Η Natsuko Kiura επιχειρεί να αναδημιουργήσει το συναίσθημα που μας προκαλεί η φευγαλέα όψη ενός τοπίου. Η διαδικασία της ξεκινά με φωτογραφίες που τραβάει η ίδια. Οι σκηνές της είναι έντονα συναισθηματικές, αφού προέρχονται από προσωπικές στιγμές, όταν περνάει χρόνο με τα παιδιά της. Οι εικόνες καταγράφουν καθημερινά γεγονότα, όπως μια μέρα στην θάλασσα ή τους λόφους δίπλα στο δρόμο. Αφού εγγράψει τα βασικά στοιχεία, αφαιρεί κάθε περιττή λεπτομέρεια από την σύνθεση, διατηρώντας την πρώτη της εντύπωση.

Η οικουμενικότητα του έργου της αποκαλύπτεται μέσα από τους τίτλους που επιλέγει. Μεμονωμένες λέξεις αντανακλούν την απλότητα των συνθέσεών της. Το ενδιαφέρον προκύπτει ανάμεσα στη στιγμή που η Kiura μοιράζεται με τους θεατές και στην ουδετερότητα της φύσης. Οι λόφοι και η θάλασσα συγχωνεύονται με τον ουρανό και τα δέντρα πάνω από μικρές σκοτεινές φιγούρες. Επικρατεί γενικά ένα αίσθημα οικειότητας.

Η εικαστικός δημιουργεί τα έργα της από μια οπτική μεταμόρφωσης, ενώ ερευνά την σύνδεση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Υπάρχει μία απαλότητα στο ύφος και την χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί. Τα τοπία παρουσιάζονται θολά, αναδεικνύοντας έτσι την απόσταση ανάμεσα στο κοινό και στην ανάμνηση που εμφανίζεται μπροστά τους. Οι προσεγμένες πινελιές δημιουργούν ένα αιθέριο περιβάλλον. Το έργο της φέρνει κάτι στο νου από το Ιαπωνικό ρεύμα Yōga που εξυμνεί το όριο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή.

Natsuko Kiura, Park, 2024, Oil on canvas, 44.5 x 53 cm

Η τάση για καθολικότητα διατηρείται σε όλο της το έργο, όπου οι ανθρώπινες μορφές είτε είναι ανύπαρκτες ή γίνονται ένα με το περιβάλλον τους. Οι πίνακές της προκαλούν μια αίσθηση νοσταλγίας αφού ο καθένας μπορεί να συνδέσει την απεραντοσύνη των τοπίων με τις δικές του αναμνήσεις. Το συνολικό έργο της Kiura μας προτρέπει να αναρωτηθούμε: μήπως τελικά μέσα από αυτή την απομάκρυνση μπορούμε να βρούμε την κοινότητα;

Natsuko Kiura – Πληροφορίες για την εικαστικό

Η Natsuko Kiura (γεν.1985) ζει και εργάζεται στην Καγκοσίμα της Ιαπωνίας. Σπούδασε τέχνη και design (MFA) στο Onomichi City University. Στο ζωγραφικό της έργο διερευνά τη σχέση των θεατών με μια ανάμνηση που δεν είναι δικιά τους, αλλά που παραμένει απόκοσμα γνώριμη. Το έργο της Kiura έχει εκτεθεί ευρέως στην Ιαπωνία, σε ομαδικές εκθέσεις στο National Art Centre στο Τόκιο (2023), το Hiroshima City Museum of Contemporary Art (2023) και το Ueno Royal Museum (2022). Ατομικές της εκθέσεις έχουν παρουσιαστεί στο Takashi Someiya Gallery (2022) και στο Kagoshima City Museum of Art (2021).

Κεντρική εικόνα θέματος: Natsuko Kiura, Mountain, 2024, Oil on canvas, 38 x 45.5 cm