Μια ιστορία αγάπης που τολμά να τα βάλει με τις δυνάμεις της φύσης και πλάνα απίστευτης ομορφιάς που συγκλονίζουν με την εικαστική τους δύναμη. Η ταινία της Σενεγαλέζας Ραμάτα –Τουλάγιε Σι επιλέχθηκε για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών, μια εξαιρετική και σπάνια τιμή για σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Σύνοψη

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό στη βόρεια Σενεγάλη ένα νεαρό παντρεμένο ζευγάρι ζει τον έρωτά του. Ωστόσο η τέλεια αγάπη τους βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τα έθιμα της κοινότητάς τους, ειδικά σε μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας που αναζωπυρώνει ζήλιες, έριδες και δεισιδαιμονίες.

Σημείωμα σκηνοθέτιδας Ραμάτα Τουλαγιέ-Σι

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελα να γίνω σκηνοθέτις. Πάντα έγραφα και αυτό ήταν που με ενδιέφερε, να κάνω σενάρια. Πριν από τέσσερα χρόνια που έγραψα το Μπανέλ & Άνταμα,   μου είπαν ότι αν ήθελα να δω αυτή την ταινία στην οθόνη κάποια μέρα, θα έπρεπε να την σκηνοθετήσω. Για μένα ήταν ένα είδος ΄΄θυσίας”, αλλά νομίζω ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή. Ένιωθα αρκετά ώριμη για να κάνω αυτό το άλμα. Σε σχέση με την ιστορία που ήθελα να αφηγηθώ, δεν με ενδιέφερε τόσο να αποτυπώσω μια παθιασμένη ερωτική σχέση, όσο το να κατανοήσω πώς μπορείς να ζεις με την ατομικότητά σου, με τους όρους σου, χωρίς όμως να απορρίπτεις την κοινότητα στην οποία ανήκεις. Η ταινία διαδραματίζεται σε μια βαθιά θρησκευόμενη ισλαμική κοινότητα όπου η συμπεριφορά των γυναικών βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση. Η επαναστάτρια Μπανέλ, που σκοτώνει πουλιά με τη σφεντόνα της, θέλει να φοράει παντελόνια και διστάζει να κάνει παιδιά, πασχίζει να ενταχθεί στο σύνολο. Δεν μπορεί να βρει τον τρόπο να ζήσει στην κοινότητα ως γυναίκα. Δεν θέλει να είναι σαν τις άλλες· θέλει να είναι η γυναίκα που η ίδια θέλει να είναι. Και αυτό είναι αδύνατο.

Ταυτότητα ταινίας
Μπανέλ & Άνταμα / Banel & Adama 

  • Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ραμάτα Τουλαγιέ-Σι
  • Με τους: Καντί Μανέ, Μαμαντού Ντιαλό
  • Χώρα: Γαλλία, Σενεγάλη, Μάλι, Κατάρ
  • Γλώσσα: Φούλα
  • Είδος: Δράμα
  • Έτος: 2023
  • Διάρκεια: 87′

-Επίσημη Συμμετοχή – Διεθνές Διαγωνιστικό | Φεστιβάλ Καννών | 2023
-Επίσημη Συμμετοχή – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο | 2023

Βιογραφικό σκηνοθέτιδας Ραμάτα Τουλαγιέ-Σι

Η σκηνοθέτις και σεναριογράφος Ραματά Τουλάγιε-Σι, γεννήθηκε στο Παρίσι από Σενεγαλέζους γονείς. Μεγαλώνοντας με επιρροές τόσο από τη γαλλική όσο και από τη σενεγαλέζικη κουλτούρα, ανέπτυξε ένα βαθύ ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και την αφήγηση. Αποφοίτησε από τη φημισμένη σχολή κινηματογράφου La Fémis στο Παρίσι το 2015, και μετά από αυτό έζησε για αρκετά χρόνια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, εμπλουτίζοντας την καλλιτεχνική της οπτική. Το 2021, σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία μικρού μήκους με τίτλο Astel, η οποία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και στο Φεστιβάλ Κλερμόν-Φεράν. Το 2023 παρουσίασε την μεγάλη μήκους της ταινία Μπανέλ & Άνταμα, συγκεντρώνοντας εξαιρετικές κριτικές.