Υποδεχόμαστε το νέο έτος, χορεύοντας!
Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου και Κυριακή 29 Δεκεμβρίου το Piraeus Club Academy με υπερηφάνεια υποδέχεται τρία κορυφαία συγκροτήματα και έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη με το DJ set του, σε ένα διήμερο φεστιβάλ που υπόσχεται να αποτελέσει το καλύτερο Πρωτοχρονιάτικο δώρο για τους απανταχού μουσικόφιλους.
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν αλλάξει ο χρόνος, το Piraeus Club Academy μετατρέπεται στο απόλυτο μουσικό hub που θα φιλοξενήσει ήχους Αφροαμερικάνικης μουσικής, αλλά και μουσικής από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με μεγάλες δόσεις αυτοσχεδιασμού.
Σπουδαία συγκροτήματα και καλλιτέχνες, παλιοί γνώριμοι μεταξύ τους, θα προσφέρουν μια δυναμική και αλληλεπιδραστική εμπειρία, με κοινές εμφανίσεις και τη δέσμευση να παρουσιάσουν για πρώτη φορά τις καινούργιες τους συνθέσεις δημιουργώντας ένα μοναδικό ηχητικό ταξίδι με προορισμό την… απελευθέρωση του κάτω μας χείλους.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Αν το πάνω χείλος μαρτυράει τον πνευματικό μας κόσμο, το κάτω έχει να κάνει με τον κόσμο του σώματος. Το κάτω χείλος συνδέεται γενικότερα με το id, το κομμάτι του ψυχισμού μας που αποζητά την ικανοποίηση των βασικών εξελικτικών μας αναγκών.
Downlip Festival λοιπόν γιατί το κάτω χείλος, μας χαρακτηρίζει. Επηρεάζεται από το πώς το σώμα μας λειτουργεί προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες, τα ένστικτα που προϋπάρχουν και παραμένουν αναλλοίωτα, και από το πώς αυτό εκφράζεται και αντιδρά σε κάθε ερέθισμα, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής.
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου
Το Σάββατο υποδεχόμαστε τους Afrodyssey Orchestra και MC Yinka
- Afrodyssey Orchestra
Η Afrodyssey Orchestra είναι ένα οργανικό σύνολο με έξι καταξιωμένους μουσικούς από την Αθήνα όπου από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και σήμερα η συνθετική τους φιλοσοφία ενσωματώνει ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής με μουσικά ιδιώματα από όλο τον κόσμο.
Αυτό είναι κυρίως το νόημα του ονόματος της μπάντας: ένα μουσικό ταξίδι (Οδύσσεια), το οποίο καθοδηγείται από την αφρικανική κρουστή μουσική.
Το στυλ τους προκύπτει από μια πειραματική συνομιλία ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα ειδών και μουσικών παραδόσεων όπως η τζαζ, η φανκ, η ψυχεδελική μουσική, οι δυτικοαφρικανικοί ήχοι, το afrobeat, το highlife, καθώς και παραδοσιακά ελληνικά μουσικά στοιχεία.
Η μπάντα έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό κύκλο θαυμαστών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χάρη στις εντυπωσιακές της εμφανίσεις που δημιουργούν μια πραγματική σύνδεση μεταξύ μουσικών και κοινού, ξεσηκώνοντας τον κόσμο με έναν ακαταμάχητο παλμό που σε καλεί να χορέψεις!
Τα περισσότερα μέλη των Afrodyssey Orchestra είναι πολυοργανίστες και μερικά από τα λιγότερο γνωστά όργανα που παίζουν περιλαμβάνουν το Kamelen Ngoni, μια αφρικανική άρπα, το Balafon, πρόγονο της Μαρίμπα και του Βιμπραφώνου και φυσικά το ντζέμπε και το ντουν ντουν.
- Mc Yinka
O πολυπράγμων και πολυτάλαντος Μανώλης Αφολάνιο, ή, όπως τον ξέρουν οι περισσότεροι, Mc Yinka, είναι rapper, vocalist, μπασίστας, τραγουδοποιός, performer, ηθοποιός και vocal coach.
Είναι απόφοιτος του τμήματος σύγχρονου τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου και ως rapper, έκανε τα πρώτα βήματα το 1998, με τους Urban Links και την «Αδιάσπαστη ουσία».
Υπήρξε μέλος των electro dub «Direct Connection», των soul «Dr Vodtkatini», των nu jazz «Boogie Base», των «Funkaholic Anonymous», των world-ethnic «Pallyria» και των world pop «Imam Baildi». Ιδρυτικό μέλος, ως τραγουδιστής των σχημάτων «Urbanix» και «Fuzics», και μέλος ως μπασίστας των jazz hop «Hidroliq» και των nu jazz «Fallstreak Ηole».
Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, dj και σχήματα της hip hop, drum’n’bass, funk και reggae μουσικής. Έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπως: Synch Festival, Samotraki Dance Festival, Rockwave Festival, Roskilde Festival, Lowlands Festival, Sziget Festival, Montreal Jazz Festival και support act σε πολύ γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Method Man, οι Skatalites κ.ά. Παράλληλα έχει εμφανιστεί ως ερμηνευτής στο «komuna» του Παύλου Κατσιβέλη στο πλαίσιο του «A Greek Songbook» που παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική σκηνή και στο έργο «Ένας χώρος εντελώς φανταστικός» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη, βασισμένο σε μουσική του ιδίου, στο Ωδείο Αθηνών (2022). Δισκογραφικά, έχει κυκλοφορήσει 5 προσωπικά album και έχει συμμετοχές σε άλλα 4, σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες.
Ως εκπαιδευτής έχει κάνει εργαστήρια δημιουργικής γραφής, rap ερμηνείας καθώς και θεωρητικά εργαστήρια, σε σχολεία και εκπαιδευτήρια, στο TEDx, κ.ά. και είναι διδάσκει φωνητική στο πολιτιστικό κέντρο «Ανάσα».
Κυριακή
Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου το Piraeus Club Academy υποδέχεται τους ατμοσφαιρικούς Los Tre και τους θρυλικούς Mode Plagal.
- Los Tre
Οι Los Tre είναι ένα γκρουπ ορχηστρικής μουσικής, με έδρα την Αθήνα, με έτος ίδρυσης το -κρίσιμο- 2012. Ξεκίνησαν ως ένα τζαζ-φανκ κιθαριστικό τρίο, αλλά η μουσική τους πορεία έχει εξελιχθεί και πλέον αποτελεί έναν συνδυασμό παγκόσμιων μουσικών παραδόσεων.
Με επιρροές από τη Δυτική Αφρική, την Κούβα, την Αιθιοπία, τον αραβικό κόσμο και την Ελλάδα, δοσμένες με τη δέουσα ηλεκτρική ενέργεια που συνεπαίρνει από τα πρώτα λεπτά ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ακροατές.
Παράλληλα, τα ψυχεδελικά τους στοιχεία, με σαφείς αναφορές στη δεκαετία του ’70, συνδυάζονται με την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού και την πηγαία, σχεδόν παιδική, απόλαυση της μουσικής ανακάλυψης την οποία μεταδίδουν απόλυτα στο κοινό τους.
Για πάνω από μια δεκαετία, οι Los Tre εμφανίζονται σε μπαράκια, καφενεία μουσικές σκηνές και φεστιβάλ, τόσο μεγάλα όσο και μικρότερα, κυρίως στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχοντας δημιουργήσει γύρω τους μια μουσική κοινότητα απαλλαγμένη από προκαταλήψεις.
Μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει έξι αυτοχρηματοδοτούμενα άλμπουμ που έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές, καθώς και ένα 7” βινύλιο. Με περισσότερες από 70 εμφανίσεις ετησίως, έχουν εδραιωθεί ως ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της ελληνικής ορχηστρικής σκηνής και με το νέο έτος, ετοιμάζονται για την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία!
- Mode Plagal
Ο διήμερος εορτασμός θα κορυφωθεί με τους καινοτόμους και λατρεμένους Mode Plagal!
Όπως λένε και οι ίδιοι: “Όσο προχωράει κανείς προς τις ρίζες διαπιστώνει πως πολλά πράγματα επιφανειακά ασύμπτωτα υπογείως διακλαδώνονται. Το σχετικό βίωμα επιτρέπει όλα αυτά τα «παντρέματα» – συνθέσεις διαφορετικών παραδόσεων: μουσική από την Αιθιοπία, τη Στερεά Ελλάδα, την αφροαμερικάνικη και την βαλκανική παράδοση”.
Μουσικές της ελληνικής παράδοσης ενορχηστρωμένες σε jazz περιβάλλον μας καλούν σ’ ένα ταξίδι στις ρίζες του μουσικού μας παρελθόντος με σύγχρονα groovy, funky παιξίματα και ήχους.
-Σαξόφωνο – φωνητικά: Θοδωρής Ρέλλος
-Κιθάρα – φωνητικά: Κλέων Αντωνίου
-Ντραμς: Τάκης Κανέλλος
-Μπάσο: Αντώνης Μαράτος
-Πλήκτρα: Florian Micuta
Από το 1990 oι Mode Plagal πειραματίζονται με τους μονούς ρυθμούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και τους «βάζουν» να συνομιλήσουν με τη σύγχρονη jazz. Ένα πρωτότυπο και πετυχημένο πείραμα που δημιούργησε τον χαρακτηριστικό υβριδικό ήχο τους που είναι αναγνωρίσιμος παγκοσμίως από τους λάτρεις της World Fusion Jazz. Στη μουσική τους είναι επίσης εμφανείς οι επιρροές από βυζαντινούς, βαλκανικούς και αφρικανικούς ήχους ενώ το τελικό αποτέλεσμα φτάνει στα αυτιά μας funky, groovy, rock, blues & jazz.
Ο ήχος των Mode Plagal είναι μια συναρπαστική μουσική εμπειρία που περνάει μέσα από συναισθηματικές βιωματικές μνήμες και σύγχρονες επιρροές.
Με μια πλούσια δισκογραφία και αναγνωρισμένη παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι καλλιτέχνες αυτής της βραδιάς προέρχονται από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, αλλά μοιράζονται κοινές επιρροές.
Ο ήχος τους θα μας ταξιδέψει μέσα από τα ρυθμικά μοτίβα του Dub, το βαθύ groove του Reggae και την ένταση του Fusion. Από τις «αφρομπαϊντούσκες» και τα «ζωναράδικα», στους ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής, το «καγκέλι» με το σύγχρονο blues και τις αιθιοπικές κλίμακες θα εναλλάσσονται με εκπληκτική φυσικότητα, αναδεικνύοντας την πολυφωνία και τη συναρπαστική σύγκλιση του παλιού με το νέο.
Release your down lip!
Ελευθερώστε το κάτω χείλος και καλή μας εορταστική αντάμωση!