Ταξιδεύοντας από το Σαντιάγο μέχρι την Πούντα Αρένας στη Χιλή, ο Ντανιέλε ντελ Τζούντιτσε εξερευνά την περιοχή, βρίσκοντας αποθηκευμένη στους πάγους της την ιστορία όσων έζησαν εκεί και όσων επιχείρησαν να την προσεγγίσουν.

Καθώς αφηγείται την αποστολή του, αναμοχλεύει τα σημειωματάρια από παλιότερες τολμηρές αποστολές, άγνωστες στους περισσότερους, με ναυάγια, πλοία κολλημένα για μήνες στους πάγους, και ναυτικούς στα όρια της απελπισίας ή εξοντωμένους από την τρέλα.

Ένα ταξίδι πέρα από κάθε αίσθηση του χρόνου, μέσα σε ένα υπνωτιστικό τοπίο, δυσπρόσιτο για τον άνθρωπο αλλά με μεγαλειώδη ομορφιά. Ο πάγος, η απομόνωση, η δύναμη της φύσης, οι ιθαγενείς, τα παράξενα έθιμα, η μοναξιά του τοπίου αποτελούν μερικά από τα στοιχεία του Κινούμενου ορίζοντα, που αποτυπώνει ένα ταξίδι στην Άγνωστη Γη, πλάι στους εξερευνητές που θυσίασαν τη ζωή τους για έναν σκοπό.

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2009

Ντανιέλε ντελ Τζούντιτσε – Πληροφορίες για τον συγγραφέα

Ο Ντανιέλε ντελ Τζούντιτσε (Daniele Del Giudice, 1949-2021) ήταν Ιταλός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Για πολλά χρόνια έζησε στη Βενετία, όπου δίδαξε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Iuav. Εργάστηκε επίσης για διάφορες εφημερίδες. Συγγραφέας πέντε μυθιστορημάτων και τριών συλλογών διηγημάτων, καθώς και ενός θεατρικού έργου, έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, όπως: Viareggio (1983), Bagutta (1995), Selezione Campiello (1995, 1997) και το βραβείο μυθοπλασίας της Accademia dei Lincei (2002). Το μυθιστόρημά του Κινούμενος ορίζοντας τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009.