Το ζωγραφικό κινηματογραφικό ποίημα του Σεργκέι Παρατζάνοφ σε DIGITAL 4K RESTORATION.

Μετά την μεγάλη επιτυχία των προβολών «ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ» & «στις ΣΚΙΕΣ ΤΩΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ» έρχεται στη μεγάλη οθόνη «Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΟΥΡΑΜΙ» του δεξιοτέχνη ποιητή της εικόνας ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΑΡΑΤΖΑΝΟΦ. Μία ταινία αφιερωμένη στη μνήμη των Γεωργιανών πολεμιστών όλων των εποχών. Μία ταινία για τη συνείδηση του λαού, μέσα από τις παραδόσεις, την τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα, για τις απαραίτητες θυσίες προκειμένου να κινηθούν οι τροχοί της Ιστορίας.

«Στην πραγματικότητα (…) είναι ένας πληθωρικός πριμιτίφ, που εντυπωσιάζεται απ’ το ετερόκλητο φολκλόρ και προσπαθεί όπως όπως να βάλει τάξη στην εγγενή του ακαταστασία και πολυσημία». –Βασίλης Ραφαηλίδης

Ο Παρατζάνοφ καταργεί κάθε είδους χρονικότητα. Δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον και όλα μοιάζουν να κινούνται εκτός χρόνου.

«Μοναχικός ποιητής και ευαίσθητος πολίτης όλου του κόσμου, δημιουργός υπέρτατων εικόνων, όπου ο θεατής συναντά τη παράδοση και τον μοντερνισμό σε άρρηκτη σχέση. Στο έργο του Παρατζάνωφ αποτυπώνεται η αναζήτηση στις σκιές των προγόνων, το δάκρυ του αποχαιρετισμού, το πάντρεμα της ποίησης και των φορμαλιστικών προτάσεων, μοιράζοντας πάντα δυνατές και πανανθρώπινες συγκινήσεις.»Γιώργος Ρούσσος

Η ποίηση του Παρατζάνοφ στηρίζεται στην απόλυτη δύναμη της εικόνας.

Σύνοψη Ταινίας

Ένας Γεωργιανός θρύλος σχετικά με την αδυναμία ενός ηγεμόνα να χτίσει το κάστρο των ονείρων του. Κάθε φορά που το ξεκινούσαν, αυτό κατέρρεε. Μέχρι που μία μάντισσα του είπε πως για να στεριώσει το κάστρο πρέπει να χτίσουν μέσα του έναν έφηβο.

Η ταινία

Ο Ντουρμίς Χαν είναι ένας χωρικός σκλάβος που απελευθερώνεται από τον αφέντη του. Τώρα αποζητά τρόπο να εξαγοράσει την ελευθερία της αγαπημένη του, Βαρντό.

Αφήνει τον τόπο του και συναντά έναν έμπορο, τον Οσμάν Αγά που του αφηγείται την ιστορία του, αφού κι αυτός κάποτε ήταν σκλάβος.

Ο Ντουρμίς εργάζεται πλέον για τον έμπορο και παντρεύεται μια άλλη γυναίκα που του κάνει ένα παιδί, τον Ζουράμπ. Ο μικρός μεγαλώνει κι εργάζεται δίπλα στον πατέρα του, ο οποίος, αντίθετα με τον γιο του,

έχει ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. Όμως, οι Μουσουλμάνοι γίνονται απειλή για τη Γεωργία και ο βασιλιάς διατάζει να υποστυλωθούν όλα τα κάστρα. Ένα από αυτά, το Σουράμ,

δεν φαίνεται να παίρνει επιδιόρθωση και είναι έτοιμο να πέσει. Ο βασιλιάς ανατρέχει στην Βαρντό, που είναι πλέον μάντισσα, κι αυτή του υποδεικνύει τον Ζουράμπ, πως πρέπει να τον χτίσουν στα τείχη για να μείνει για πάντα όρθιο το κάστρο.

Ταυτότητα ταινίας
Ο Θρύλος του Κάστρου Σουράμι / Ambavi Suramis tsikhitsa / The Legend of Suram Fortress

  • Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνοφ
  • Σενάριο: Daniel Chonqadze, Vaja Gigashvili
  • Μουσική: Jansug Kakhidze
  • Φωτογραφία: Yuriy Klimenko
  • Μοντάζ: Marfa Ponomarenko
  • Σκηνικά: Aleksandr Dzhanshiyev
  • Κοστούμια: Irina Mikatadze
  • Ηθοποιοί: Veriko Anjaparidze, Tamari Tsitsishvili,Dudukhana Tserodze
  • Έτος Παραγωγής: 1985
  • Διάρκεια: 88΄