Οι φετινές δράσεις του προγράμματος Tale of X Cities ολοκληρώνονται στα τέλη Νοεμβρίου με μια έκθεση-παρουσίαση-κάλεσμα για δράση και ένα εργαστήριο με θέμα την αυτοοργάνωση κοινοτήτων. Και τα δύο είναι ανοιχτά στο κοινό και υλοποιούνται στο Goethe-Institut Thessaloniki. Το εργαστήριο υλοποιείται και διαδικτυακά (μέσω zoom).
Τα φετινά εργαστήρια του προγράμματος επικεντρώθηκαν στη σχέση Τέχνης και Ακτιβισμού, ένα θέμα που αναδείχθηκε από τους συμμετέχοντες της περασμένης χρονιάς ως αναγκαιότητα διατύπωσης και ανάληψης δράσης απέναντι στις προκλήσεις της εποχής. Με τη συμβολή καλεσμένων ειδικών (βλ. λίστα παρακάτω), την καθοδήγηση της εικαστικού Έλλης Χρυσίδου και της επιμελητικής ομάδας του προγράμματος Χρήστου Σαββίδη και Λυδίας Χατζηιακώβου, οι συμμετέχοντες αυτο-οργανώθηκαν σε ομάδες και σχεδίασαν συμμετοχικές δράσεις γύρω από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον δημόσιο χώρο, τη συλλογική μνήμη και την επανάχρηση υποδομών. Κοινός στόχος όλων των εμπλεκομένων είναι, όχι μόνο να διατυπώσουν αιτήματα των τοπικών κοινοτήτων με καλλιτεχνικά μέσα, αλλά και να ενεργοποιήσουν διαδικασίες επίλυσής τους μέσα από τη συλλογική κινητοποίηση. Εν τέλει, να αξιοποιήσουν τον χρόνο παθητικής αναμονής για ένα αβέβαιο καλύτερο αύριο σε χρόνο δράσης και δημιουργίας του αύριο που θέλει η κοινότητα. Αυτό δηλώνει και ο γενικός τίτλος των δράσεων — “Keeping busy while waiting for the moment”, που μπορεί να αποδοθεί ως “Γεμίζοντας τον χρόνο μας εν αναμονή της στιγμής που κάτι θα συμβεί”. Εξάλλου, πολλές από τις δράσεις που ξεκίνησαν έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους, ενώ θα συνεχίσουν, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους.
Οι δράσεις απλώνονται σε διαφορετικά σημεία της Βόρειας Ελλάδας — Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ορμένιο, και Βέροια. Αναλυτικά στοιχεία για την κάθε δράση ακολουθούν παρακάτω. Η παρουσίασή τους θα γίνει σε μια έκθεση-κάλεσμα για συμμετοχή στο Goethe-Institut Thessaloniki το Σαββατοκύριακο 23-24 Νοεμβρίου, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για τις δράσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εμπλακεί. Παράλληλα, το Σάββατο 30/11 θα υλοποιηθεί, στο Goethe-Institut Thessaloniki και διαδικτυακά (zoom), ανοιχτό στο κοινό εργαστήριο, με καλεσμένους ειδικούς και θέμα την αυτο-οργάνωση κοινοτήτων. Ένα ακόμη εργαστήριο εργαλείο-έμπνευση για το πώς μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε συλλογικά για ζητήματα που μας απασχολούν!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
- “Κυριακάτικο Τραπέζι”, Καστοριά
Ομάδα δράσης: Αθηνά Κιορπελίδου και Στέλλα Μπούρου, σε συνεργασία με συλλόγους, ομάδες και ενεργούς πολίτες
Οι Αθηνά Κιορπελίδου και Στέλλα Μπούρου ενεργοποιούν τοπικούς συλλόγους, ομάδες και ενεργούς πολίτες της Καστοριάς, με στόχο να διεκδικήσουν συλλογικά την παραχώρηση των παλιών ψαράδικων της πόλης σε καλλιτεχνικές ομάδες, ώστε να μετατραπούν σε χώρο πολιτισμού, συνεύρεσης και καλλιτεχνικής έκφρασης των ανθρώπων της πόλης. Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου οργάνωσαν μια γιορτή-διαμαρτυρία, ένα Κυριακάτικο Τραπέζι όπου ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών, καθώς και οι πρώτες συζητήσεις για τον τρόπο οργάνωσης της κοινότητας. Η κινητοποίηση συνεχίζεται! Όσοι έρθουν στην έκθεση στο Goethe-Institut Thessaloniki στις 23-24 Νοεμβρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν την πρωτοβουλία, βάζοντας και αυτοί την υπογραφή τους.
- “Beauty Bombing – Μικρές ψηφίδες μεγάλες αλλαγές”, Θεσσαλονίκη
Ομάδα δράσης: Άννα Δρένου, Ιωάννα Ζηκίδου, Έλενα Κασιμάτη, Λωίδα Νεδέλτσου, Μαρία Παπαδοπούλου, Αραβέλλα Σαλονικίδου, Τασία Σέμψη, Χριστιάνα Σταύρεβα
Ενεργοί πολίτες της Θεσσαλονίκης καλούνται να παρέμβουν με ποικίλους τρόπους στον καλλωπισμό του δημόσιου χώρου. Απώτερος στόχος, η άσκηση πίεσης στην πολιτεία για την βελτίωση των υπηρεσιών ευταξίας, καλλωπισμού, συντήρησης κ.λπ., και η εφαρμογή κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την πρόληψη βανδαλισμών ή/και εγκατάλειψης, που θα υποβληθεί από την ομάδα στον Δήμο με την ολοκλήρωση των δράσεων.
Η δράση ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου —ημέρα χωρίς αυτοκίνητο— από την Οδό Μπαλταδώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η κινητοποίηση είχε σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι του δρόμου να αναλάβουν δράση για τον καλλωπισμό του, ανανεώνοντας τις ζαρντινιέρες και το πράσινο, καθαρίζοντας τις εισόδους των πολυκατοικιών και τακτοποιώντας τις προσόψεις τους. Παράλληλα, συμμετέχοντες από άλλες περιοχές είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο ψηφιδωτού (που έκτοτε συνεχίζεται στο ΚΑΠΗ Νέας Κρήνης), και να φτιάξουν το δικό τους πλακάκι, ένα στοιχείο καλλωπισμού που μπορεί να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο της πόλης ως χειρονομία θετικού ακτιβισμό μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Το εργαστήριο ψηφιδωτού θα υλοποιηθεί και στο πλαίσιο της έκθεσης-παρουσίασης στο Goethe-Institut Thessaloniki, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στις 12:30-14:00.
Βλ. παρακάτω -“Πρακτικές πληροφορίες” – για τον τρόπο δήλωσης συμμετοχής.
- “Χάρτης πληγών”, Θεσσαλονίκη
Ομάδα δράσης: Χριστίνα Βουμβουράκη, Ελένη Θεοδωρίδου, Μαρία Μπότσογλου, Άλτα Πανέρα, Χριστιάνα Σταύρεβα
Ένας ασυνήθιστος χάρτης της πόλης, ένας “Χάρτης πληγών”, μας παρακινεί να μοιραστούμε αυτά που συνήθως κρύβουμε ή προσπαθούμε να ξεχάσουμε. Μια διαδικασία καταγραφής, διασύνδεσης και τελικά κάθαρσης μέσα από τη συμμετοχή και τη συλλογική εμπειρία. Γεγονότα από την ιστορία της πόλης ή προσωπικές ιστορίες που πέρα από ατομικές αναφέρονται και σε συλλογικές πληγές, καταγράφονται μέσα από ένα ερωτηματολόγιο. Τα σημεία που συλλέγονται αποτυπώνονται σε έναν χάρτη και αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου.
Στο Goethe-Institut Thessaloniki στις 23-24 Νοεμβρίου θα παρουσιαστούν τα πρώτα σημεία του χάρτη, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο και να συμπληρώσει τα δικά του σημεία-εμπειρίες επιτόπου.
- “4 Τόποι – 4 Κτίρια – 4 Προοπτικές”
Ορμένιο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Βέροια
Ομάδα δράσης: Κατερίνα Αναστασίου, Χρυσούλα Ιωαννίδου, Τάνια Καραούλη, Θεοπούλα Τερζή
Ένα κοινό έχουν οι τέσσερις αυτοί τόποι, όπως εξάλλου και πολλοί άλλοι τόποι σε όλη την Ελλάδα, την εγκατάλειψη κτιρίων και υποδομών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το κοινωνικό σύνολο. Συμμετέχουσες του προγράμματος μιλούν για εγκαταλελειμμένα κτίρια στη γειτονιά τους και τους δίνουν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς μας παρακινούν να προσέξουμε αντίστοιχα κτίρια που προσπερνάμε καθημερινά και να φανταστούμε πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
- Εργαστήριο “Αυτό-οργάνωση κοινότητας”, Σάββατο 30/11, 10:30-13:30
Τα φετινά εργαστήρια του Tale of X Cities ολοκληρώνονται με ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό, που υλοποιείται στο Goethe-Institut Thessaloniki και διαδικτυακά μέσω zoom. Οι καλεσμένοι ειδικοί —καλλιτέχνες Πάολα Παλαβίδη & Ιωάννης Κολιόπουλος (Hypercomf) και Νατάσσα Δουρίδα (Communitism)— παρουσιάζουν παραδείγματα και μεθοδολογίες αυτο-οργάνωσης κοινότητας στην περιφέρεια και με άξονα την επανάχρηση υποδομών. Δίνουν έμπνευση και εργαλεία σε όσους αναζητούν τρόπους κινητοποίησης και αυτο οργάνωσης της κοινότητας με γνώμονα τη συλλογική ευημερία.
Βλ. παρακάτω -“Πρακτικές πληροφορίες” – για τον τρόπο δήλωσης συμμετοχής.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
- Έκθεση-παρουσίαση
Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 12:00-17:00
Χώρος: Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66 (καφέ) - Εργαστήριο ψηφιδωτού στο πλαίσιο της δράσης “Beauty Bombing”
Σάββατο 23/11, 12:30-14:00
Χώρος: Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66 (καφέ)
Δηλώσεις συμμετοχής στο εργαστήριο εδώ.
Συμμετοχή: δωρεάν.
Αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. - Εργαστήριο “Αυτό-οργάνωση κοινότητας”
Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 10:30-13:30
Χώρος: Goethe-Institut Thessaloniki (Βασ. Όλγας 66, Αμφιθέατρο) & Διαδικτυακά (zoom) Δηλώσεις συμμετοχής στο εργαστήριο ως την Πέμπτη, 28/11, εδώ.
Συμμετοχή: δωρεάν.
Σύνδεσμος παρακολούθησης μέσω zoom: θα σταλεί σε όσους δηλώσουν συμμετοχή, λίγες μέρες πριν το εργαστήριο.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
- Οργάνωση-Υλοποίηση- Συντονισμός
Goethe-Institut Thessaloniki
ArtBOX
Εταίροι του προγράμματος Tale of X Cities - Γενική Διεύθυνση
Beate Koehler (Διευθύντρια, Goethe-Institut Thessaloniki) - Γενικός Συντονισμός
Άρης Καλόγηρος (Συντονιστής Πολιτιστικού Τμήματος, Goethe-Institut Thessaloniki) - Κεντρική ιδέα, Καλλιτεχνική Διεύθυνση
ArtBOX.gr – Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου - Υπεύθυνη Εργαστηρίων
Έλλη Χρυσίδου (εικαστικός) - Οπτική επικοινωνία
Γιώργος Παπαλεξάνδρου
ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 2024:
- Άγγελος Βαρβαρούσης – διακεκριμένος ερευνητής Ramon y Cajal στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Degrowth: Ecology, Economics, Policy.
- Χριστίνα Γραμματικοπούλου – ιστορικός τέχνης
- Αναστασία Διαβαστή – εικαστικός
- Στέφανος Λουκόπουλος – πολιτικός επιστήμων, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της ΑΜΚΕ Vouliwatch
- Κωνσταντίνος Πίττας – αρχιτέκτονας, ερευνητής, συγγραφέας και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ
- Σωκράτης Σεϊτανίδης – μηχανικός χωροταξίας – πολεοδομίας (Phd, MSc, MA) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
- Φωτεινή Τσιμπιρίδου – δρ. Εθνολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, και Διευθύντρια στο Εργαστήριο Πολιτισμός-Σύνορα-Φύλο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας