Ο Δήμος Αθηναίων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στην οδό Αθηνάς για πρώτη φορά με μία ανοιχτή γιορτή που διοργανώνεται μέσω του This is Athens – City Festival και της Αναπτυξιακής Αθήνας. Για 24 ώρες, από τις 8μ.μ. του Σαββάτου (21/9) έως και τις 8μ.μ. της Κυριακής (22/9), η «ΑΘΗΝΑς Χωρίς Αυτοκίνητο» θα μετατραπεί σε έναν δρόμο χωρίς μηχανοκίνητα οχήματα.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στην «ΑΘΗΝΑς Χωρίς Αυτοκίνητο» και να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 20 εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες. Εκπαιδευτικές δράσεις με ποδήλατα, μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, μουσικές εκδηλώσεις, μεταμεσονύχτιες κινηματογραφικές προβολές και ψυχαγωγικές δράσεις θα γεμίσουν την κεντρική αρτηρία της πόλης, αντικαθιστώντας τα αυτοκίνητα. Τα ποδήλατα, τα πατίνια και τα rollers θα έχουν ξεχωριστή θέση σε αυτή τη διοργάνωση, η οποία θα εκτείνεται μεταξύ της Ερμού και της Ευριπίδου, λίγα μέτρα μακριά από το Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, προάγοντας την «πράσινη» μετακίνηση.

Εκπαιδευτικές δράσεις και μουσικές εκδηλώσεις για όλους

Το Σάββατο (21/9) βράδυ στις 8 μ.μ., οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν με μία ομαδική «Πατινοδρομία». Για πρώτη φορά, μικροί και μεγάλοι θα διασχίσουν την οδό Μητροπόλεως με ποδήλατο, πατίνι, σκέιτ ή ρόλερς, από το Σύνταγμα έως την οδό Αθηνάς. Εκεί η βραδιά θα συνεχιστεί με ένα μεγάλο street party με τη μουσική κολεκτίβα «Αγία Φανφάρα» που με πανηγυρική διάθεση θα ξεσηκώσει τους παρευρισκόμενους σε δυνατούς ρυθμούς από τα Βαλκάνια.

Μετά τα μεσάνυχτα η οδός Αθηνάς, στο σημείο μεταξύ Ερμού και Ευριπίδου, θα μετατραπεί σε έναν υπαίθριο κινηματογράφο με προβολές των ταινιών «Τα φώτα της πόλης» και «Τα φτερά του έρωτα», συνοδεία ζωντανής κλασικής μουσικής. Λίγο πριν το ξημέρωμα, ο αφηγητής Ταξιάρχης Μπεληγιάννης θα διηγηθεί ιστορίες για ενηλίκους.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής (22/9), ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, η ορχήστρα De Prοfundis Ensemble θα παρουσιάσει μερικά από τα πιο γνωστά έργα της κλασικής μουσικής, ενώ η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ιστορικής Ανάδειξης της Πόλης των Αθηνών, Άρτεμις Σκουμπουρδή θα αφηγηθεί την ιστορία των κτιρίων της οδού Αθηνάς μέσα από μία ξεχωριστή ξενάγηση.

Από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις όπως εργαστήριο κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά, bike workshop (αγώνες ισορροπίας με ποδήλατο), bike art (ζωγραφίζω με το ποδήλατό μου) για παιδιά και ενήλικες, face painting, αφήγηση παραμυθιών για παιδιά, βιωματικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι με θέμα την εναλλακτική μετακίνηση. Ο Dinoverse, η γνωστή μασκότ του Kids Radio, θα δώσει χαρά σε μικρούς επισκέπτες, ενώ η Kids Radio Band ετοιμάζει ένα υπέροχο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, DJs από ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης θα πλαισιώσουν τη γιορτή με τις μουσικές επιλογές τους. Παράλληλα, θα διεξαχθούν σεμινάρια εκμάθησης σκέιτ και ρόλερ, καθώς και αγώνας βραδυπορίας με ποδήλατα, όπου οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς μπορούν να διανύσουν μία απόσταση με ποδήλατο χωρίς να ακουμπήσουν τα πόδια στο έδαφος.

Το 24ωρο των εκδηλώσεων θα κλείσει με μια μεγάλη συναυλία από τους Locomondo, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά συγκροτήματα, σε ένα αξέχαστο χορευτικό πάρτι.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις εδώ.