To ΕΜΣΤ έχει τη χαρά να παρουσιάσει τέσσερις ταινίες της καταξιωμένης Ελβετίδας σκηνοθέτιδας και φεμινίστριας Carole Roussopoulos (1945-2009), η οποία έγινε κυρίως γνωστή για τα ριζοσπαστικά, πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ της για το γυναικείο κίνημα στη Γαλλία και όχι μόνο. Το πρόγραμμα έχει επιλεγεί από την καλλιτέχνιδα Bouchra Khalili, της οποίας η ατομική έκθεση Φανοί και Τυπογράφοι παρουσιάζεται αυτή την εποχή στο Mουσείο, στον τρίτο όροφο. Το έργο της Roussopoulos διατρέχει, ως αναφορά, πολλά έργα της Khalili, μεταξύ άλλων και το The Magic Lantern, το κεντρικό έργο της έκθεσής της στο ΕΜΣΤ. Στo The Magic Lantern το πεδίο εστίασης της έρευνάς της διευρύνεται ώστε να χωρέσει τα κινήματα για την ανεξαρτησία που σημειώθηκαν στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου και τις διασπορές τους κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Το φιλμ της Khalili αντλεί την έμπνευσή του από τον Νέρωνα του Αμμάν της Roussopoulos. Με αυτό το κινηματογραφικό πρόγραμμα η Khalili και το ΕΜΣΤ επιθυμούν να τιμήσουν το έργο μιας πρωτοπόρου του βίντεο και τη σπουδαία κληρονομιά της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Genet Parle d’Angela Davis [Ο Genet μιλάει για την Angela Davis]
1970, 7′

Στις 16 Οκτωβρίου 1970, στο ξενοδοχείο Cecil στο Παρίσι, η Carole και ο Paul Roussopoulos βιντεοσκόπησαν τη δήλωση του Jean Genet στον απόηχο της σύλληψης της Angela Davis, ακτιβίστριας του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων και καθηγήτριας φιλοσοφίας στις ΗΠΑ.

Young Lords [Νεαροί άρχοντες]
1970, 13’30”

Μια γυναίκα μιλάει για τους «νεαρούς άρχοντες», τους Πορτορικανούς που ζουν στις ΗΠΑ αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα διπλώματα για να βρουν δουλειά. Η ταινία ανατρέχει γρήγορα στην ιστορία του κινήματος των Young Lords, που γεννήθηκε το 1969.

Christiane et Monique, LΙP V.
1976, 30′

Η Μονίκ (βοηθός σε διαφημιστικό γραφείο) και η Κριστιάν (ημι-ειδικευμένη εργάτρια) μιλούν για το πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο που αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς και για θέματα εσωτερικής δημοκρατίας στο σωματείο εργαζομένων αλλά και για το τέλος της εργασίας στην παρούσα κατάσταση.

Le Juge et les Immigrés [O δικαστής και οι μετανάστες]
1980, 40′

Αυτή η μαχητική ταινία παρακολουθεί τον αγώνα των μεταναστών εργατών που απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ενοίκιο των ξενώνων Sonacotra, με την υποστήριξη του δικαστή Bidalou που ήταν γνωστός και ως «Κόκκινος Δικαστής».

-Συνολική διάρκεια: 90 λεπτά
-Στα γαλλικά και τα αγγλικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
-Σε περίπτωση βροχής η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του Μουσείου.

Κεντρική εικόνα θέματος: Carole Roussopoulos, Young Lords [Νεαροί άρχοντες], 1970, 13’30”, Centre audiovisuel Simone de Beauvoir