Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία των προηγούμενων εξαμήνων, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2012…
… ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό γεμάτο εκπλήξεις, που αντιστέκεται στις τεράστιες δυσκολίες της εποχής και ταυτόχρονα προτείνει «φρέσκιες» συνεργασίες.
Μια από τις πρώτες εκπλήξεις του Μεγάρου είναι η εφαρμογή που έχει ετοιμάσει για τα iPhone και τα τηλέφωνα Android! Πληκτρολογώντας Μέγαρο στο Appstore ή στο Play Store ο χρήστης μπορεί να βλέπει πληροφορίες για τις παραστάσεις, φωτογραφίες, να καλεί τα εκδοτήρια και να κλείνει εισιτήρια. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε από τη netsynergy.
Όσο αφορά το πρόγραμμα, αυτό προκαλεί και προσκαλεί δημιουργικές αναζητήσεις, στηρίζει τους νέους δημιουργούς και τιμά τους παλαιότερους, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Μεγάρου με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς. Πλήθος συναυλιών, παράλληλων δράσεων και εορταστικών εκδηλώσεων θα απαρτίσουν και φέτος το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής με ιδιαίτερη έμφαση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του προγράμματος Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που υλοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του ΟΠΑΠ. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Χορηγός αερομεταφορών και για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο είναι η Aegean Airlines.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στο νέο αυτό πρόγραμμα ακροβάτες-χορευτές θα υποδεχτούν και θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους στο iLCiRCo, ενώ ο Διεθνής Κύκλος Μουσικής Δωματίου θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ακροατές. Μοντέρνος χορός (Batsheva Dance Company), αλλά και κλασικός (Η Ωραία Κοιμωμένη), Φλαμένκο (BalletFlamencodeAndalucía), μια κωμική όπερα (Η Κρητικοπούλα του Σπ. Σαμάρα), ρεσιτάλ πιάνου (Δημήτρης Σγούρος, MichaelGuttman) και Ραντεβού με την όπερα, καθώς επίσης και οι απευθείας προβολές όπερας από την MetropolitanOperaείναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής την περίοδο αυτή. Μιλώντας με αριθμούς, 37 βασικές εκδηλώσεις και πλήθος παράλληλων δράσεων θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της πόλης.
Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου με την Εναρκτήρια Εκδήλωση των Δημητρίων.Η εκδήλωση θα χωρίζεται σε δύο μέρη: το CambiaFest(Φουαγιέ Πλατείας Μ1)και τη συναυλία του ροκ συγκροτήματος AfterCryingμε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1).Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τα 47α Δημήτρια – Δήμος Θεσσαλονίκης / Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας.
To Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Cambia προβάλλουν νέα μουσικά σχήματα που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα στη δισκογραφία. Συγκροτήματα με αυθεντικό ήχο και σύγχρονο, δυνατό στίχο. Τα συγκροτήματα που λαμβάνουν μέρος στην έναρξη των Δημητρίων είναι τα «Jasm», «BIOTECH», «Καβούρια Δολοφόνοι» και «ΟΡΤΣΑ ΡΕ», τα οποία θα καλύψουν όλες τις μουσικές προτιμήσεις καθώς διαφέρουν μεταξύ τους σε στυλ και ηχόχρωμα. Το κοινό θα επιλέξει με ψηφοφορία ένα από τα σχήματα αυτά, η μουσική του οποίου θα εκδοθεί σε έντυπο μουσικό βιβλίο, ενώ και των υπολοίπων συγκροτημάτων τα τραγούδια θα μεταγραφούν σε παρτιτούρες, σε μορφή e-book, από τις εκδόσεις ‘Cambia’, με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και των Δημητρίων (Φουαγιέ Πλατείας Μ1)
Είκοσι πέντε χρόνια καριέρας των «After Crying» απέδειξαν ότι είναι δυνατό να δημιουργήσεις έναν κόσμο όπου το «σοβαρό» και το «ελαφρύ», ως μουσικές κατηγορίες, δεν αποκλείονται αμοιβαία. Οι «After Crying» επιθυμούσαν πάντα να δημιουργήσουν μουσική που να είναι κατανοητή από τους πολλούς αλλά και να μεταδίδουν βαθύτερα. Από το 2000 οι συμφωνικές συναυλίες των «After Crying» στην πατρίδα τους, την Ουγγαρία, αλλά και ανά τον κόσμο, συνάντησαν μεγάλη επιτυχία.
Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 21.00 το σύνολοBatshevaDanceCompanyθα παρουσιάσει την τελευταία δημιουργία του OhadNaharin,Hora(Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Η εκδήλωση είναι συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τα 47α Δημήτρια – Δήμος Θεσσαλονίκης / Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας. Κάθε δουλειά του εκκεντρικού χορογράφου αποτελεί μια έκπληξη που πάντα δημιουργεί ερεθίσματα. Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος και του έργου αυτού.
Η τελευταία του δημιουργία οδηγεί τη δική του μοναδική χορευτική γλώσσα ακόμη πιο μακριά, σε μια περιοχή της αφαίρεσης, όπου η κίνηση αποτελεί σχεδόν αναλυτική διαδικασία και η διάδραση με τη φράση που την ακολουθεί μοιάζει να αντλεί τη δύναμή της από αυθαίρετες πηγές. Το καλειδοσκόπιο που δημιουργούν οι γρήγορες εναλλαγές αποκαλύπτει συχνά τόση ομορφιά, που η αλληλεπίδραση στη σκηνή σε κάνει να ταλαντεύεσαι μεταξύ της ατάραχης, εγκεφαλικού τύπου παρατήρησης και του άκρατου θαυμασμού της ποικιλίας και της ομορφιάς που κρύβει το ανθρώπινο σώμα, αλλά και της ανεξάντλητης γκάμας συναισθημάτων που μπορεί να προκαλέσει μια απλή κίνηση. Σύμφωνα με τη Jerusalem Post: «Ο Naharin ενορχήστρωσε το χορό με συμφωνικό αισθητήριο και χαλιναγώγησε την ατομικότητα των χορευτών του για να τους οδηγήσει σε πλήρως ελεγχόμενα καλλιτεχνικά ύψη». Ο τίτλος Hora αναφέρεται σε ισραηλίτικο λαϊκό χορό που χορευόταν στους αγρούς μετά από μια μέρα σκληρής δουλειάς.
Με μια συναυλία του ντουέτου Γιάννη Βακαρέλη – BjarkeMogensen, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου (στις 21.00), θα συνεχιστεί το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2). Οι δύο διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε πολλά στυλ, παρουσιάζοντας σύγχρονα έργα που γράφτηκαν για ασυνήθιστους συνδυασμούς μουσικών οργάνων έως και δικές τους διασκευές γνωστών κλασικών συνθέσεων δημιουργών. Τα δύο μουσικά όργανα δημιουργούν ατμόσφαιρες και ηχοτοπία που είναι συγχρόνως ορχηστρικά αλλά και πολύ προσωπικά. Μέσα από το διαφορετικό τους παρελθόν και περιβάλλον μοιράζονται την ίδια ικανότητα στην εξερεύνηση νέων ηχοχρωμάτων και ήχων, που εκπλήσσουν διαρκώς τον ακροατή. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με τα 47α Δημήτρια – Δήμος Θεσσαλονίκης / Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας.
Ο Έλληνας πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης απολαμβάνει σημαντική διεθνή σταδιοδρομία από τότε που απέσπασε το Α’ Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου «Reina Sofía» της Ισπανίας, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Ιαπωνία και Άπω Ανατολή. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Διευθυντές Ορχήστρας όπως οι Sir Simon Rattle, Lorin Maazel, και Kurt Masur, ερμηνεύοντας, μεταξύ άλλων, με Ορχήστρες κύρους όπως οι Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, κ.ά. Στις εμφανίσεις του κατά τις πρόσφατες σεζόν περιλαμβάνεται το ντεμπούτο του με τους: Zubin Mehta και την Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Esa-Pekka Salonen και τη Philharmonia Orchestra, Sakari Oramo και τη Finlandia Yle Radion Sinfoniaorkesteri, Yutaka Sado και την Orchestre Philharmonique de Radio France, Vladimir Fedoseyev και τη Wiener Concert-Verein, Nikolai Alexeev και την Dresdner Philharmonie και τη St.Martin-in-the Fields Orchestra, ενώ τον Οκτώβριο του 2012 θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του απένειμε το «Χρυσό Φοίνικα» για τις υπηρεσίες του στη μουσική.
