Μια πρωταρχική, κοσμογονική, καθηλωτική παλίρροια υλικών, νοημάτων, σηματοδοτήσεων και εμπειριών πρόκειται να «συμβεί» με αφορμή τη νέα έκθεση της Στεφανίας Στρούζα με τίτλο «Primary Tide» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα, από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2024. H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και τον θεσμό της Art Athina για το βραβείο νέου καλλιτέχνη, επιδιώκοντας την υποστήριξη και προβολή του έργου νέων σύγχρονων καλλιτεχνών.

Στην έκθεση «Primary Tide», που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναδρομική της δουλειάς της εικαστικού Στεφανίας Στρούζα των τελευταίων 10 χρόνων, αποτυπώνονται οι αφετηρίες έμπνευσής της και συγχρόνως το πλαίσιο εργασίας της. Πιστή και συνεπής στο έργο της, η ίδια συνθέτει και αποτυπώνει στοιχεία της γεωγραφίας, του πολιτισμού, της τέχνης, της ιστορίας, της μυθολογίας, της επιστήμης και της φιλοσοφίας, με τις γλυπτικές της συνθέσεις, τις in situ εγκαταστάσεις της, τη μίξη των φυσικών και συνθετικών υλικών στη διαδικασία παραγωγής των έργων της.

Η Φύση και η αλλοιωμένη σχέση που έχει πλέον ο άνθρωπος με αυτή διατρέχει το ευρύ και διεπιστημονικό και θεωρητικό υπόβαθρο της δουλειά της, σε μια προσπάθεια να υποδειχθεί το βάθος της ασυνέπειας και η ανάγκη αποκατάστασης αυτής της καταστροφικής διαταραχής.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, με την υποστήριξη της Art Athina. Η έκθεση αποτελεί επίσης τον τρίτο σταθμό στη σειρά εκθέσεων-αφιερώματος του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, με τίτλο «Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις», στην οποία πρωταγωνιστούν γυναίκες εικαστικοί και γυναίκες επιμελήτριες.

Επιμέλεια έκθεσης: Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια MOMus

Το βραβείο Art Athina 2023 για νέο καλλιτέχνη

Η Στεφανία Στρούζα που εκπροσωπείται από την γκαλερί a.antonopoulou.art είναι η νικήτρια του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, για τη χρονιά 2023. Ο θεσμός που καθιέρωσε η φουάρ το 2022, αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ δυνατότητα υποψηφιότητας για το βραβείο έχουν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση.

Μετά από την εξέταση των 18 προτάσεων των υποψηφίων για το βραβείο που κατατέθηκαν από τις αίθουσες τέχνης, οι οποίες τους εκπροσωπούν, το έργο της Στεφανίας Στρούζα επελέγη ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης για τη συνέπεια και τη συνοχή, την ερευνητική διάσταση, καθώς και την πολλαπλότητα των εικαστικών αναζητήσεων που διακρίνει το έργο της, επισημαίνοντας τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των έργων της και την μέχρι τώρα πορεία και παρουσία της, συνεκτιμώντας τον καίριο προβληματισμό της δουλειάς της και το θεωρητικό-ερευνητικό πλαίσιο της καλλιτεχνικής της προσέγγισης.

To βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη για τη χρονιά 2024 θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 στις 18:00, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Παράλληλες δράσεις

Ομιλία-συζήτηση «Primary Tide: Η δυναμική τέχvη της Στεφανίας Στρούζα» στο πλαίσιο των Art Athina Talks

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, 17:30-18:00 | Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα [Είσοδος με το εισιτήριο εισόδου στην Art Athina]

Ομιλητές: Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια MOMus / Christian Oxenius, Ανεξάρτητος Επιμελητής και Προϊστάμενος Έρευνας της Διεθνούς Ένωσης Μπιενάλε  / Στεφανία Στρούζα, Εικαστικός / Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Kαθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Βιογραφικό σημείωμα Στεφανίας Στρούζα

Η Στεφανία Στρούζα ζει και εργάζεται ως εικαστικός στην Αθήνα. Μέσα από την καλλιτεχνική της πρακτική, διερευνά το πώς πολιτισμικές αφηγήσεις διαφορετικών χρονικών περιόδων αλληλεπιδρούν προκειμένου να παραγάγουν νέες, υβριδικές ταυτότητες. Το έργο της εξετάζει τη χωρική κινητικότητα των αφηγήσεων αυτών, καθώς και τους διαπολιτισμικούς συγκερασμούς που προκύπτουν από την ανταλλαγή μορφών και συμβόλων σε εκτενείς αποστάσεις. Η καλλιτέχνις υλοποιεί τις ιδέες της με γλυπτικά έργα και εγκαταστάσεις που συνδέουν τον συμβολικό κόσμο των αντικειμένων με τις έννοιες της χρονικότητας, του σώματος και της γεωγραφίας.

Έχει παρουσιάσει το έργο της σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ατομικές εκθέσεις (επιλογή): Water abandons itself. Gold takes life over., a.antonopoulou.art, 2024· Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης, Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα, στο πλαίσιο της Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2023· 212 Μήδεια (Αφηγήσεις από ένα χώρο μετέωρο), AnnexM, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2021· Currents and Currencies, a.antonopoulou.art, Αθήνα, 2017· Shore, Wiener Art Foundation, Βιέννη, 2016· To a certain degree sacredness is in the eye of the beholder / Act V, Neue Galerie Innsbruck, Ίνσμπρουκ, 2015· To a certain degree sacredness is in the eye of the beholder / Act III, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, 2014. Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή): Plasmata II: Ioannina, οργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ιωάννινα, 2023· The Mediterranean: A Round Sea, ARCO Madrid, με την a.antonopoulou.art, Μαδρίτη, 2023· Ο κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι. Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 2021· Ride into the Sun, 3η Μπιενάλε Βιομηχανικής Τέχνης, Ίστρια, 2020· The Palace at 4a.m. –συνεργασία του ΝΕΟΝ με την Whitechapel Gallery–, Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, 2019· Ad Astra, Pinta Miami, Μαϊάμι, 2018· Φαντασιακές Εστίες, 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2017· Desk in Exile, Bauhaus Dessau Foundation, Ντέσαου, 2016· No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis, BOZAR, Βρυξέλλες, 2014· Εκ νέου. Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Αθήνα, 2013.

Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Art Athina Award (2023), με το Βραβείο Inspire του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (2021), με το ARTWORKS (Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) (2018), με το βραβείο Νέων Καλλιτεχνών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (2017) και με το βραβείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης (2015). Συμμετείχε σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Seeger Center for Hellenic Studies του Princeton University στις ΗΠΑ (2016), στο Bauhaus Foundation Dessau στη Γερμανία (2016), στο Studio Residency στην Πόλη του Μεξικού με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας (2018), στο MANA Contemporary New Jersey στις ΗΠΑ (2019), στο CCA Andratx στην Ισπανία (2020) και στο ISCP στις ΗΠΑ (2021). Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απ’ όπου αποφοίτησε το 2007 και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Environmental Art του Edinburgh College of Art (2010) και στο Τμήμα Textual Sculpture της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης (2015). Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κεντρική εικόνα θέματος: Τοπίο με Αργοναύτες, 2023, χώμα, ασβέστης, αλουμίνιο, οξειδωμένοι χαλκοσωλήνες, επιχαλκωμένες και οξειδωμένες ρίζες καλαμιών, μεταβλητές διαστάσεις Ευγενική παραχώρηση: η καλλιτέχνις και η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Φωτ. © John Kouskoutis