Το Μυστήριο 196 Ba Wang Bian – Αρχέγονοι Διάλογοι, η παράσταση χορού με τη Maya Jilan Dong, έρχεται στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου στις 25 Σεπτεμβρίου στο μυθικό υπαίθριο σκηνικό της Ελευσίνας. Η διεθνής θεατρική παραγωγή παρουσιάζεται στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 299 2ο Διεθνές Συμπόσιο για μια Νέα Ελευσίνα σε συνεργασία με τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και αποτελεί ωδή στη λαϊκή κουλτούρα της περιοχής Γιουνάν της Κίνας που σήμερα τείνει προς εξαφάνιση. Η παράσταση αντλεί έμπνευση από τον αρχαίο ελληνικό μύθο της Περσεφόνης και υφαίνει ένα παραμύθι που συνδέει αριστοτεχνικά τις παραδόσεις της Αρχαίας Ελλάδας και της Κίνας.

Το έργο αποτελεί ένα υποβλητικό μείγμα παράδοσης και νεωτερικότητας που χορογραφεί και ερμηνεύει η Maya Jilan Dong με στόχο να επαναφέρει έναν χαμένο καλλιτεχνικό θησαυρό στην προσοχή των ανθρώπων. Η Maya Jilan Dong εκκινεί από τους λαϊκούς χορούς των Μπάι από την πατρίδα της, την επαρχία Γιουνάν της Κίνας, δημιουργώντας μια δική της εκδημοκρατισμένη προσέγγιση. Το έργο δεν ακολουθεί πιστά την πλοκή του μύθου, ωστόσο αναδεικνύει μία διαχρονική και πρωταρχική διάσταση γύρω από την έννοια του ανθρώπινου. Οι τρεις πρωταγωνιστές ενσαρκώνουν το πνεύμα της άνθησης, της ανάμνησης και της λαχτάρας. Μέσα από την αλληλεπίδραση μητέρας και κόρης που ξεδιπλώνεται στον αέναο κύκλο του χρόνου, το έργο μας προσκαλεί να επανεξετάσουμε την έννοια του «ανθρώπου» στη σύγχρονη εποχή, με όραμα τη δημιουργία μιας δικαιότερης και πιο συνδεδεμένης ανθρωπότητας. Το έργο έχει επιμεληθεί και προλογίζει ο Farooq Chaundry.

Το Μυστήριο 196 Ba Wang Bian – Αρχέγονοι Διάλογοι, σε παραγωγή Attiki Cultural Society και Fengling Productions, αποτελεί μέρος της δράσης Μυστήριο 299 2ο Διεθνές Συμπόσιο για μια Νέα Ελευσίνα με θέμα Μυστήρια Ευδαιμονίας: Αρχαίες Καταβολές – Σύγχρονα Επιτεύγματα, που διοργανώνει το World Human Forum σε συνεργασία με τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το καινοτόμο τριήμερο συμπόσιο με εφαλτήριο την αριστοτελική έννοια της Ευδαιμονίας θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο πρώην εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ στην Ελευσίνα.

Οι συντελεστές της παράστασης

Maya Jilan Dong

Η Maya Jilan Dong κατάγεται από τη φυλή Μπάι και μεγάλωσε σε ένα αγροτικό χωριό, κοντά στη φύση, τη γη, τα δέντρα, το νερό και τα ζώα. Οι Μπάι είναι μία μειονότητα που ζει στην επαρχία Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα. Το 2004, όταν η Maya ήταν δώδεκα ετών, η εμβληματική Κινέζα χορογράφος Γιανγκ Λιπίνγκ αναγνώρισε το ταλέντο της και την προσκάλεσε να ενταχθεί στην Εταιρεία Τεχνών και Πολιτισμού Γιανγκ Λιπίνγκ Γιουνάν. Η Maya έχει χορέψει στα πιο σημαντικά έργα της Γιανγκ, όπως τα Dynamic Yunnan, Under Siege και Winter Peacock.

Farooq Chaundry

O Farooq Chaundry είναι συνιδρυτής και παραγωγός της Akram Khan Company και είναι αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ως ένας από τους εκατό κορυφαίους πολιτιστικούς παράγοντες και επιχειρηματίες στον κόσμο (2008). Είναι διεθνής δημιουργικός παραγωγός για την εμβληματική χορεύτρια της Κίνας, Γιανγκ Λιπίνγκ, και έχει διατελέσει παραγωγός στο Αγγλικό Εθνικό Μπαλέτο από το 2013 έως το 2017. Το 2019 τιμήθηκε με το OBE για τις υπηρεσίες του στο Χορό και στην Παραγωγή Χορού.

Συντελεστές
Μυστήριο 196 Ba Wang Bian – Αρχέγονοι Διάλογοι

  • Σύλληψη Ιδέας, Σκηνική προσαρμογή: Farooq Chaundry
  • Χορογραφία, εκτέλεση: Maya Jilan Dong
  • Τραγούδι: Fumei Zhang
  • Συνθέτης Μουσικός: Joanne Sy
  • Σχεδιασμός Φωτισμού: Fabiana Piccioli
  • Προσαρμογή Φωτισμού: Zak Macro
  • Σχεδιασμός Κοστουμιών: Marie Cantenys

Διάρκεια: 50′ (χωρίς διάλειμμα)

#BawangBian #WorldHumanForum

Μια συμπαραγωγή των Akram Khan Company, Sadler’s Wells London, Peacock Contemporary Dance Company. Προσαρμογή και παρουσίαση για τον εξωτερικό χώρο του Ελαιουργείου στην Ελευσίνα, Αττική Πολιτιστική Εταιρεία – FengLing Productions 2024. Ανάθεση του World Human Forum.

Η παράσταση είναι μία διοργάνωση του World Human Forum  σε συνεργασία με τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης