusan Contemporary Art Collection Prize.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Καλλιόπη Λεμού, Η σειρήνα και το Κύμα, 2024, Λάδι σε ξύλο, μερικώς επικαλυμμένο με ρητίνη (λεπτομέρεια) (C) Καλλιόπη Λεμού, Ευγενική παραχώρηση Gazelli Art House, Λονδίνο