Η κυκλοφορία του περιοδικού είχε ανασταλεί για κάποια χρόνια, λόγω άλλων εκδοτικών προτεραιοτήτων και των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία του covid.
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη», οι οποίοι, έχοντας στηρίξει το περιοδικό αρκετές φορές και στο παρελθόν, στέκονται πάντα πολύτιμοι αρωγοί του.
Το τριπλό νέο τεύχος ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ 15-16-17 περιλαμβάνει τέσσερις μελέτες αφιερωμένες στον ιδρυτή του Μουσείου, Αντώνη Μπενάκη (Αλεξάνδρεια 1873 – Αθήνα 1954), τιμώντας την επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατό του. Στην έκδοση δημοσιεύονται επίσης τρεις εργασίες με θέμα τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, ένα δοκίμιο για τον Γιανούλη Χαλεπά, από ένα άρθρο για τους αρχιτέκτονες Γιάννη Δεσποτόπουλο και Ισαάκ Σαπόρτα, δύο μελέτες γύρω από ζητήματα συντήρησης και αποκατάστασης έργων ζωγραφικής και, τέλος, τα επιστημονικά, εκδοτικά και εκθεσιακά πεπραγμένα του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου για τα έτη 2015, 2016, 2017. Τον τόμο εμπλουτίζει η συμβολή του ομότιμου καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Χρίστου Ντούμα, την οποία ο συγγραφέας έχει αφιερώσει στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά.
Το επιστημονικό περιοδικό του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκε από τον Άγγελο Δεληβορριά το 2001, μετά την ανάπλαση του κεντρικού κτηρίου επί της Κουμπάρη. Αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την έρευνα και καθρέφτη της πολυσχιδούς μουσειακής ταυτότητας. Είναι το έντυπο στο οποίο το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου, αλλά και μελετητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μπορούν, σε τακτική βάση, να δημοσιεύουν τις εργασίες τους για αντικείμενα και αρχεία των μουσειακών συλλογών. Παράλληλα, είναι και η έντυπη ‘πλατφόρμα’ που συγκεντρώνει και κοινοποιεί την ποικίλη δραστηριότητα του μουσείου για τη χρονιά ή τις χρονιές που καλύπτει η έκδοση (εκθέσεις, συνέδρια και ημερίδες, εκδηλώσεις, εκδόσεις, ερευνητικά προγράμματα κ.ά.). Επιτελεί, δηλαδή, λειτουργία ερευνητική όσο και αρχειακή.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Εκτός από τα τακτικά τεύχη, η σειρά του περιοδικού εμπλουτίζεται και με παραρτήματα:
μονογραφίες, εκδόσεις που δημοσιεύουν τα πρακτικά συνεδρίων ή τόμους αφιερωμένους σε σημαντικές προσωπικότητες της επιστήμης.
Σήμερα το περιοδικό Μουσείο Μπενάκη, αριθμώντας πια δώδεκα τακτικά τεύχη, δώδεκα παραρτήματα και μια ειδική έκδοση, έχει καθιερωθεί ως ένα διεθνούς επιπέδου επιστημονικό βήμα για αρχαιολόγους, εθνολόγους, ανθρωπολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους και ερευνητές πολλών ακόμα ειδικοτήτων.
Χάρη στη συνεργασία του Μουσείου με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), τα παλαιότερα τεύχη και κάποια παραρτήματα του περιοδικού κυκλοφορούν, παράλληλα με την έντυπη έκδοσή τους, και ηλεκτρονικά, προσφέροντας έτσι εύκολη πρόσβαση τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στο ευρύτερο κοινό.