Με πάνω από 40 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, αμέτρητες θρυλικές εμφανίσεις και αξέχαστες μουσικές βραδιές, το Half Note jazz club ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για μια νέα συναρπαστική σεζόν.

Από το 1977, έχουμε γίνει ο χώρος όπου η τζαζ συναντά το κοινό της με τον πιο αυθεντικό τρόπο, φιλοξενώντας κορυφαίους καλλιτέχνες της παγκόσμιας σκηνής. Και φέτος, συνεχίζουμε την παράδοση προσφέροντας ακόμη περισσότερες αυθεντικές τζαζ στιγμές. Άλλοτε με καταξιωμένους legends που μας τιμούν με την παρουσίατους κι άλλοτε με πιο νέους, φρέσκους καλλιτέχνες, τους μελλοντικούς θρύλους της μουσικής.

Μαζευόμαστε ξανά για μουσικές που διευρύνουν τους ορίζοντές μας και μας μαγεύουν, στη σκηνή του Half Note Jazz Club αλλά πλέον και σε επιλεγμένες εκδηλώσεις σε άλλους χώρους – έκπληξη!

Με αγάπη και σεβασμό,
Η ομάδα του Half Note Jazz Club

***

 Πέμπτη 10 Οκτωβρίου – 21:30
 ΦΕΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑ – TRAVELLIN ALL ALONE with my friends…

Με αφορμή τέσσερις σπουδαίες γυναικείες φωνές που άνθισαν σε διαφορετικά σημεία του χάρτη, κυρίως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, την Billie Holiday, την Μαρίκα Παπαγκίκα, την Edith Piaff και την Ellis Regina με κοινό όνειρο, να τραγουδήσουν στη Νέα Υόρκη, η Φένια Παπαδόδημα δημιουργεί το Travellin All Alone project και επιστρέφει για μια μοναδική εμφάνιση στη σκηνή του Ηalf Note Jazz Club, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου! Mία περιήγηση στη γυναικεία έκφραση και ευαισθησία μέσα από τις ιδιαίτερες και δύσκολες ζωές αυτών των γυναικών, τα πιο αγαπημένα τους τραγούδια, τις πόλεις όπου έζησαν. Αλεξάνδρεια, Σμύρνη, Παρίσι, Ρίο ντε Τζανέιρο, Νέα Υόρκη. Μέσα από διασκευές που συνοδεύονται από μικρά κείμενα, ο ακροατής ανακαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για τις βιογραφίες αυτών των γυναικών. Συνδέει τα τραγούδια με τα πρόσωπα και τις ζωές τους. Ανατολίτικα γκαζέλ, θρυλικά swing, jazz & blues μπαλάντες που γεννήθηκαν στο Χάρλεμ, μελωδίες του Michel Legrand, της Barbara και μία γεύση από την bossa nova του Jobim, στο Ρίο του 1950, είναι μόνο η αφορμή. Το υλικό αυτό διασκευάζεται και μεταμορφώνεται από ένα πρωτότυπο world jazz σχήμα στο οποίο συναντιούνται μετά από χρόνια τέσσερις κορυφαίοι μουσικοί, ο Κώστας Μπαλταζάνης στην κιθάρα, ο Γιώργος Παλαμιώτης στο μπάσο, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στην τρομπέτα και ο Παναγιώτης Κωστόπουλος στα τύμπανα.

Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 22:30 | Κυριακή 13 & Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 21:30
HAROLD LÓPEZ – NUSSA “TIMBA A LA AMERICANA” feat. GRÉGOIRE MARET w/ Thibaud Soulas & Ruy Adrián López-Nussa

