Η παράσταση «Αναφορά σε μια Ακαδημία», που έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, έρχεται από την Ουάσιγκτον για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 3, 4, 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Ο διακεκριμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα (Robert McNamara), προσεγγίζει την κλασική «Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα με μια ανατρεπτική ματιά, εστιάζοντας στη μετάβαση ενός πίθηκου σε άνθρωπο και στην προσπάθειά του να επιβιώσει σε μια κοινωνία που κυριαρχεί η απανθρωπιά. Μέσω αυτής της σκοτεινής παραβολής, διερευνά θέματα όπως η ελεύθερη βούληση και τα δικαιώματα ζώων και ανθρώπων.

Η πλοκή επικεντρώνεται σε έναν ευφυή πίθηκο, τον «Red Peter», που πυροβολήθηκε και αιχμαλωτίστηκε σε ένα κυνηγετικό ταξίδι στη Δυτική Αφρική και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη με πλοίο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, βιώνει φρικτή κακοποίηση από τους ανθρώπους και στερούμενος κάθε δυνατότητας διαφυγής, αποφασίζει να μάθει τη γλώσσα τους. Ωστόσο, δεν το κάνει για να εκφράσει την απελπισία του, αλλά για να καθησυχάσει τους κυρίαρχους που τον βασανίζουν. Εντυπωσιασμένοι από την ικανότητά του, συνεχίζουν να τον βασανίζουν, μέχρι να φτάσει στην Ευρώπη, όπου, αντιμέτωπος με την επιλογή μεταξύ ζωολογικού κήπου ή την σκηνή ενός θεάτρου. Τελικά, επιλέγει τη σκηνή του θεάτρου αντί για τον ζωολογικό κήπο, κατακτώντας το κοινό, αλλά χάνοντας την ταυτότητά του ως πίθηκος και καλείται να εξηγήσει την κατάστασή του βίαιου εξανθρωπισμού του σε μια κορυφαία Επιστημονική Ακαδημία.

Βιογραφικό — Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα (Red Peter)

Ο Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα (Robert McNamara) είναι Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, ιδρυτής της Dublin Stage One Theatre Company, με διακεκριμένη καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση από τη δεκαετία του 1970. Οι αξιοσημείωτες ερμηνείες του περιλαμβάνουν ρόλους σε παραστάσεις όπως το «The Ginger Man», «The Caveman Cometh» και «Agamemnon», καθώς και κινηματογραφικές ταινίες όπως το «The Messenger», «America’s Most Wanted» και το cult classic «The Exorcist». Αυτή τη στιγμή, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Scena Theatre στην Ουάσινγκτον, DC.

Ανοιχτή συζήτηση

Μετά το τέλος της παράστασης το Theatre Of The No και ο ηθοποιός Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα, προσκαλούν το κοινό σε μία ανοιχτή συζήτηση, με αφορμή το κείμενο του μεγάλου Τσέχου συγγραφέα.

Ταυτότητα παράστασης

  • Κείμενο: Frantz Kafka
  • Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία: Gabriele Jakobi
  • Eρμηνεία: Robert McNamara
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Fernanda Balcells
  • Marketing & Communications Agency (L.A): deancreative.com
  • Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Ελευθερία Σακαρέλη

Διάρκεια: 55’

Η παράσταση διεξάγεται στα Αγγλικά.