Το metal τρίο Voice Of Baceprot (VOB) έχει κεντρίσει την προσοχή του μουσικόφιλου, και όχι μόνο, κοινού του πλανήτη. Για να πάρετε μια ιδέα, πρόκειται για το πρώτο συγκρότημα από την Ινδονησία που έπαιξε στο μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης, το Glastonbury. Η εμφάνιση στη φετινή διοργάνωση διεύρυνε το κοινό τους και συγκέντρωσε ακόμα περισσότερους προβολείς πάνω τους.

Δεν είναι κάτι που βλέπει κανείς κάθε μέρα: Τρεις νεαρές γυναίκες με χιτζάμπ να παίζουν μέταλ. Το τρίο, που αποτελείται από τις Marsya (φωνητικά και κιθάρα), Widi (μπάσο) και Siti (τύμπανα), χρησιμοποιεί τη μουσική για να εκφραστεί – και κυρίως να εναντιωθεί σε όσα θεωρεί άδικα.

Σε συνέντευξη που είχαν δώσει στο BBC η Marsya είχε σχολιάσει για το ξεκίνημα της μπάντας: «Αφήνουμε το θυμό μας να κυλήσει μέσα από τη μουσική μας… […] Αν διαδηλώσουμε θα υπάρξει πρόβλημα. Θα μας κατηγορήσουν ότι είμαστε ακραίες. Στο χωριό μας, τις γυναίκες που διαμαρτύρονται τις λένε τρελές».

Οι τρεις γυναίκες ήταν ακόμα μαθήτριες όταν άρχισαν να παίζουν μουσική. Όλα ξεκίνησαν όταν το τρίο εντάχθηκε σε μια εξωσχολική θεατρική ομάδα, μα φαίνεται πως η υποκριτική τους ήταν τόσο κακή, που σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των κοριτσιών ο δάσκαλός τους τους πρότεινε να δοκιμάσουν αντ’ αυτού τη μουσική. Έτσι, σε ηλικία 14 ετών, τα κορίτσια έπιασαν για πρώτη φορά τα όργανά τους και άρχισαν να μαθαίνουν να παίζουν. Το μουσικό τους ταξίδι ξεκίνησε με διασκευές ποπ τραγουδιών, μιας και δεν είχαν ακούσει ποτέ πριν μέταλ ή ροκ τραγούδια. Από το laptop του δασκάλου τους ανακάλυψαν λίστες αναπαραγωγής γεμάτες με τραγούδια από συγκροτήματα όπως τους Red Hot Chili Peppers και τους System of a Down. Μάλιστα, κομβικής σημασίας ήταν η τυχαία συνάντηση με τη μουσική του αρμενοαμερικανικού heavy metal συγκροτήματος και του κομματιού τους “Toxicity”. Σύμφωνα με την Siti (σε συνέντευξή της στο BenarNews) μόλις άκουσαν το τραγούδι αυτό όλες τους ξετρελάθηκαν, ενώ η ίδια το βρήκε τόσο «πολύπλοκο, που [απλά] έπρεπε να το μάθω».

Πίσω από το όνομα της μπάντας βρίσκεται ο Cep Ersa Ekasusila Satia (γνωστός και ως Abah Erza), που τους δίδαξε μουσική. “Voice of Baceprot”, όπου “voice” σημαίνει «φωνή» στα Αγγλικά, ενώ η λέξη “baceprot “προέρχεται από τη Σουνδανική γλώσσα και σημαίνει «θόρυβος». Και πράγματι το όνομα αυτό ταιριάζει στις θορυβώδεις μελωδίες τους. Ακόμα όμως, αποτυπώνει και την επιλογή των 3 γυναικών να τραγουδούν στα Αγγλικά, Ινδονησιακά και Σουνδανικά.

Το 2018, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους σινγκλ «School Revolution», το οποίο έγινε γνωστό στη χώρα τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε πολλά βίντεο από τις φοιτητικές διαδηλώσεις που έγιναν το 2019 στην Ινδονησία (σχετικά με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα) έπαιζε από πίσω το κομμάτι των VOB. Από εκείνο το σημείο και μετά, το συγκρότημα έγινε συνώνυμο με τη μουσική που έχει απήχηση στη νεολαία της χώρας, και που θίγει κοινωνικά ζητήματα, όπως η δικαιοσύνη, η γυναικεία ενδυνάμωση, η εναντίωση στην καταστροφή του περιβάλλοντος, και το αίτημα για ειρήνη.

Δυστυχώς, οι νεαρές αυτές γυναίκες όχι μόνο έχουν γνωρίσει έντονες επικρίσεις, αλλά έχουν γίνει και στόχος άγριων επιθέσεων. Η Marsya χτυπήθηκε κάποτε στο κεφάλι από μια πέτρα με ένα σημείωμα που της έλεγε να «σταματήσει να κάνει τη μουσική του διαβόλου». Για κάποιους οι γυναίκες αυτές όφειλαν να βγάλουν τις χιτζάμπ τους, καθώς θεωρούσαν πως η ενασχόλησή τους με τη μουσική, και μάλιστα με τη μέταλ μουσική δε συνάδει με τη μουσουλμανική πίστη. Για την ίδια τη Marsya (σύμφωνα με μια παλαιότερη συνέντευξή της το 2018  στο BBC Ινδονησίας) όμως, αυτά είναι τελείως διαφορετικά πράγματα: «Το μέταλ είναι απλώς ένα είδος μουσικής. Φοράω χιτζάμπ επειδή είναι η ταυτότητά μου ως μουσουλμάνα… Δεν είναι επειδή θέλω να προκαλέσω αίσθηση».

Από τη σύστασή τους, οι VOB έχουν συζητηθεί σε μια σειρά από αναγνωρισμένα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, NPR, BBC, DW, Reuters και The Guardian. Μάλιστα, οι Voice Of Baceprot ονομάστηκαν πρόσφατα από περιοδικό Metal Hammer ως «το μέταλ συγκρότημα που χρειάζεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή». Και εμείς, δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε!

Retas: Το πρώτο άλμπουμ των Voice Of Baceprot

Με στόχο η μουσική τους να φτάσει σε «μέρη που δεν έχουμε πάει ποτέ» το συγκρότημα Voice Of Baceprot κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο με τίτλο “Retas“. Πρόκειται για ένα άλμπουμ με 10 κομμάτια (To “God, Allow Me” υπάρχει σε 2 εκτέλεσεις), με το οποίο φέρνουν έναν ήχο που συνδυάζεται το nu-metal με το σκληρό ροκ των αρχών της δεκαετίας του 2000. Μουσικά ξεχωρίζει το ορχηστρικό ‘Kawani’ (που σημαίνει «κουράγιο» στα Σουνδανικά), μιας και αποτελεί μια πρωτότυπη συνύπαρξη της μέταλ με στοιχεία Σουνδανικής μουσικής στο σόλο μπάσου που παίζει η Widi.

Tracklist

  1. Enter Sandman (Metallica Cover – Live at Transmusicales de Rennes 2021)
  2. What’s The Holy (Nobel) Today?
  3. PMS
  4. Age Oriented
  5. The Enemy of Earth is You
  6. Kawani
  7. [NOT] PUBLIC PROPERTY
  8. God, Allow Me (Please) to Play Music
  9. School Revolution
  10. God, Allow Me (Please) to Play Music – (Live at HITC Jakarta 2022)

Πηγές: benarnews.org, aljazeera.com, voiceofbaceprot.com, bbc.comnme.com
Photo Credit: @yyoeelll, via “Voice Of Baceprot” Facebook Page