Σε συνέχεια της περσινής πρώτης -πολύ επιτυχημένης- διοργάνωσης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), προσκάλεσε για δεύτερη χρονιά τους μαθητές και τις μαθήτριες των πέντε Μουσικών Σχολείων Αττικής να λάβουν μέρος στη «2η Συνάντηση Μουσικών Σχολείων στο ΚΠΙΣΝ», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024.

Στο πλαίσιο αυτής, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Μουσικών Σχολείων Αθήνας, Αλίμου, Ιλίου, Παλλήνης και Πειραιά θα παρακολουθήσουν μία σειρά μαθημάτων, στην παραδοσιακή και τη συμφωνική μουσική, από επαγγελματίες καταξιωμένους μουσικούς. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, τα παιδιά θα παρουσιάσουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 20.00 μία συναυλία παραδοσιακής μουσικής στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ και την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στις 20.30 μία συναυλία συμφωνικής μουσικής στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Με έμπνευση το έργο των Μουσικών Σχολείων στην Ελλάδα, στόχος της δράσης αυτής είναι να συνεχιστεί και να ενταχθούν σταδιακά και Μουσικά Σχολεία της Περιφέρειας.

Η «2η Συνάντηση Μουσικών Σχολείων» και οι συναυλίες πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Παραδοσιακή μουσική

Θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα μαθημάτων και δημιουργικής έκφρασης, στην οποία οι συμμετέχοντες/ουσες θα μελετήσουν την παράδοση της Κρήτης, του Ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας. Θα διεξαχθούν επιμέρους πρόβες ανά ομάδες οργάνων (νυκτά έγχορδα, τοξωτά έγχορδα, κρουστά, πνευστά), πρόβες χορού και τραγουδιού και ομαδικές πρόβες. Στην καταληκτική συναυλία μαθητές/ήτριες και δάσκαλοι/ες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ.

Σχεδιασμός και καλλιτεχνική επιμέλεια: Χάρης Λαμπράκης

Τα μαθήματα διδάσκουν οι: Κατερίνα Δούκα (φωνή, χορός), Γιώργος Κοντογιάννης (τοξωτά έγχορδα), Χάρης Λαμπράκης (αυτοσχεδιασμός), Μάρθα Μαυροειδή (νυκτά έγχορδα), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Σταμάτης Πασόπουλος (πνευστά).

Συμφωνική μουσική

Θα πραγματοποιηθεί ένα masterclass αφιερωμένο στη συμφωνική ορχήστρα. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει έργα της κλασικής, ρομαντικής και σύγχρονης περιόδου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παρακολουθήσουν επιμέρους πρόβες ανά ομάδες οργάνων (βιολί, έγχορδα, ξύλινα πνευστά, χάλκινα πνευστά, κρουστά) αλλά και ομαδικές πρόβες.

Θα προετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο συμφωνικό πρόγραμμα το οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παρουσιάσουν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα συμπράξουν με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ και με δύο λυρικούς τραγουδιστές, τους Βιβή Συκιώτη και Μαρίνο Ταρνανά.

Καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση ορχήστρας: Παύλος Σεργίου

Τα μαθήματα διδάσκουν οι: Αλέξης Θεοφυλάκτου (βιολί), Νικόλας Καβάκος (έγχορδα), Κωνσταντίνος Νίκας (χάλκινα πνευστά), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), Γιώργος Φαρούγγιας (ξύλινα πνευστά).