Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έρχεται κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους. Θέλοντας να εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξή του και να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, σχεδίασε και φέτος ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: τις καλοκαιρινές συναυλίες, οι οποίες συνδέουν, μεταξύ άλλων, τον πολιτισμό με τον τουρισμό, τις συναυλίες του φθινοπώρου σε απομακρυσμένα χωριά, όταν οι επισκέπτες φεύγουν, και τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε δημοτικά σχολεία που φέρνουν σε επαφή τους μαθητές, με διαδραστικό τρόπο, όχι μόνο με την κλασική και την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αλλά και με πολλά άλλα είδη, όπως η κινηματογραφική μουσική. Τις δύο προηγούμενες χρονιές, τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες θεατές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες μαθητές.

Ερμηνευτές όπως η Δήμητρα Γαλάνη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Κώστας Αγέρης, ο Θοδωρής Κοτονιάς, η Χριστίνα Μπελμέζου, ο Νίκος Σταμούλος και το συγκρότημα Babo Koro, σολίστ όπως η Νεφέλη Μούσουρα, ορχηστρικά σχήματα όπως η Ορχήστρα και Χορωδία Νέων El Sistema Greece, η Underground Υouth Orchestra, η Ορχήστρα και Χορωδία «ΙΩΝΙΑ», τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης, τα χορευτικά συγκροτήματα «Νηλεύς» Αγίας Άννας και «Το Λύμνι» Λίμνης Ευβοίας, έμπειροι μουσικοπαιδαγωγοί όπως, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ξανθούλης, ο Κώστας Ηλιάδης και o Αντρέας Ζαφειρόπουλος, έχουν ήδη πάρει μέρος στο πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια–Οι Γέφυρες της Μουσικής» ή συμμετέχουν στις φετινές συναυλιακές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Οι πόλεις και τα χωριά που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Μεγάρου είναι η Αγία Άννα, ο Άγιος, τα Βασιλικά, οι Γούβες, το Δασικό Χωριό, οι Κεχριές, η Κήρινθος, οι Κουρκουλοί, η Λίμνη, τα Λουτρά (Αιδηψού), το Μαντούδι, οι Μηλιές, οι Παπάδες, το Πευκί, το Προκόπι, οι Ροβιές και οι Ωρεοί.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2024

Δήμος Μαντουδίου‒Λίμνης‒Αγίας Άννας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, τον Ιούλιο, η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Λίμνη (20/7), που φέτος ήταν αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση. Το Σύνολο «ΙΩΝΙΑ» (ορχήστρα και χορωδία) από τη Νέα Ιωνία Βόλου, ο Θοδωρής Κοτονιάς και εβδομήντα ακόμη μουσικοί συνάντησαν τα χορευτικά συγκροτήματα, με τις αυθεντικές και μεγάλης εθνολογικής αξίας στολές τους, «Νηλεύς» από την Αγία Άννα, «Το Λύμνι» από τη Λίμνη, «Μάκιστος» από το Μαντούδι και «Χ’οροβίαι» από τις Ροβιές.

Η μεγάλη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη και της Παυλίνας Βουλγαράκη θα δοθεί στο λιμάνι της Αγίας Άννας, το Σάββατο 31 Αυγούστου. Η αγαπημένη τραγουδίστρια και συνθέτρια παρουσιάζει τη μακρόχρονη καλλιτεχνική διαδρομή της μέσα από γνωστά τραγούδια της, σε ένα πρόγραμμα που έχει τη σφραγίδα της μεγάλης ερμηνεύτριας και συνοψίζει τη διαδρομή μιας ολόκληρης ζωής. Η Δήμητρα Γαλάνη συνεργάζεται ξανά με νέους ανθρώπους, μουσικούς και καλλιτέχνες-δημιουργούς που έχει ξεχωρίσει. Σταθερά δίπλα της, ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, βασικός συντελεστής της μπάντας της, ο Στέλιος Προβής (μπάσο), ο Μηνάς Λιάκος, ο Δημήτρης Αρώνης (κιθάρες) και ο Νικόλας Γουάστωρ (πλήκτρα, synths).

Δήμητρα Γαλάνη & Παυλίνα Βουλγαράκη

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Σεπτέμβριος–Νοέμβριος 2024

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, μετά το καλοκαίρι, το Μέγαρο συνεχίζει να είναι παρόν στη Βόρεια Εύβοια, με γνωστούς καλλιτέχνες που θα συναντήσουν το τοπικό κοινό σε ένα καφενείο, σε μια πλατεία, σε ένα σχολείο, παραμένοντας σταθερό στην πεποίθηση ότι, όταν οι επισκέπτες φεύγουν, οι κάτοικοι των απομονωμένων χωριών και περιοχών έχουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη του πολιτισμού και της ζωντανής μουσικής. Το Μέγαρο έχει προγραμματίσει βραδιές με τον Θοδωρή Κοτονιά στις Ροβιές (28.9.2024), ο οποίος προσεγγίζει τη μουσική παράδοση μέσα από μια σύγχρονη έθνικ ματιά, και με τον Κώστα Αγέρη στο Δασικό Χωριό (6.10.2024), ο οποίος εμπνέεται από τις μουσικές του Πόντου.

