Η ψηφιακή κυριαρχία και η εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ποικιλομορφίας. Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις κερδίζουν επιρροή στην Ευρώπη και το τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι αβέβαιο, δεσμευόμαστε για την προώθηση της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας.

Η έκθεση «Fakeless» αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αξιολόγησης πληροφοριών και στη συνειδητή χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος, απευθυνόμενη σε επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Μέσα από κατατοπιστικά poster, βίντεο, κουίζ και άλλο πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, η έκθεση προσφέρει εργαλεία που θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν την παραπληροφόρηση. Κεντρικά ερωτήματα όπως «Πώς ελέγχουμε την ακρίβεια μιας πληροφορίας;» και «Πώς αναγνωρίζουμε την εσφαλμένη ή παραπλανητική πληροφόρηση;» αποτελούν τη βάση της εμπειρίας των επισκεπτών.

Photo credit: © Alexandra Masmanidi

Η έκθεση «Fakeless» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Goethe-Institut και του ουκρανικού οργανισμού Kunsht, που ανέλαβε τη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 και θα συνοδευτούν από μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με διακεκριμένες ομιλήτριες:

  • Anna-Veronika Krasnopolska από τον οργανισμό Kunsht, υπεύθυνη σχεδιασμού του υλικού της έκθεσης.
  • Αντριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφος με εξειδίκευση στην ενημέρωση και την επικοινωνία.
  • Κατερίνα Αραμπατζή, Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης και Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ02 στη Δ.Δ.Ε. Δ’ Αθήνας.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης ΕΔΩ

Photo credit: © Alexandra Masmanidi

Λίγα λόγια για τις εισηγήτριες:

Η Anna-Veronika Krasnopolska είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος του ουκρανικού μέσου μέσου δημοφιλούς επιστήμης Kunsht. Ειδικεύεται στην επικοινωνία B2B για τις ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές περιοχές. Ανέπτυξε τις δεξιότητές της ως μέλος της ομάδας TEDxKyiv και του ουκρανο-ελβετικού έργου «Ανάπτυξη ιατρικής εκπαίδευσης». Το 2023, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Kunsht, διοργάνωσε την έκθεση Science at Risk στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, με στόχο την προώθηση της επιστήμης κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, επέβλεψε τη δημιουργία και παραγωγή της έκθεσης Fakeless και της διεθνούς έκθεσης Fit in Fakten, έργα που ενισχύουν την ανοσία απέναντι στην παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα.

Η Αικατερίνη Αραμπατζή είναι Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ02 στη ΔΙ.Δ.Ε. Δ’ Αθήνας. Υπηρέτησε με θητεία ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο 1ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Αττικής. Έργο της είναι ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός, η παρακολούθηση, ο συντονισμός – η υποστήριξη του έργου των δημόσιων, ειδικών, επαγγελματικών και ιδιωτικών σχολείων και η αξιολόγηση των δόκιμων εκπαιδευτικών της περιοχής ευθύνης της. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, μεταπτυχιακού διπλώματος στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης, πτυχίου στην Ιστορία-Αρχαιολογία και στα Συστήματα Πληροφορικής. Έχει υπηρετήσει ως καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, ως υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης και ως Διευθύντρια σχολείου σε δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια ως ομιλήτρια σε θέματα γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Είναι μέλος του easy-to-read network, μέλος της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και μέλος της EuroClio – European Association of History Educators.

Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου είναι δημοσιογράφος, παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων των 21.00 της Δημόσιας Τηλεόρασης και επικεφαλής των Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ. Το μεταπτυχιακό της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αντικείμενο τη Δημοσιογραφία και τα Νέα Μέσα. Είναι πολυβραβευμένη για τα επιστημονικά ντοκιμαντέρ της. Το 2017 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος της απένειμε το δημοσιογραφικό βραβείο του Ιδρύματος Αθανασίου Μπότση για το ντοκιμαντέρ «CERN Ta μυστικά του Σύμπαντος». Το 2021 το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Το αίνιγμα της Κέρου» του οποίου υπογράφει την έρευνα, την αρχισυνταξία και την παρουσίαση έλαβε το πρώτο βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου. Το 2024 το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Όρεγκον των Η.Π.Α. Η ίδια εργάστηκε εθελοντικά στην ανασκαφή στο Δασκαλειό και την Κέρο, την επόμενη χρόνια των γυρισμάτων, ως μέλος της ανασκαφικής ομάδας Κέρου. Τον Οκτώβρη του 2024 υπέγραψε τη δημιουργία του επετειακού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο CERN 70 χρόνια, το ελληνικό αποτύπωμα. Από το 2025 είναι Πρέσβειρα Επικοινωνίας της Επιστήμης και των Τεχνικών Δεξιοτήτων του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Photo credit: © Alexandra Masmanidi