To GRis Festival προωθεί την ελληνική δημιουργικότητα, την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μοναδικές εκδηλώσεις όπως αφιέρωμα στην ποίηση του Κωστή Παλαμά και της Κικής Δημουλά (5/11) με συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Γρηγόρης Κλιούμης από τα Υπόγεια Ρεύματα και η Φένια Χρήστου, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και μουσικές εμφανίσεις που καλύπτουν ευρύ φάσμα μουσικών ειδών. Στο GRis Festival, μεταξύ άλλων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον ιδιαίτερο τραγουδοποιό Μάνο Πυροβολάκη (6/11) σε ένα πρόγραμμα πολύπτυχο γεμάτο εναλλαγές που συνδυάζει μέσα από τις μουσικοσυνθέσεις του την pop – rock μουσική με τις παραδοσιακές μελωδίες σε μία βραδιά αφιέρωμα στην Κρήτη, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, με ομιλίες, συναυλία και χορό από τον Λαογραφικό Όμιλο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Κουρήτες», ενώ το επιτυχημένο φολκ συγκρότημα Grey River & The Smoky Mountain (1/11), που έχει αφήσει ήδη το δικό του μουσικό αποτύπωμα στην Αμερική και διεθνώς, επιστρέφει ΄Σπίτι’ όπου και μας υποδέχεται σε μια ξεχωριστή μουσική παρουσίαση στο Θέατρο Nous – Creative Space, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Πέτρου Μαλιάρα.

Ξεχωριστού ενδιαφέροντος και σημασίας είναι το workshop σύνθεσης και στιχουργικής (8/11), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από την καταξιωμένη στιχουργό και ποιήτρια Σάννυ Μπαλτζή σε συνεργασία με τον βραβευμένο μουσικό και συνθέτη Γιώργο Βαρσαμάκη. Θα ακολουθήσει συναυλία κλασικής μουσικής (8/11) του Γιώργου Βαρσαμάκη του οποίου οι εξαιρετικές συνθέσεις περιλαμβάνουν επιρροές από την κλασική μουσική και τον κινηματογράφο. Την συναυλία ανοίγουν οι ταλαντούχες και πολυβραβευμένες μαθήτριες Αναστασία Δαλκίδου και Μαρία Δαλκίδου. Θα προηγηθεί τιμητική βράβευση ξεχωριστών αθλητών που έχουν εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Η ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών (εγκαίνια 31/10) που συμπεριλαμβάνει έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως η Agni Zotis, o Ευάγγελος Μιχέλης, ο Βασίλης Μιχόπουλος, η Γεωργιάννα Νταλάρα, ο Sudha Daniel και ο Νίκος Τσιαπάρας, θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ενώ στον ίδιο χώρο στο πλαίσιο του GRis Festival θα πραγματοποιηθεί και η πρεμιέρα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Στη Σκιά των Ανθρώπων» (4/11 και 5/11), της Τάνιας Χαροκόπου, σε σκηνοθεσία Παύλου Εμμανουηλίδη και κίνηση-χορογραφία Μάγια Πολιτάκη, όπου πρωταγωνιστούν η Σόνια Θεοδωρίδου, η Βαλέρια Κουρούπη και ο Παύλος Εμμανουηλίδης. Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία, που με την δύναμη της ψυχής και με τα τραγούδια της ξενιτιάς και του αποχωρισμού, περνάνε στον θεατή στο ακέραιο, τις παραδόσεις και την αγάπη για την Πατρίδα.

Πάντα πιστοί στη φιλοσοφία του GRis Festival ως προς την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη, πραγματοποιείται ημερίδα στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (7/11) με κεντρική ομιλήτρια την Πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου μεταξύ άλλων έγκριτων επιστημόνων και επαγγελματιών όπου η οικολογική συνείδηση βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και εργασιών τους, από το ακαδημαϊκό πλαίσιο στην παραγωγή και γαστρονομία, καταλήγοντας σε απόσπασμα του εξαιρετικού μουσικοθεατρικού έργου του Στρατή Πανούριου «Το Τραγούδι της Γης», κείμενο Στράτη Μυριβήλη.

To GRis Festival συνεχίζει τη δράση του ώστε να ενισχυθεί επιπλέον και σε ισχυρότερη βάση η δράση των Ελλήνων καλλιτεχνών, επιστημόνων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακαδημαϊκών και φορέων, προάγοντας τα επιτεύγματα, την εξέλιξη, την επιρροή της Ελλάδας του σήμερα, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς.

Το GRis Festival γίνεται υπό την αιγίδα πολλών φορέων, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και με την συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, του Σεράφειου Δήμου Αθηναίων, του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, της Διεύθυνσης Αρχείων ΑΣΚΣΑ – Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι Αγγλίας και του Instituto Politecnico de Viana do Castelo IPVC Πορτογαλίας. Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι: ΕΡΤ, ERT WORLD, VOICE of GREECE και το ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την EDU Standards, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με την Art Vibes Productions εταιρία παραγωγής και την Global Educational & Cultural Services (GECS), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Όλες οι εκδηλώσεις του GRis Festival θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο, εκτός της συναυλίας των Grey River & The Smoky Mountain στο Θέατρο Nous – Creative Space και τη μουσικοθεατρική παράσταση «Στη Σκιά των Ανθρώπων» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Για τη συμμετοχή σας στο workshop σύνθεσης και στιχουργικής είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του GRis Festival:

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

31.10.24 – 10.11.24 | ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 206, ΤΑΥΡΟΣ, ΑΘΗΝΑ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 31.10, 19:00
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 31.10-10.11, 18:00-22:00

Τα εγκαίνια της έκθεσης μας θα σημάνουν την έναρξη του Φεστιβάλ GRis Festival Athens 2024 και όλα όσα πρεσβεύει με τον πλέον καλλιτεχνικό και εμπνευσμένο τρόπο μέσα από τόσους εξαιρετικούς δημιουργούς και τα έργα τους.

Η ομαδική αυτή έκθεση εικαστικών τεχνών θα συμπεριλαμβάνει έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως του Δρ Νίκου Τσιαπάρα καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ευάγγελου Μιχέλη απόφοιτου Σχολής Καλών Τεχνών και διεθνούς φήμης Interior Designer, του καταξιωμένου καλλιτέχνη Βασίλη Μιχόπουλου, της ξεχωριστής εικαστικού Γεωργιάννας Νταλάρα, της διεθνούς φήμης ζωγράφου Agni Zotis ερχόμενη από Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και έργα του διεθνούς φήμης καθηγητού Sudha Daniel ο οποίος θα συμμετάσχει ερχόμενος από Αγγλία με πέντε πίνακες και video wall.

GREY RIVER & THE SMOKY MOUNTAIN «ΗΟΜΕ»
Σκηνοθετική Επιμέλεια – Πέτρος Μαλιάρας
ΣΥΝΑΥΛΙΑ FOLK ΜΟΥΣΙΚΗΣ

01.11.24 | ΘΕΑΤΡΟ NOUS – CREATIVE SPACE
ΤΡΟΙΑΣ 34, ΑΘΗΝΑ
ΕΝΑΡΞΗ 21:00

Λίγο πριν την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου 3ου δίσκου τους με τίτλο “Wake me when I’m home”, οι Grey River & the Smoky Mountain, Ρένα Παπαγεωργίου (φωνή, μαντολίνο), Σαράντος Γκουμάκος (κιθάρα, φωνή), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Μελέτης Πόγκας (μπάντζο) και Γιάννης Βουτσινάς (κοντραμπάσο), μεταφέρουν το σαλόνι τους, τον χώρο στον οποίο πειραματίζονται, γράφουν καινούργια μουσική, κάνουν πρόβα, λένε αστεία, διασκεδάζουν και μοιράζονται τις προσωπικές τους στιγμές και μουσικές αναζητήσεις, στη σκηνή.

Με καινούργια και παλιά τραγούδια μεταφέρουν το κοινό στο δικό τους σπίτι, στα Απαλάχια Όρη, συνδυάζοντας αμερικανικά, ιρλανδικά και ευρωπαϊκά παραδοσιακά μουσικά στοιχεία σε μία ξεχωριστή βραδιά.

Πρεμιέρα μουσικοθεατρικής παράστασης «ΣΤH ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ»
ΘΕΑΤΡΟ

04.11.24 & 05.11.24 | ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 206, ΤΑΥΡΟΣ, ΑΘΗΝΑ
ΕΝΑΡΞΗ 21:00

Μια αναπάντεχη συνάντηση, μια τρυφερή εξομολόγηση, ένα φως που λάμπει στην ψυχή και ένα άχτι για αυτούς που κατέχουν τα συμφέροντα των αδυνάμων, είναι η υπόθεση του μουσικοθεατρικού έργου, «ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ». Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία, που με την δύναμη της ψυχής και με τα τραγούδια της ξενιτιάς και του αποχωρισμού, περνάνε στον θεατή στο ακέραιο, τις παραδόσεις και την αγάπη για την Πατρίδα.

  • Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
  • Σκηνοθεσία: Παύλος Εμμανουηλίδης
  • Κίνηση-Χορογραφία: Μάγια Πολιτάκη
  • Πρωταγωνιστούν: Σόνια Θεοδωρίδου, Βαλέρια Κουρούπη, Παύλος Εμμανουηλίδης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ «ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ»
ΠΟΙΗΣΗ | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

05.11.24 | ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΚΠΑ, ΑΙΘΟΥΣΑ Ι. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 30, ΑΘΗΝΑ
ΩΡΑΡΙΟ 18:00 – 20:00

Ένα ποιητικό χρονολόγιο από τον Παλαμά, στη Δημουλά στη σύγχρονη ποιητική έκφραση, και η επιρροή του σπουδαίου αυτού ποιητή στη σύγχρονη μουσική μελοποίηση στίχων από καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών καταβολών. Συνεργασία με τον καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας (Ε.Κ.Π.Α.) Ανδρέα Μιχαλόπουλο και τον αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας (Ε.Κ.Π.Α.) Γιάννη Ξούρια, και με συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια Ρεύματα) και η Φένια Χρήστου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

06.11.24 | ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 144 & ΕΧΕΛΙΔΩΝ, ΑΘΗΝΑ
ΩΡΑΡΙΟ 18:00 – 22:00

Ειδικοί του χώρου θα μιλήσουν σχετικά με έμφαση σε συγκεκριμένα προϊόντα ενώ θα ακολουθήσει δειγματισμός προϊόντων από εταιρείες και παραγωγούς καθώς και networking. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία Κρητικής μουσικής με χορό από τον Λαογραφικό Όμιλο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Κουρήτες” και τον διακεκριμένο μουσικό Μάνο Πυροβολάκη ο οποίος με μαεστρία συνδέει την παραδοσιακή μουσική με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση και εποχή.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΡΙΒΗΛΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

07.11.24 | ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 182, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΑΘΗΝΑ
ΩΡΑΡΙΟ 18:00 – 20:00

Δράση αφιέρωμα στο Περιβάλλον. Μία εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενίσχυση των δράσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό προς τη ‘Μάνα Γη’, από επιστήμονες, υπευθύνους και επαγγελματίες σχετικών πεδίων όπου η οικολογική συνείδηση βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και εργασιών τους, από το ακαδημαϊκό πλαίσιο στην παραγωγή και γαστρονομία, καταλήγοντας σε απόσπασμα του εξαιρετικού μουσικοθεατρικού έργου του Στρατή Πανούριου ‘Το Τραγούδι της Γης’, κείμενο Στράτη Μυριβήλη, έναν ύμνο για τη ζωή επί της γης. Κεντρική Ομιλήτρια της εκδήλωσης η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου.

ΓΕΦΥΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΠΛΑΣΙΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

  • WORKSHOP ΠΟΙΗΣΗΣ & ΣΥΝΘΕΣΗΣ
    17:00 – 19:00 | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ | ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ 
  • ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
    19:30 – 21:00 | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

08.11.24 | ΚΤΙΡΙΟ ΑΒΕΡΩΦ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ Λ.ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ ΕΜΠ
28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 42, ΑΘΗΝΑ

Η συνεργασία μας με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα αφορά σε δύο άξονες: workshop σύνθεσης και στιχουργικής με επίτιμη καλεσμένη την καταξιωμένη στιχουργό και ποιήτρια Σάννυ Μπαλτζή σε συνεργασία με τον βραβευμένο μουσικό και συνθέτη Γιώργο Βαρσαμάκη και θα ακολουθήσει βράβευση και συναυλία κλασικής μουσικής του Γιώργου Βαρσαμάκη. Μαζί του στο τσέλο η Αγγελική Μουρίκη και στο βιολί ο Κώστας Καριτζής.

Τη συναυλία ανοίγουν οι ταλαντούχες και πολυβραβευμένες μαθήτριες Αναστασία Δαλκίδου και Μαρία Δαλκίδου οι οποίες βραβεύτηκαν με Χρυσό Βραβείο από τον αμερικανικό διαγωνισμό IYMC International Music Competition. Θα προηγηθεί τιμητική βράβευση ξεχωριστών αθλητών που έχουν εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό.