Οι πίνακες της Jackie Berridge είναι ένα μίγμα εμπνεύσεων από παιδικές αναμνήσεις, ονείρων και παραδοσιακών ιστοριών. Δημιουργεί τοπία της φαντασίας κατοικημένα από ανθρωπόμορφα και άλλα όντα, και αφηγήσεις χαράς και λύπης ανακατεμένες με τόνους του σκότους.

Η τελευταία της δουλειά προσφέρει καταφύγιο από πρόσφατα γεγονότα όπως αυτά στην Ουκρανία και τη Γάζα. Είναι σαν να ξυπνά από έναν εφιάλτη επαναλαμβανόμενο, όπου η πρόκληση είναι πώς θα αλλάξει το τέλος της ιστορίας. Με το σχέδιο και τη ζωγραφική διερευνά τρόπους αποφυγής της φρίκης, δημιουργώντας χώρους που παρέχουν καταφύγιο και εξετάζοντας τις δυνατότητες της μεταμόρφωσης.

Η Berridge χρησιμοποιεί μια ποικιλία πηγών και αναφορών μεταξύ των οποίων υφαντά, ποπ κουλτούρα, ινδικές μινιατούρες και κινούμενα σχέδια της δεκαετίας του 1970. Παράλληλα καταγράφει σχεδιαστικά τις παρατηρήσεις της και αναπτύσσει ιδέες σε μπλοκ σχεδίου.

Τοπία της φαντασίας στρωμένα με φανταχτερά λουλούδια και περίεργα δέντρα αποτελούν το φόντο μικροσκοπικών ιστοριών. Η έμπνευση για αυτά τα εικαστικά στοιχεία προέρχεται από επισκέψεις της Berridge σε πάρκα όπως τα Giardini di Boboli στη Φλωρεντία ή το Arboretum του Νότινγχαμ. Επίσης, οι ινδικές μινιατούρες με τα όμορφα χρώματα και τα περίτεχνα σχέδια παίζουν έναν ρόλο μετά από το ταξίδι της στη Μπαρόντα του Γκουτζαράτ το 2019.

Οι πρωταγωνιστές είναι ένα συνονθύλευμα από υβρίδια, στολίδια, παιχνίδια και δικές της επινοήσεις. Κάποια είναι ‘πολύτιμα’ ενθύμια, άλλα είναι οικογενειακές φιγούρεςž μερικά δωρίθηκαν για να βρουν έναν ρόλο στους πίνακες. Κάποια αντικείμενα ίσως έχουν προσωπική σημασία ενώ άλλα παραπέμπουν σε παραδοσιακές ιστορίες. Τα ελάφια, για παράδειγμα, εμφανίζονται συχνά ως προστάτες ή ίσως συμβολίζουν τον κύκλο της ζωής.

Παρότι η δημιουργός έχει την άποψή της σχετικά με τα αφηγήματα, αφήνει τους θεατές να δώσουν τη δική τους ερμηνεία.

(*) Μη ρεαλιστική ιδέα, φαντασίωση. Η χρήση σε αυτή την ιδιωματική έκφραση του όρου flight με την έννοια της ‘απογείωσης της φαντασίας’ χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα.