Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) υποδέχεται τον Σεπτέμβριο με τις επαναλήψεις δύο επιτυχημένων παραγωγών του από την περσινή σεζόν που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό της Θεσσαλονίκης και επιστρέφουν στις  σκηνές του θεάτρου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Παράλληλα, θα επαναληφθεί και η παράσταση μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με τον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, στον  Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας του θεάτρου με φορείς και οργανισμούς της πόλης. Τέλος, τον Σεπτέμβριο, ολοκληρώνονται – μετά από έναν εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων-  οι περιοδείες των δύο καλοκαιρινών παραγωγών του ΚΘΒΕ: «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου & σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και «Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε», μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη.

  • «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, μετά τις sold παραστάσεις και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε, θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο.
  • Η παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!», σε κείμενο Στάθη Παχίδη – Σταυρούλας Παγώνα και σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή, μια θεαματική παράσταση για όλη την οικογένεια που «ξεσήκωσε», τη χειμερινή σεζόν, μικρούς και μεγάλους θεατές, επιστρέφει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου.
  • Η συγκινητική παράσταση του ΚΘΒΕ «Μετράει μέσα μου η ζωή», μια συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, μετά την πρώτη παρουσίασή της στον Προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, θα επαναληφθεί στις 11 & 12 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ.
  • Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου & σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα- σημειώνοντας συνεχή sold out στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και στους Φιλίππους, Δωδώνη και Δίον – επιστρέφει για μία ακόμη παράσταση στη Θεσσαλονίκη, από όπου ξεκίνησε το «ταξίδι» της, λίγο πριν ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την περιοδεία της στην Αττική.
  • Η μουσικοθεατρική παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, ολοκληρώνει τον Σεπτέμβριο την επιτυχημένη καλοκαιρινή της περιοδεία στην Βέροια.
«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»

 Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα παραστάσεων Σεπτεμβρίου

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Πρεμιέρα: Σάββατο 21|09|2024

Η παραγωγή «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, μετά τις sold παραστάσεις και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μία βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας  της εποχής του που  παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη. Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς, ανατροπές που πραγματεύεται την αέναη διαμάχη του Καλού με το Κακό, «μιλάει» για την καλοσύνη και κατά πόσο αυτή  μπορεί να «επιβιώσει» σε μια κοινωνία φαύλη και διεφθαρμένη, ένα έργο που προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί. Δεν δίνει λύσεις ή απαντήσεις αλλά μας αφήνει ελεύθερους να καταλήξουμε σε δικά μας συμπεράσματα.

Ο Μπρεχτ γράφει ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος είναι σε εξέλιξη και ο ίδιος εξόριστος, εκτός Γερμανίας. Μέσα από την παραβολή, την αλληγορία, την ιστορία της κεντρικής ηρωίδας, της καλοκάγαθης πόρνης Σεν Τε από το Σε Τσουάν, καταδεικνύει την ανθρώπινη φύση που πάλλεται ανάμεσα στο καλό και το κακό, τη λογική και το συναίσθημα, την εσωτερική παρόρμηση και τις κοινωνικές επιταγές.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ– ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!»- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Κείμενο: Στάθης Παχίδης- Σταυρούλα Παγώνα
Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή
Πρεμιέρα: Κυριακή 29|09|2024

Η ξεκαρδιστική ιστορία μυστηρίου με συνεχείς ανατροπές, μουσικές, τραγούδια και αναπάντεχα παραμυθομπερδέματα, που «ξεσήκωσε», τη χειμερινή σεζόν, μικρούς και μεγάλους θεατές, επιστρέφει στο Βασιλικό Θέατρο την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί.

Το «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!», σε κείμενο Στάθη Παχίδη – Σταυρούλας Παγώνα και σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή, αποτελεί μια θεαματική παράσταση για όλη την οικογένεια, η οποία παίζοντας με την πρώτη ύλη αγαπημένων παραμυθιών, δημιούργησε μία μοναδική ατμόσφαιρα και χάρισε μια ξεχωριστή εμπειρία σε όσους την παρακολούθησαν.

«Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!»

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΧΑΝΕ

«Μετράει μέσα μου η ζωή» | Μια παράσταση για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
Κείμενο: Ροδή Στεφανίδου
Σκηνοθεσία: Ελευθερία Τέτουλα
Συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη
Ημερομηνία παρουσίασης: Τετάρτη 11 & Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 21.00
Είσοδος ελεύθερη

H παράσταση του ΚΘΒΕ «Μετράει μέσα μου η ζωή», μια συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, μετά την πρώτη παρουσίασή της στον Προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο. Μια συγκινητική παράσταση, γεμάτη μνήμες και μαρτυρίες, η οποία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο.

Το ΚΘΒΕ τιμά επί σκηνής όσους μαρτύρησαν στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το Σεπτέμβριο του 1944 αλλά και όσους κατάφεραν να επιζήσουν, φωτίζοντας μια πολύ σημαντική ιστορική στιγμή της Θεσσαλονίκης.

Λόγω της σκληρής γλώσσας η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ  ΤΗΝ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

«Πλούτος » του Αριστοφάνη
Μετάφραση- Ελεύθερη απόδοση κειμένου -Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Η μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Πλούτος» του  Αριστοφάνη,  σε μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου & σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα-  σημειώνοντας συνεχή sold out στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και στους Φιλίππους, Δωδώνη και Δίον – επιστρέφει για μία ακόμη παράσταση  στη Θεσσαλονίκη, από όπου ξεκίνησε το «ταξίδι» της, λίγο πριν ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την περιοδεία της στην Αττική.

-Ο «Πλούτος»  θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Δάσους την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στις 21.00.

Η καλοκαιρινή περιοδεία της παραγωγής  θα ολοκληρωθεί τον  Σεπτέμβριο στην Αττική με τρεις παραστάσεις:
-Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2024», στις 21.00
-Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, στις 21.00
-Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, 30ο Φεστιβάλ Παπάγου- Χολαργού, στις 21.00

Η παράσταση, μια σύγχρονη ανάγνωση της κωμωδίας του Αριστοφάνη, γεμάτη ενέργεια και ρυθμό, παρουσιάζει μια απολαυστική και πάντα επίκαιρη αντιπαράθεση μεταξύ του Πλούτου και της Πενίας που μας υπενθυμίζει πως «στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρήματα και άνθρωποι που είναι πλούσιοι».

Στο ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, «φωτίζοντας» την ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας εν σχέσει με τον πλούτο.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών

Διαβάστε επίσης:

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Κ.Θ.Β.Ε. στην Επίδαυρο | Κριτική Θεάτρου
Αλέξανδρος Ζουριδάκης: Στον «Πλούτο» θα παρακολουθούμε το δυστοπικό μέλλον μιας κοινωνίας μέσα από τη ματιά του Γιάννη Κακλέα

«Πλούτος»

«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε» | Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΚΘΒΕ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, ολοκληρώνει την επιτυχημένη καλοκαιρινή της περιοδεία στην Βέροια, τον Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση αποτελεί φόρο τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα, ένα πρωτότυπο μουσικό θεατρικό έργο των Γιώργου Ανδρέου και Οδυσσέα Ιωάννου σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη.

Πάνω στη σκηνή… ανοίγει ένα «μουσικό κουτί» και οι δύο Μαρίκες, η Μαρίκα Παπαγκίκα και η Μαρίκα Νίνου -αν και οι δρόμοι τους  δεν διασταυρώθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή- «συναντώνται» θεατρικά, ζωντανεύοντας ιστορίες, μνήμες, εποχές, με αφορμή πραγματικά γεγονότα αλλά και   «πειραγμένες» παραμέτρους της ιστορίας, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο και στη διαδρομή του ελληνικού τραγουδιού του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.

Οι «Αγίες» του Λαϊκού μας Τραγουδιού, μυθικές γυναικείες παρουσίες – σε μια παράσταση όπου ο άντρας «λάμπει» διά της απουσίας του-  «φώτισαν» το πάλκο και τα ιστορικά νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας μέσα από αφηγήσεις κι αγαπημένα τραγούδια που έχουν περάσει στο συλλογικό μας ασυνείδητο, σμυρνέικα, παραδοσιακά, ρεμπέτικα, λαϊκά, αλλά και πρωτότυπα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου.

-Θέατρο Άλσους Μ. Μερκούρη, Βέροια: Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου

Κεντρική εικόνα θέματος: Από την παραγωγή «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν»