Η σπορά, συνδεδεμένη με τη γη, τη φύση και την τροφή, αλλά και κατ΄ επέκταση με τη γέννα, την ίδια τη ζωή και τον άνθρωπο, τον λόγο και τα έργα του, αναδεικνύεται, μετά από ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι της φωτιάς και της στάχτης, σε κυρίαρχο θέμα αναφοράς και δημιουργικής έμπνευσης για τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν με έργα τους στην έκθεση που διοργανώνεται από τις 14 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου στον χώρο τέχνης «ATTILIO».
«Η ιδέα της σποράς «έπεσε» και ρίζωσε στο νου μας, μέσα από την περσινή έκθεση με θέμα την «Απώλεια», γιατί η ζωή το μόνο “ξόρκι” που έχει απέναντι στην απώλεια, το χαμό και το θάνατο – άρρητα δεμένα μαζί της – είναι η σπορά», κι έτσι ακολουθώντας την, ξεκινήσαμε το νέο ταξίδι που θα δώσει ζωή στη φετινή έκθεση “Μια βιτρίνα, ένα παράθυρο…”, εξηγούν η Λουκία και η Μίνα Παπασιδέρη.
Με έργα τους συμμετέχουν στην έκθεση 28 καλλιτέχνες, οι Τιμόθεος Γεωργίου, Μαρία Γρηγορίου, Στέλλα Δεληγιάννη, Βύρωνας Δημητρακούλης, Χριστίνα Δουζένη, Στέλλα Ζαφειροπούλου, Ελένη Κανελλοπούλου, Ίνγκερ Κάρλσον, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Σίσσυ Κούκερη, Γιάννα Κριμπίθη, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Μαρία Μαρίνογλου, Γιώτα Μπιμπλή, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Λιάνα Παπαλέξη, Αλέξης Παπαχατζής, Βαρβάρα Περράκη, Βαγγέλης Πολύζος, Ασπασία Πολύζου, Γιώργος Ποντίκης, Γιώργος Σεπετζόγλου, Νίκος Σκλαβενίτης, Μιχάλης Σπαρόπουλος, Νικόλας Χατζής, Εύα Χειλαδάκη και Μαρία Ψαριανού.
Στο πλαίσιο της έκθεσης την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Νοεμβρίου, η Εύα Χειλαδάκη, που εδώ και 24 χρόνια επιμένει να περνά την πύλη των γυναικείων φυλακών Θηβών, φορτωμένη πολύτιμα κουρελάκια που θα μεταμορφωθούν σε μικρά έργα τέχνης από τις έγκλειστες γυναίκες, θα εκθέσει στο «ATTILIO», την πλούσια και ευφάνταστη συγκομιδή χειροτεχνημάτων με πρωταγωνίστριες τις κούκλες. Τίτλος της έκθεσης «Σπέρνω κουρέλια, θερίζω κούκλες». Tα έσοδα θα δοθούν, όπως πάντα, στις κρατούμενες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο κύκλος της σποράς και του θερισμού, η διαδρομή από τον σπόρο στον καρπό και πάλι πίσω στη γη για να ξαναβλαστήσει – ξορκίζοντας την έννοια του θανάτου – συνυφαίνεται με την ανθρώπινη διαδρομή, δομεί τις κοινωνίες των ανθρώπων, δίνει τροφή για τους μύθους και τις δοξασίες τους.
Με έμπνευση λοιπόν τους μύθους αλλά και τη ζωή, οι συνθήκες της οποίας άλλαξαν ριζικά από τότε που η καλλιέργεια της γης και πρώτη πολιτισμική επανάσταση της ανθρωπότητας μετέβαλε τον άνθρωπο από τροφοσυλλέκτη σε μόνιμο κάτοικο και καλλιεργητή, οι σπόροι και η σπορά, οδηγούν τους δημιουργούς και δίνουν τροφή σε διανοούμενους, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Γιατί όπως επισημαίνει και ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαυτής στην ταινία του «Αρκαδία χαίρε» : «Η σπορά είναι η λειτουργία. Ο σπόρος είναι ο λόγος και το χωράφι η ψυχή του ανθρώπου, που όσο μένει χέρσα κινδυνεύει»!
Κεντρική εικόνα θέματος: Εύα Χειλαδάκη