Η αριστουργηματική ταινία Ανατομία Ενός Εγκλήματος σε σκηνοθεσία του θρυλικού Ότο Πρέμινγκερ, επιστρέφει θριαμβευτικά στη μεγάλη οθόνη αυτό το καλοκαίρι! 65 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, η Summer Classics δίνει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να απολαύσει ξανά αυτό το αξεπέραστο δικαστικό θρίλερ σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση 4Κ.

Ο Τζέιμς Στιούαρτ δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, ενσαρκώνοντας τον δικηγόρο Πολ Μπίγκλερ ο οποίος αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός άντρα που κατηγορείται για τη δολοφονία του φερόμενου ως βιαστή της συζύγου του, σε μια ιστορία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα. Η ταινία που ξεχώρισε για την τολμηρή της προσέγγιση σε θέματα όπως η βία, η σεξουαλική κακοποίηση και η ηθική δικαιοσύνη, ήταν υποψήφια για επτά βραβεία Όσκαρ συμπεριλαμβανομένων των Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ το 2012 επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως μέρος του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου για την πολιτιστική, ιστορική και αισθητική της σημασία.

Ο Πρέμινγκερ χειρίζεται την αφήγηση με δεξιοτεχνία, χτίζοντας μια ατμόσφαιρα αγωνίας και αβεβαιότητας που κρατά το κοινό καθηλωμένο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Με πολλές χαρακτηριστικές σκηνές να διαδραματίζονται μέσα στη δικαστική αίθουσα και με καταπληκτικές ερμηνείες από εξαιρετικούς ηθοποιούς όπως ο Τζέιμς Στιούαρτ, η Λι Ρέμικ, ο Μπεν Γκαζάρα κι ο Τζορτζ Σι Σκοτ, η Ανατομία Ενός Εγκλήματος (Anatomy of a Murder, 1959) αποκαλύπτει με ανησυχητικό τρόπο ότι οι δίκες έχουν να κάνουν περισσότερο με τη δικηγορία παρά με την αλήθεια.

Η κινηματογράφηση αποτυπώνει την ένταση της αίθουσας του δικαστηρίου με μαεστρία, ενώ η μουσική επένδυση του αξεπέραστου Ντιουκ Έλινγκτον -που εμφανίζεται και στην ταινία- προσδίδει μια απαράμιλλη τζαζ αίσθηση, υπογραμμίζοντας τις δραματικές στιγμές με έναν διακριτικά υποβλητικό τρόπο. Η ταινία ξεχωρίζει επίσης για μια από τις πιο διάσημες σεκάνς τίτλων έναρξης, σχεδιασμένη από τον Saul Bass, όπως άλλωστε και η εμβληματική της αφίσα.

Η Ανατομία Ενός Εγκλήματος (Anatomy of a Murder, 1959) χαρακτηρίστηκε ως μία από τις καλύτερες δικαστικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, αν όχι η καλύτερη, αφού όχι μόνο προσέφερε νέες διαστάσεις στο δικαστικό δράμα, αλλά άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στον κινηματογράφο ως σύνολο. Παραμένοντας με βαθμολογία 100% στο Rotten Tomatoes, εξακολουθεί να συναρπάζει τους θεατές, προκαλώντας σκέψεις γύρω από τη φύση της δικαιοσύνης και τα όρια της ανθρώπινης ηθικής.

Σύνοψη

Σε μια επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ, ένας βετεράνος στρατιωτικός βρίσκεται κατηγορούμενος για τη δολοφονία ενός άνδρα που φέρεται ότι βίασε τη σύζυγό του. Η υπεράσπισή του ανατίθεται στον Πολ Μπίγκλερ, έναν χαρισματικό αλλά κουρασμένο δικηγόρο, που προσπαθεί να αναζωογονήσει την καριέρα του. Καθώς η δίκη ξεκινά, ο Μπίγκλερ έρχεται αντιμέτωπος με σκοτεινά μυστικά και ηθικά διλήμματα αλλά και με ένα σύστημα γεμάτο πολιτικές πιέσεις και κοινωνικές προκαταλήψεις.

Ταυτότητα ταινίας
Ανατομία Ενός Εγκλήματος / Anatomy of a murder

  • Σκηνοθεσία: Ότο Πρέμινγκερ
  • Σενάριο: Γουέντελ Μέις (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Τράβερ)
  • Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Στιούαρτ, Λι Ρέμικ, Μπεν Γκαζάρα, Τζορτζ Σι Σκοτ
  • Μουσική: Ντιουκ Έλινγκτον
  • Φωτογραφία: Σαμ Λίβιτ
  • Έτος Παραγωγής: 1959
  • Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
  • Διάρκεια: 161 λεπτά