Το πρόγραμμα των εργαστηρίων εντάσσεται σε μία ευρύτερη θεματική όπου η ιστορία της Μακεδονίας ως γενέθλιος ή τόπος διαμονής, μάς αποκαλύπτεται μέσα από βιωματικές δράσεις στο μοναδικό Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα που αφηγείται τη νεότερη ιστορία της! Η έννοια της πατρίδας που γεννά, που προσφέρει, φιλοξενεί, διασώζει, διεκδικεί, ενώνει, και τελικά μας (ανα)δημιουργεί, προσλαμβάνεται μέσα από την ιστορία των ανθρώπων της, για να γίνει κατανοητή στα παιδιά και να παρουσιαστεί με καλλιτεχνικό τρόπο και λόγο μέσα από τα δικά τους μάτια και έργα.

Ο εμβληματικός πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα», η ιδιαίτερη ξυλογραφία της Ελένης Οικονομίδου «Μακεδονομάχοι» και το σύγχρονο τρίπτυχο της εικαστικού Μαρίας Κομπατσιάρη «Λόγος», (τα δύο τελευταία είναι έργα που φιλοξενούνται στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο: «Εικαστικές Προσεγγίσεις της Ιστορίας της Μακεδονίας, 19ος-20ός αιώνας»), αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα εργασιών των εργαστηρίων.

Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, τους αγώνες τους για την ελευθερία, τη δύναμη του συλλογικού σκοπού, την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και το φυσικό περιβάλλον με τα προϊόντα της Μακεδονικής γης, που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά και δεν γνωρίζουμε τον ρόλο τους στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία.

Με πρωτότυπες και ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η αισθητική παρατήρηση και αξιοποίηση γνωστών έργων τέχνης, η θεατρική αφήγηση και δραματοποίηση, η δημιουργία κόμικ αλλά και οι πειραματισμοί με τα βότανα και τα φυτά της Μακεδονίας, θα παρακινήσουν τους μικρούς Μουσειόφιλους να καλλιεργήσουν διαφορετικές δεξιότητες επικοινωνίας και κριτικής σκέψης μέσα από τη συναισθηματική έκφραση, την αξιοποίηση των ιστορικών πηγών (επιστολές, φωτογραφίες, ημερολόγια, αφηγήσεις, κ.ά.), τη συλλογιστική και την φαντασία.

Φυσικά, δεν θα λείψουν και τα αγαπημένα αθλητικά παιχνίδια αλλά και τα παιχνίδια έρευνας στους υπολογιστές!

Συντελεστές:

  • Επιστημονική επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης στον Βαλκανικό χώρο, ΠΑΜΑΚ – Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ, ΙΜΜΑ
  • Συντονισμός δράσεων: Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος – Μουσειολόγος, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ
  • Σχεδιασμός – Υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων: Κατερίνα Τζαβάρα, Εκπαιδευτικός MSc – Συγγραφέας, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΜΑ
  • Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ
  • Υλικοτεχνική υποστήριξη και οργάνωση μουσειακού υλικού: Ελένη Μαυρίδου, Ιστορικός ΙΜΜΑ
  • Εμψύχωση ιστορικών δράσεων: Βαγγέλης Κανσίζογλου, Ιστορικός – Βοηθός Έρευνας, ΙΜΜΑ

Λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Όπως και στα προηγούμενα εργαστήρια, το Μουσείο προσφέρει το πρωινό των παιδιών και όλα τα υλικά κατασκευών.