Στις 20.10.2024 είκοσι πέντε μέλη του νεανικού ορχηστρικού σχήματος «ΙΩΝΙΑ» (μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Χατζηγεωργίου) από τη Νέα Ιωνία Βόλου, απόγονοι μικρασιατών προσφύγων, συναντούν στο Προκόπι το τοπικό παιδικό και νεανικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής που αποτελείται από μουσικούς μικρασιατικής καταγωγής. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, σημαντικό προορισμό του προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος συγκεντρώνει κάθε χρόνο 1.500.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Στις 8.11.2024 η διεθνώς καταξιωμένη πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα θα βρεθεί στη Λίμνη Ευβοίας (Κινηματοθέατρο «Ελύμνιον») για να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ κλασικής μουσικής με δημοφιλή και αγαπημένα έργα γνωστών συνθετών (Μότσαρτ, Σοπέν, Μπαχ κ.ά.) που θα παρουσιαστούν με προσιτό και ελκυστικό τρόπο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Οκτώβριος–Νοέμβριος 2024

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων σε περιοχές της ελληνικής Περιφέρειας, υλοποιεί φθινοπωρινές εκπαιδευτικές δράσεις στις Κεχριές, στην Κήρινθο, στη Λίμνη, στο Προκόπι και στις Ροβιές.

Η ελληνική μουσική παράδοση αποτελεί τον κεντρικό άξονα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γνωρίζοντας και παίζοντας τα παραδοσιακά μας όργανα» που ετοίμασαν η Ορχήστρα και η Χορωδία Νέων «ΙΩΝΙΑ» υπό την καθοδήγηση του Νεκτάριου Δεμελή και της Κορνηλίας Φραγκογιάννη (21.10.2024, Προκόπι). Στο προσκήνιο έρχονται το σαντούρι, το κανονάκι, το κλαρίνο, το λαούτο, το βιολί, το ούτι, το νέι, η γκάιντα και τα κρουστά, αλλά και οι ελληνικοί ρυθμοί. Επίσης, τα μέλη του νεανικού συνόλου, στο ραντεβού τους με τους μαθητές της Βόρειας Εύβοιας, θα παρουσιάσουν μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, ενώ τα παιδιά θα λάβουν μέρος σε μουσικά παιχνίδια.

Ένα βιωματικό ταξίδι γνωριμίας με τα πληκτροφόρα όργανα προτείνει η σολίστ του πιάνου Νεφέλη Μούσουρα (7.11.2024, Δημοτικό Σχολείο Ροβιών και 8.11.2024, Δημοτικό Σχολείο Λίμνης), μέσα από την εκπαιδευτική δράση «Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της μουσικής μέσα από τα πλήκτρα: από το πιάνο στο συνθεσάιζερ». Τα παιδιά θα μάθουν για την ιστορία και την εξέλιξη της κατασκευής του πιάνου καθώς και για τα σύγχρονα ηλεκτρονικά πληκτροφόρα. Ακόμη, θα ακούσουν μουσικά παραδείγματα από γνωστά κομμάτια, γραμμένα από έλληνες και ξένους συνθέτες (Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Φρεντερίκ Σοπέν, Τσικ Κορήα, Μάνος Χατζιδάκις κ.ά.).

«Τα χρώματα της μουσικής» (18.11.2024, Κεχριές) εξερευνούν η μουσικοπαιδαγωγός-θεατροπαιδαγωγός Μάγια-Μύριαμ Παπαγεωργίου και ο μουσικός-δάσκαλος τεχνικής Alexander Θοδωρής Ζιάρκας στη δική τους φθινοπωρινή συνάντηση με τους μαθητές της Βόρειας Εύβοιας. Οι μικροί μας φίλοι θα ανακαλύψουν, με βιωματικό τρόπο, την τέχνη της μουσικής μέσα από μουσικοκινητικές δραστηριότητες, τεχνικές αφήγησης και μουσικές κατασκευές. Επιπλέον, θα γνωρίσουν μουσικά όργανα που συνδέονται με διαφορετικά ιδιώματα και θα εξοικειωθούν με την ομαδική δημιουργική μουσική σύνθεση.

Alexander Θοδωρής Ζιάρκας

Μετά τη συγκινητική ανταπόκριση της μαθητικής κοινότητας της Βόρειας Εύβοιας στα περσινά εκπαιδευτικά προγράμματα της Underground Youth Orchestra σε σχολεία της περιοχής, τα μέλη του νεανικού ορχηστρικού συνόλου διοργανώνουν στις 25.11.2024 στην Κήρινθο την ολοκληρωμένη δράση «Μουσικές διαδρομές από το Μέγαρο στην Εύβοια». Υπό τον μαέστρο Κώστα Ηλιάδη, η Underground Youth Orchestra θα δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κλασική μουσική και να γνωρίσουν από κοντά τα μουσικά όργανα.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις στη Βόρεια Εύβοια σχεδιάστηκαν από τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο (επικεφαλής του κύκλου Γέφυρες και σύμβουλος σχεδιασμού του προγράμματος «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια‒Οι Γέφυρες της Μουσικής») και την Κάτια Παπασπηλιοπούλου (σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων).

Για την πραγματοποίηση όλων των φετινών εκδηλώσεων πολύτιμη ήταν η υποστήριξη από τον Δήμο Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας, ενώ συνεργάστηκαν, από πλευράς Μεγάρου, η Καλλιτεχνική Διεύθυνση, η σειρά Γέφυρες, η Διεύθυνση Παραγωγής, η Διεύθυνση Προβολής και Επικοινωνίας και το Γραφείο Τύπου. Άριστη ήταν επίσης η συνεργασία με την εταιρεία Φόρμιγξ, η οποία έχει αναλάβει την εκτέλεση παραγωγής.  

Το σχέδιο χρηματοδοτείται ειδικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος «Εύβοια Μετά» της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, τους Δήμους Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας καθώς και με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, ενώ τα δύο πρώτα χρόνια συμμετείχε και ο Δήμος Ιστιαίας–Αιδηψού.

Κεντρική εικόνα θέματος photo credit: Anthi Apostolopoulou

Διαβάστε επίσης:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τα συναρπαστικά highlights της καλλιτεχνικής περιόδου 2024-2025