Η αναβίωση του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης ήταν ένα στοίχημα που μαζι με τον σημερινό Δήμαρχο Ιθάκης κ. Διονύση Στανίτσα βάλαμε και πετύχαμε για πρώτη φορά το 2022 με μεγάλη επιτυχία. Φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από 17 έως 22 Σεπτεμβρίου 2024, στο νησί της Ιθάκης θα πραγματοποιηθεί το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης, με την σημαντική στήριξη και συνεργασία του ηθοποιού – σκηνοθέτη Κώστα Γάκη.

Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης κινείται σε τρεις άξονες: την καλλιτεχνική δράση, την πολιτιστική παραγωγή και την εκπαιδευτική δραστηριότητα. Η ιδέα του βασίζεται στην εξέλιξη του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου και στηρίζει την προώθηση του ελληνικού θεατρικού έργου, των νέων ελλήνων καλλιτεχνών. Επίσης, στοχεύει στην ενίσχυση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Ιθάκης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι να δώσουμε μέσα απο την τέχνη του θεάτρου και την κωμωδία μια απάντηση στον παραλογισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Θέλουνε το γέλιο να γίνει η δύναμη μας για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις τις οποίες ζούμε, γι’αυτό και η θεματική του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης 2024 συνοψίζεται στη φράση: “Κωμωδία…αντίδοτο στην παρακμή”. 

Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης αποτελείται από τρία μέρη:

Η “ΑΥΛΑΙΑ” είναι το διαγωνιστικό μέρος του “Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης”, το οποίο επικεντρώνεται στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και πρωτότυπων θεατρικών παραστάσεων. Κειμενικός πυρήνας το έπος τεράστιας λογοτεχνικής αξίας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και σημείο αναφοράς σχετικά με την σύγχρονη Ιθάκη, η “Οδύσσεια” του Ομήρου. Τα 8 διαγωνιζόμενα θεατρικά ντουέτα, παρουσιάζουν μια δική τους κωμική διασκευή σε τμήματα του κειμένου της Οδύσσειας χρησιμοποιώντας σύγχρονες θεατρικές πρακτικές, και με ανώτατο όριο χρόνου τα δέκα λεπτά. Η νικητήρια ομάδα κερδίζει το πρώτο βραβείο με το ποσό των 1.000 €. Η επιλογή πραγματοποιείται από το κοινό και την κριτική επιτροπή.

Η “ΣΚΗΝΗ” το δεύτερο μέρος του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης (8) οκτώ επαγγελματικοί θεατρικοί θίασοι παρουσιάζουν το έργο τους με παραστάσεις μεγάλης διάρκειας, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, του ελληνικού θεατρικού έργου και των νέων ελλήνων καλλιτεχνών. Στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους του Φεστιβάλ “ΣΚΗΝΗ” δύο σπουδαίοι έλληνες καλλιτέχνες o Γιώργος Γαλίτης και ο Χάρης Ρώμας και η Ιθακήσια ηθοποιός Αλίνα Κοτσοβόλου θα βραβευτούν για την καλλιτεχνική πορεία τους και την συνολική προσφορά τους στο χώρο του θεάτρου.

Τα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ”, το τρίτο μέρος του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει θεατρικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, απευθυνόμενα προς όλη την κοινωνία και χωρίς ηλικιακό περιορισμό.

Διαβάστε επίσης:

3o Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης: Έρχεται με σύνθημα «Κωμωδία…αντίδοτο στην παρακμή»