«Οι πρόσφατες συνθέσεις του Άρη Κατσιλάκη διακρίνονται για την άψογη τεχνική, τις εικαστικές και εκφραστικές αξίες, την καθαρότητα των όγκων και των λεπτομερειών, την περίπλοκη δομή, καθώς και για τη συμβολική τους διάσταση, διεκδικώντας τη δική τους θέση στο πρωτότυπο, αποκαλυπτικό και αμφίσημο σύμπαν του δημιουργού, κατοικημένο στο παρελθόν από παράδοξες νεκρές φύσεις» όπως τονίζει ο Ιστορικός της Τέχνης, Γιάννης Μπόλης.

Πρόκειται για έργα με εμφανές το σουρεαλιστικό στοιχείο, όπου ζωόμορφα γλυπτά από πηλό συνδυάζονται με παλιά ξύλα, υπολείμματα επίπλων, στρατιωτικές τρομπέτες και πυροσβεστήρες. Παράλληλα, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί φύλλα χρυσού – ένα νέο υλικό στη δουλειά του  – δίνοντας έμφαση στην υφή των λευκών, διάφανων ή αδιαφανών, υαλωμάτων και των αδρών ξύλινων επιφανειών.

Ο Κατσιλάκης δημιουργεί με τα έργα του έναν κόσμο που τα ζώα πρωταγωνιστούν, επαναστατώντας και διεκδικώντας την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή τους. Καλεί τους θεατές να προβληματιστούν και να αμφισβητήσουν τον ανθρωποκεντρικό κόσμο στον οποίο ζούμε, όπου η ιδέα της ανθρώπινης υπεροχής και ανωτερότητας κυριαρχεί εις βάρος όλων των άλλων έμβιων όντων. Πρόκειται για ένα σύμπαν όπου «η ευθραυστότητα συμβιώνει με τη σκληρότητα και η ευαισθησία με την αγριότητα».

Άρης Κατσιλάκης – Πληροφορίες για τον εικαστικό

Ο Άρης Κατσιλάκης (1974) διδάχτηκε την παραδοσιακή μαρμαρογλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου (1998-2001). Αποφοίτησε με υποτροφία για συνέχιση των σπουδών του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας φοιτώντας στο Α’ Εργαστήριο Γλυπτικής. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι Αν. Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης

Κεντρική εικόνα θέματος: Χωρίς Τίτλο, 2024, ξύλο, ψημένη άργιλος υψηλής θερμοκρασίας με υάλωση και οξειδωμένα φύλλα ψευδόχρυσου, 110 x 40 x 32 εκ.