Ξεκίνημα της σεζόν 24’-25’ σε πολύ έντονους και υψηλούς χορευτικούς ρυθμούς στο Half Note Jazz Club! O καταπληκτικός Κουβανός πιανίστας και νέο αστέρι στην ιστορική Blue Note Records, Harold López-Nussa με την απαράμιλλη μπάντα του, μας πρωτοσυστήνονται στην jazz σκηνή της πόλης. Από Παρασκευή 11 έως και τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Ο πολυσχιδής Harold López-Nussa και σύγχρονο διαμάντι της Latin Jazz, απελευθερώνει με τον καλύτερο τρόπο μουσικά το clave της Αφροκουβανέζικης παράδοσης, προσαρμόζοντάς τo στο σήμερα, μέσα από σύγχρονες συνθετικές δομές κι έντονα post-bop στοιχεία και δημιουργεί καταστάσεις ενθουσιασμού όπου κι αν εμφανίζεται. Μας έρχεται με το All Star τρίο του αλλά και (για δύο βραδιές) με τον βραβευμένο με Grammy και μεγαλύτερο αρμονικίστα του καιρού μας Grégoire Maret, παρουσιάζοντας την τελευταία τους δουλειά Timba A La Americana! Στις πρώτες αυτές συναυλίες στην Ελλάδα στο Half Note Jazz Club, από τις 11 ως και τις 14 Οκτωβρίου, ο μοναδικός Harold López-Nussa, θα έχει μαζί του το εξαιρετικό τρίο του αποτελούμενο από τον ξεχωριστό μπασίστα Thibaud Soulas & τον εξωπραγματικό ντράμερ κι αδελφό του, Ruy Adrian López-Nussa. Μαζί τους στις 13 & 14 Οκτωβρίου κι ο απολαυστικός αρμονικίστας Grégoire Maret, συνεργάτης του Herbie Hancock, του Pat Metheny και του Prince. Μια μπάντα που ανοίγει τη σεζόν στο Half Note Jazz Club με τους καλύτερους οιωνούς και πολλή ενέργεια. Θα ανταποδώσουμε με Timba… a la Greca?

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου – 21:30
PANTELIS PROTOPAPAS QUARTET

Το κουαρτέτο του κιθαρίστα και συνθέτη Παντελή Πρωτοπαπά σας καλεί σε μια μοναδική βραδιά την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο Half Note Jazz Club. Αντλώντας έμπνευση από σπουδαίες μορφές της modern jazz όπως ο Pat Metheny και ο Aaron Parks σε συνδυασμό με επιρροές από folk και alternative rock ο ήχος του κουαρτέτου χαρακτηρίζεται από έντονη ενέργεια, νοσταλγία και λυρισμό. Ο Παντελής Πρωτοπαπάς με τους υπέροχους μουσικούς του Gaspard Berton, Arjun Ramdas και Νικόλα Τσαγκάρη, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, για μια μοναδική εμφάνιση στη σκηνή του Half Note Jazz Club!

 Πέμπτη 17 Οκτωβρίου – 21:30
 ALKIS NILEND GROUP ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ “TELEVISED DREAM”

Ο κιθαρίστας και συνθέτης Άλκης Νίλεντ και το εξαιρετικό γκρουπ του, παρουσιάζουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλο Televised Dream σε μία μοναδική εμφάνιση την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο Half Note Jazz Club. Τα κομμάτια που απαρτίζουν το “Televised Dream” γράφτηκαν κατά την περίοδο φοίτησής του στην Κέρκυρα και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη διπλωματική του συναυλία τον Ιούνιο του 2023. Η απόφαση να ηχογραφηθούν και να κυκλοφορήσουν ως άλμπουμ, πάρθηκε το ίδιο μόλις βράδυ, αμέσως μετά την συναυλία. Ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2023 και κυκλοφόρησε στις 21 Ιουνίου του 2024 από την PKmusik του μπασίστα, παραγωγού και συνθέτη Πέτρου Κλαμπάνη. Ο Άλκης Νίλεντ με το υπέροχο γκρουπ του, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στη σκηνή του Half Note Jazz Club!

Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 στις 22:30 – Κυριακή 20 & Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 21:30
KAHIL EL’ZABAR’s | ETHNIC HERITAGE ENSEMBLE – Ο ΘΡΥΛΟΣ TΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΤΗΣ SPIRITUAL JAZZ & ΤΗΣ AVANT GARDE

Ένα από το πιο ελεύθερα και δημιουργικά κεφάλαια της jazz, παρουσιάζεται στο Half Note Jazz Club. Ο Αμερικανός master περκασιονίστας, πολυοργανίστας και συνθέτης Kahil El’Zabar και η καταπληκτική μπάντα του γιορτάζοντας περισσότερα από 50 χρόνια πρωτοποριακής δημιουργίας, έρχονται για τέσσερα μαγικά βράδια από 18 έως και 21 Οκτωβρίου, στην τζαζ σκηνή της πόλης. Ο κορυφαίος καλλιτέχνης που έντυσε με τα κρουστά του, μπάντες όπως του Stevie Wonder, του Paul Simon, της Nina Simone και υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του Dizzy Gillespie, του Cannonball Adderley, του Pharoah Sanders, του David Murray, θα μας ταξιδέψει με τον τρόπο και την μοναδική του προσέγγιση σε έναν αέναο μουσικό αυθορμητισμό και στην διακριτή πνευματικότητα που αφθονεί στην ιστορία και στις ρίζες της μαύρης μουσικής. Η μουσική του Kahil El’Zabar είναι εθιστική και υπέροχη, δεν γνωρίζει σύνορα, εκπέμπει βαθιά πνευματικότητα και ρέει όμορφα ενώνοντας την αρχαϊκή Αφρικανική παράδοση με τον σύγχρονο κόσμο, με οriginal συνθέσεις αλλά και γνωστά κομμάτια με τελείως διαφορετική οπτική και groove. Ο Kahil El’Zabar παίζει κρουστά με κάθε ίντσα του σώματός του και η φωνή και ο τρόπος που την χρησιμοποιεί φέρνει πολλές φορές στον νου τον μεγάλο Gil Scott Heron! Στις συναυλίες του αυτές στο Half Note Jazz Club, συνοδοιπόροι του είναι οι εκπληκτικοί μόνιμοι συνεργάτες στις μουσικές του αναζητήσεις, οι υπέροχοι, Corey Wilkes στην τρομπέτα, Alex Harding στο βαρύτονο σαξόφωνο και Ishmael Ali στο cello. Από την Παρασκευή 18 μέχρι και τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, έχουμε ευκαιρία να έρθουμε κοντά στο απόλυτο της μουσικής πνευματικότητας και στην ουσία της υπέροχης μαύρης μουσικής κληρονομιάς.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου – 21:30
MIHALIS KALKANIS GROUP ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ “EMOTIONS”

O χαρισματικός κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης έρχεται την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στη σκηνή του Half Note Jazz Club, για να μας ξεναγήσει μαζί με το σχήμα του, Mihalis Kalkanis Group, στον εύθραυστο αλλά και ταυτόχρονα δυνατό ηχόκοσμό του. Έχοντας ήδη αφήσει το δικό του αποτύπωμα ανάμεσα στους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών της τζαζ –και όχι μόνο–, ο Μιχάλης Καλκάνης θα μας παρουσιάσει σε μια μοναδική ζωντανή εμφάνιση, το πρωτοεμφανιζόμενο βινύλιο από το άλμπουμ «Emotions» από την Hellenic Jazz Society –μια ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον πάντα φρέσκο και ευρωπαϊκό ήχο του σχήματός του. Ιδιαίτερα τολμηρός ως δημιουργικός μουσικός και συνθέτης, ο Μιχάλης Καλκάνης φέρνει στην πιο ταιριαστή σκηνή της πόλης, στο Half Note Jazz Club, τους επιτυχημένους πειραματισμούς του και μας προσφέρει μια μουσική με αισθητική και ταυτότητα, στην οποία οι ηλεκτρονικοί ήχοι συναντιούνται με ακουστικά όργανα και στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με επιρροές από την ανερχόμενη ευρωπαϊκή neoclassical σκηνή. Μη χάσετε την ευκαιρία να ακολουθήστε τον Μιχάλη Καλκάνη σε μια σπάνια μουσική περιπλάνηση ανάμεσα σε συναισθήματα, εικόνες, χρώματα και ετερόκλητα μουσικά στοιχεία. Σε ένα μουσικό ταξίδι με μελωδίες που άλλοτε «ακουμπάνε» περισσότερο στη Δύση και θυμίζουν κινηματογραφικά soundtracks, και άλλοτε «μυρίζουν» Ελλάδα και Βαλκάνια.

Διαβάστε τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Μιχάλης Καλκάνης το 2022 στο CultureNow και τη Χριστίνα Μανωλακάκη για τον δίσκο Emotions – εδώ.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου – 21:30
TO NEO JAZZ ΣΧΗΜΑ “ARBOR”: DEBUT ALBUM PRESENTATION 

Το νέο τζαζ σχήμα “Arbor” παρουσιάζει, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στη σκηνή του Half Note Jazz Club, το πρώτο τους άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο του 2024, εγκαινιάζοντας μια σειρά εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που ερημοποιούν όλο και περισσότερο την Ελλάδα κάθε χρόνο, μια ομάδα καταξιωμένων μουσικών συγκεντρώθηκε για να εκφράσει την ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες καταστροφές και να γιορτάσει μέσω της μουσικής τους τη διαρκή ανθεκτικότητα της φύσης. Δημιούργησαν ένα συγκρότημα με το όνομα “Arbor” (Δέντρο στα Λατινικά) ως ένα φόρο τιμής στα οικοσυστήματα που καταστράφηκαν και στην αταλάντευτη δύναμη των δασών, που παρέχουν καταφύγιο σε όλα τα πλάσματα. Μέσω της μουσικής τους, οι “Arbor” επιδιώκουν να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους τον σεβασμό που αξίζει στα δάση μας και την εξάρτηση μας από αυτά. Με οκτώ πρωτότυπες συνθέσεις, το άλμπουμ τους χαρακτηρίζεται από μουσική πολυφωνία, συνοδεύοντας τον ακροατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από τη σύγχρονη τζαζ σε πειραματικά crossover και στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Κάθε κομμάτι του άλμπουμ είναι ένα μοναδικό πείραμα, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που είναι ταυτόχρονα καινοτόμο και ψυχαγωγικό.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου – 22:30
ANDREAS POLYZOGOPOULOS TRIO: CΗΕΤ’S MOOD

O Ανδρέας Πολυζωγόπουλος με τους υπέροχους συνεργάτες του, επιστρέφουν στη σκηνή του Half Note Jazz Club με το μοναδικό αφιέρωμα στον θρύλο της τζαζ, τον μυθικό τρομπετίστα Chet Baker, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου. Ο βιρτουόζος τρομπετίστας μετρά πέντε άλμπουμ στο ενεργητικό του –όλοι με κοινό στοιχείο αυτό της περιπετειώδους και θαρραλέας εξερεύνησης νέων ηχητικών τόπων–με πιο πρόσφατο το Petrichor και έχει συμμετάσχει σε περίπου 60 ηχογραφήσεις μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει και διακρίνεται στο εξωτερικό, σε club και μεγάλα Φεστιβάλ. Ο ευρωπαϊκός ήχος της jazz είναι ο χώρος που ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος νιώθει περισσότερο προσφιλή και οικείο, με επιρροές από τους Frezu, Rava, N. P. Molvær κλπ. θεωρώντας εξ’ ίσου σημαντικά στην μουσική, το ρυθμό αλλά και τη… σιωπή! Οι τρεις κορυφαίοι μουσικοί προσεγγίζουν τον ευαίσθητο και cool ήχο του Chet Baker, παίζοντας ορισμένα από τα αγαπημένα του jazz standards και με το ιδιαίτερο φορμά χωρίς τύμπανα, όπως το προτιμούσε ο ίδιος ο Chet Baker την τελευταία δεκαετία της ζωής του. Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στο Half Note Jazz Club.

Σάββατο 26 στις 22:30 | Κυριακή 27 & Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στις 21:30
ΗΡΩ – «Τα λαϊκά που αγάπησα» Μέρος 2ο

Η Ηρώ, μετά τις πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις της, επιστρέφει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, για να ερμηνεύσει «Τα λαϊκά που αγάπησα – Μέρος 2ο» με το δικό της μοναδικό ύφος, το Σάββατο 26, την Κυριακή 27 & τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.