Ο Jon Gomm είναι τραγουδιστής/τραγουδοποιός, καθώς και βιρτουόζος κιθαρίστας. Συγκεκριμένα, το 2020 ανακηρύχθηκε ο «καλύτερος ακουστικός κιθαρίστας στον κόσμο» από το Music Radar / Guitar World. H Ibanez έχει λανσάρει κιθάρες με το όνομά του. Ενώ, το 2023 το τραγούδι του “Passionflower” κατέλαβε την 6η θέση ανάμεσα στα «50 καλύτερα ακουστικά τραγούδια όλων των εποχών» πίσω από το “Blackbird” των Beatles και το “Tears in Heaven” του Eric Clapton.

Το τραγούδι “Passionflower” γράφει, λοιπόν, το δικό του μύθο.
Ποια είναι η ιστορία που κρύβεται από πίσω του όμως;

Ο Jon Gomm έρχεται να αποδείξει πως πίσω από την ομορφιά κυριαρχεί συχνά η απλότητα, και οι στιγμές και τα πράγματα που επιλέγουμε να ξεχωρίσουμε μέσα στην καθημερινότητά μας… Μιας και το “Passionflower” αναφέρεται  -κυριολεκτικά – σε ένα φυτό.

Ο μουσικός φαίνεται πως έριξε μερικούς σπόρους από ένα φρούτο του πάθους σε μια γλάστρα στην αυλή του. Του φάνηκε, όπως έχει σχολιάσει σε συνέντευξή του, αστεία η ιδέα ότι ένα τροπικό φυτό θα φύτρωνε στο κέντρο μιας πόλης της βόρειας Βρετανίας. Φυτεύει το σπόρο λοιπόν και φεύγει για περιοδεία. Επιστρέφοντας βρίσκει το φυτό να έχει αναπτυχθεί και επεκταθεί εντυπωσιακά. Στη συνέχεια, όταν ήρθε η πρώτη μέρα του καλοκαιριού, άνθισαν δεκάδες τεράστια εξωτικά λουλούδια. Του Gomm του εντυπώθηκε η εικόνα αυτή, και του φάνηκε ως ένα ιδιότυπο μάθημα για το τι είναι δυνατό να επιτευχθεί, με υπομονή, και ήπια, αλλά αποφασιστική επιμονή.

Όπως σημειώνει ο Gomm στο βίντεο του YouTube: «Αυτό το τραγούδι μιλάει για ένα φυτό που φύτεψα στην 10 τετραγωνικών μέτρων αυλή μου στο κέντρο της πόλης του Λιντς. Έβαλα τους σπόρους σε μια μικροσκοπική γλάστρα, αλλά αυτό μεγάλωσε σαν ιστορία του Roald Dahl μέχρι που κατέλαβε όλη την αυλή, τότε μια μέρα ο ήλιος έλαμψε πολύ δυνατά και 100 λουλούδια έκαναν όλα «Ποπ!». Ήταν καταπληκτικό, οπότε έγραψα ένα τραγούδι γι’ αυτό».

Ο Gomm συνδυάζει συχνά τις ενδιαφέρουσες μελωδίες του με συναρπαστικούς ποιητικούς στίχους. Δε μένει σε κλισέ θεματολογίες και αναζητά την έμπνευση πίσω από το καθετί. Ενδεικτικό πως ένα τραγούδι του πραγματεύεται την εξέλιξη ενός φυτού, ένα άλλο την επίγνωση που μπορεί να έχει κάποιος για το ότι αποτελούμε ένα μικροσκοπικό, προσωρινό στίγμα της συμπαντικής ύλης, ενώ ένα άλλο να μιλά για ένα ψάρι. Αν και γνωστός για το είδος κιθάρας που παίζει, ο Jon Gomm έχει παραδώσει πολλά κομμάτια που θίγουν υπαρξιακές αγωνίες, που αναδεικνύουν τις πολυμορφίες στις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς και την ομορφιά της φύσης.

Ο Jon Gomm καταφέρνει σταθερά να συγκινήσει τόσο με τον ήχο του, όσο και με την ιδιαίτερη στιχουργική του.

Απολαμβάνοντας live έναν βιρτουόζο

Ο Jon Gomm αναμένεται να έρθει και στη χώρα μας!

Το Χαλκηδόνιο Ωδείο υποδέχεται τον διάσημο Άγγλο κιθαρίστα Jon Gomm για μια αξέχαστη μουσική εμπειρία!

Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., ο Jon Gomm θα παραδώσει ένα μοναδικό σεμινάριο στο Χαλκηδόνιο Ωδείο, όπου θα αποκαλύψει τα μυστικά της κιθάρας του!

Ενώ, το φιλόμουσο κοινό της Αθήνας οφείλει να σημειώσει πως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 8.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία του στο Χαλκηδόνιο Ωδείο.

Πηγές: genius.com, fingerstylejournal.com, jongomm.comhalkidonio.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Jon Gomm για μια μοναδική συναυλία και ένα ξεχωριστό σεμινάριο στην Αθήνα