«Ο Bjarke Mogensen είναι καταπληκτικός στις ηχογραφήσεις του. Αν τον ακούσεις μια φορά, δεν πρόκειται να τον ξεχάσεις ποτέ». Αυτά γράφει ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς μουσικής του κόσμου, ο NormanLebrecht. Γεννημένος στη Δανία, ο BjarkeMogensen είναι ο νέος σταρ του ακορντεόν. Είναι ένα από εκείνα τα σπάνια ταλέντα που μοιάζουν να έχουν γεννηθεί με το ακορντεόν τους. Άρχισε να παίζει σε ηλικία επτά ετών και μέσα σε λίγα χρόνια είχε ήδη φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Έχει εμφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το ρεπερτόριό του είναι σχεδόν απεριόριστο και ποικίλλει από τη λαϊκή μουσική και τις δικές του διασκευές έως έργα τελείως νέα, γραμμένα για ακορντεόν. Μια μακρά διαδοχή συνεργασιών με σημαντικούς εν ζωή συνθέτες είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών νέων συνθέσεων αφιερωμένων στον Mogensen.
Της συναυλίας θα προηγηθεί Παράλληλη δράση (Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 20.00), όπου οι νικητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ακορντεόν, Παναγιώτης Ανδρέογλου και Σταμάτης Πασόπουλος θα παρουσιάσουν μια σειρά έργων για σόλο ακορντεόν. Προωθώντας τη σταθερά αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή έργων για ακορντεόν κονσέρτου, οι δύο Έλληνες ακορντεονίστες παρουσιάζουν έργα Ελλήνων συνθετών – Φαρμάκη, Βαβάτσικα, Μαρωνίδη, Μπορμπουδάκη, Γιαννουτάκη – συνοδευόμενα από Ελληνικούς Χορούς του N. Σκαλκώτα σε μεταγραφή για δύο ακορντεόν από τους Ανδρέογλου – Πασόπουλο. Η είσοδος στην Παράλληλη δράση είναι δωρεάν με την επίδειξη του εισιτηρίου της κύριας εκδήλωσης.
Τη Σμύρνη του Έρωτα θα τραγουδήσει ο Γιάννης Κότσιρας με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Αφορμή για τις συναυλίες στάθηκαν τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και η κυκλοφορία του ομώνυμου άλμπουμ τους. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2012 Νοτιανατολική Ευρώπη (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ Α.Ε.) και στους εορτασμούς Θεσσαλονίκη 2012, ενώ αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη MinosE.M.I.
Το ρεπερτόριο της παράστασης απαρτίζεται από κομμάτια που έχουν σημαδεύσει τη δεκαετία του ’20, ενώ τα ίχνη τους φθάνουν ως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει, Όμορφη Σμυρνιά, Ο Αντώνης ο βαρκάρης, Μισιρλού, Το γελεκάκι, Η μικροπαντρεμένη κ.ά. Στοιχεία πολύ διαφορετικά μεταξύ τους γίνονται ένα στη μουσική που ανθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Τραγούδια που αποτέλεσαν τον πρόδρομο της πειραιώτικης (ρεμπέτικης) σχολής. Το πρόγραμμα δεν αποτελείται μόνο από τραγούδια που γράφτηκαν στη Σμύρνη αλλά και από όσα την αφορούν με οποιονδήποτε τρόπο, είτε αναφέρονται σε αυτή είτε προέρχονται από σμυρνιούς δημιουργούς του ελλαδικού χώρου.
Η καταστροφή του 1922, άλλωστε, άλλαξε κατά πολλούς τρόπους την πορεία της ελληνικής Ιστορίας. Ανάμεσα στα άλλα, έφερε από τα μικρασιάτικα ακρογιάλια τους μεγάλους δεξιοτέχνες της Σμύρνης για να διασταυρώσουν την τέχνη τους με τους έλληνες μουσικούς. Η μουσική που ερμηνεύουν οι εστουδιαντίνες –οι ορχήστρες που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο «σπουδαστήριο» όπου δίδαξαν και μαθήτευσαν μεγάλοι μικρασιάτες δημιουργοί– έφτασε στην Ελλάδα γύρω στα 1870, στην αρχή στις παρυφές της Αθήνας και πολύ σύντομα στο κέντρο της. Αυτό το είδος ορχήστρας έγινε η πρώτη αυθεντική μουσική γέφυρα που συνδύασε αρμονικά τα ετερόκλητα εθνικά, μουσικά, πολιτιστικά και δημιουργικά στοιχεία δύο τόσο διαφορετικών κόσμων. Η παράσταση αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση των σμυρνέικων τραγουδιών με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Η ιδιαίτερη ενορχηστρωτική ματιά της ορχήστρας προβάλλει το βαθύ ερωτισμό που κρύβουν τα τραγούδια αυτά, με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντική μουσική γραφή.
Μια μαγική βραδιά θα απολαύσει το κοινό την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 21.00, με την Ορχήστρα Δωματίου της Σμύρνης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2). Η Ορχήστρα, με σολίστες τους OzanAkkol (βιολί) και AndrisArnicans (φαγκότο), θα εκτελέσει έργα Kodalli, Vivaldi και Mozart. Το σύνολο θα διευθύνει ο ταλαντούχος αρχιμουσικός, Naci Özgüç. Η συναυλία εντάσσεται στο Διεθνή Κύκλο Μουσικής Δωματίου, στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2012 Νοτιανατολική Ευρώπη (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ Α.Ε.), και αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τα 47α Δημήτρια – Δήμος Θεσσαλονίκης / Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας.
Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης (μέρος της οποίας αποτελεί η Ορχήστρα Δωματίου Σμύρνης) ιδρύθηκε αρχικά ως σχήμα μουσικής δωματίου, το 1975. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το σύνολο γνώρισε εξαιρετική ανάπτυξη φτάνοντας στο μέγεθος συμφωνικής ορχήστρας. Σήμερα η Ορχήστρα, με τους 160 καλλιτέχνες της, αποτελεί ένα σύνολο εξαιρετικού επιπέδου και είναι μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις καλλιτεχνών της Τουρκίας. Από την ίδρυσή της διαδραματίζει σημαντικό ρόλο έχοντας στόχο να καταστήσει γνωστή και αγαπητή την πολυφωνική μουσική, ιδιαίτερα στην Περιοχή του Αιγαίου και στη Σμύρνη, ενώ πραγματοποιεί περιοδείες σε ολόκληρη την Τουρκία και συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ. Από το 2008 την Ορχήστρα διευθύνει ο Ibrahim Yazici, ενώ Βοηθός Μαέστρου είναι ο Ender Sakpinar.
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 21.00 οι Κλασικοί συναντούν την τζαζ στη συναυλία του διακεκριμένου πιανίστα, FazilSay(Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2). Ο διάσημος ερμηνευτής που συγκινεί κοινό και κριτικούς για περισσότερα από 25 χρόνια, με έναν τρόπο που είναι πλέον σπάνιος, θα εκτελέσει το έργο του M. Mussorgsky, Εικόνες από μία Έκθεση, καθώς επίσης και τζαζ αυτοσχεδιασμούς πάνω σε έργα των Paganini, MozartGershwin κ.ά. Το ρεσιτάλ πιάνου εντάσσεται στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2012 Νοτιανατολική Ευρώπη (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ Α.Ε.), και αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τα 47α Δημήτρια – Δήμος Θεσσαλονίκης / Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας.
Ο Fazil Say ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με το Mithat Fenmen, ο οποίος διαισθάνθηκε το μεγάλο μουσικό χάρισμα του μαθητή του και του ζήτησε να αυτοσχεδιάζει κάθε μέρα πάνω σε μουσικά θέματα. Αυτή η επαφή με τις ελεύθερες και δημιουργικές διαδικασίες και μορφές καλλιέργησε το ταλέντο του Say στον αυτοσχεδιασμό, δημιουργώντας τον πιανίστα και συνθέτη που είναι σήμερα. Το εξαιρετικό του ταλέντο του επέτρεψε πολύ σύντομα να χαλιναγωγήσει ακόμη και τα δυσκολότερα κομμάτια του ρεπερτορίου. Και είναι ακριβώς αυτό το μείγμα λεπτότητας και δεξιοτεχνίας που του χάρισε τη νίκη στο «Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Καλλιτεχνών Κοντσέρτου» στη Νέα Υόρκη, το 1994. Έκτοτε έχει εμφανιστεί με όλες τις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές ορχήστρες, ενώ το ρεπερτόριό του εκτείνεται από τον Bach, τους κλασικούς της Βιέννης και τους ρομαντικούς, έως τη σύγχρονη μουσική και δικές του συνθέσεις για πιάνο. Τα έργα του αποτελούνται από συνθέσεις για σόλο πλήκτρα, για μουσική δωματίου, καθώς και από σόλο κοντσέρτα και μεγάλης κλίμακας ορχηστρικά έργα.
Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που έτυχαν οι προβολές Live in HD από τη MetropolitanOpera, συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά. Η πρώτη προβολή της νέας σεζόν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 19.55 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2) και θα είναι το κωμικό διαμάντι του Donizetti Το Ελιξίριο του Έρωτα (L’Elisir d’Amore).Η σκηνοθεσία είναι του Bartlett Sher και η διεύθυνση ορχήστρας του Maurizio Benini. Η όπερα θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του AntennaGroupκαι με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Στην παραγωγή αυτή η Anna Netrebko κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ στο ρόλο της όμορφης γαιοκτήμονος Αντίνα, ενώ ο Matthew Polenzani είναι ο Νεμορίνο, ο απλός χωρικός που την ερωτεύεται. O Μariusz Kwiecien ερμηνεύει το λοχία Μπελκόρε, τον υπερόπτη μνηστήρα της Αντίνα, ενώ ο Ambrogio Maestri θα τραγουδήσει το ρόλο του μάγου γιατρού, δόκτορος Ντουλκαμάρα. «Το ‘Ελιξίριο του Έρωτα’ είναι ταυτόχρονα δύο όπερες σε μία», λέει ο Sher. «Είναι μια όπερα πολύ ψυχαγωγική, ενώ παράλληλα διαθέτει κάτι άλλο που συμβαίνει σε δεύτερο επίπεδο. Επηρεάζεται από τα όσα γίνονταν στην ιταλική ιστορία την εποχή που γράφτηκε – μπορούμε να διακρίνουμε τα πρώτα σκιρτήματα μιας κραυγής για ανεξαρτησία».
Ένα αφιέρωμα στη μουσική των Gershwin, Ellington και Porter θα απολαύσει το κοινό τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 21.00, απόμια από τις μουσικές ιδιοφυίες της εποχής μας, τονMilchoLeviev (πιάνο). Μαζί του θα βρίσκεται επί σκηνής η Βίκυ Αλμαζίδου (τραγούδι) και η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη. Παίζουν ακόμη οι: Παντελής Στόικος (τρομπέτα),Λάκης Τζήμκας (κοντραμπάσο),Γρηγόρης Σημαδόπουλος (πιάνο),Χρήστος Γερμενόγλου (τύμπανα),Χάρης Καπετανάκης (σαξόφωνο). Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2012 Νοτιανατολική Ευρώπη (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ Α.Ε.), και αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τα 47α Δημήτρια – Δήμος Θεσσαλονίκης / Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας και το Χώρο Τεχνών Βέροιας.
Από την ομάδα των συνθετών που διαμόρφωσαν τη μουσική της Αμερικής του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα ξεχωρίζουν τα ονόματα των George Gershwin, Duke Ellington και Cole Porter. To έργο τους καλύπτει όλες τις μουσικές φόρμες (τραγούδια, ενορχηστρώσεις, μιούζικαλ, συμφωνικά ποιήματα, όπερες) και μπορεί να φέρει επάξια τον τίτλο του «κλασικού». Τα έργα PorgyandBess, AnAmericaninParis και RhapsodyinBlue του Gershwin, OrchestralSuitesκαι SacredConcertsτου Ellington, KissMe, Kateκαι AroundtheWorldin 80 Days του Porter αποτελούν σημαντικό λίθο για την τέχνη της μουσικής στον 20ό αιώνα και όχι μόνο. Οι συνθέσεις που περιλαμβάνονται στο σημερινό αφιέρωμα είναι ένα μικρό δείγμα από το τεραστίων διαστάσεων έργο των τριών αυτών μουσικών κολοσσών.
Ο Milcho Leviev, «ThegodfatherofBalkanJazz», όπως τον χαρακτήρισε ο θρυλικός Don Ellis, είναι ένας πολυβραβευμένος και ταλαντούχος πιανίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και καθηγητής κλασικής και τζαζ μουσικής. Yπήρξε μαθητής του αείμνηστου Pancho Vladigerov, η επιρροή του οποίου διακρίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 100 LP και CD και έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων, ενώ ήταν υποψήφιος δύο φορές για «Grammy».
Η Βίκυ Αλμαζίδου είναι απόφοιτη της Εθνικής Μουσικής Ακαδημίας «P. Vladigerov» της Σόφιας με ειδίκευση στο τζαζ τραγούδι και του Veliko Tarnovo University με ειδίκευση στη μουσική παιδαγωγική. Έχοντας εμφανιστεί σε άπειρες συναυλίες σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει διανύσει μια πλούσια καλλιτεχνική πορεία και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της τζαζ σκηνής, ανάμεσα στους οποίους οι Μilcho Leviev, Billy Cobham, Peter Erskine, Airto Moreira, Valeri Kostov, Teodosii Spassov, Γρηγόρης Σημαδόπουλος, Γιώργος Κοντραφούρης, Γιώτης Κιουρτσόγλου και «Human Touch» και πολλοί άλλοι. Το άλμπουμ QuietLove με μουσική του Milcho Leviev βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας ως «CD της Xρονιάς» (2004).
Μια από τις διασημότερες ορχήστρες του κόσμου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Σολίστες θα είναι οι Χρίστος Γαλιλαίας (βιολί), Bo-KyungHong (τσέλο) και YoonSooRhee (πιάνο), ενώ την ορχήστρα θα διευθύνει ο YuriYanko. Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τα 47α Δημήτρια – Δήμος Θεσσαλονίκης / Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου έχει διαμορφώσει το πολιτιστικό τοπίο του Βερολίνου και έχει εμπλουτίσει τη σκηνή της κλασικής μουσικής σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Χάρη στη συνεχώς εξελισσόμενη μουσική της παράδοση, τις επιτυχημένες περιοδείες της αλλά και τη διεθνή αναγνώρισή της, η BerlinerSymphoniker είναι ένα ορχηστρικό σύνολο παγκοσμίως αναγνωρισμένο. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στη Γερμανία και το εξωτερικό και έχει αποκτήσει τη δική της φήμη σε διεθνή φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις σε επιτυχημένες περιοδείες σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία αποδεικνύουν την καλλιτεχνική ποιότητα της Ορχήστρας, για την οποία χαίρει ευρείας εκτίμησης τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να παρουσιάσει έργα Mozart, Beethovenκαι MendelssohnBartholdy.
Στo πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γερμανικό Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν μια βραδιά μουσικής δωματίου με έργα για βιολί και πιάνο (Φουαγιέ Μ2). Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στις 21.00, η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε μαζί με το Γερμανό πιανίστα και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ούβε Μάτσκε, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με κεντρικό άξονα τη Σουίτα Baal-Shem του Εβραίου συνθέτη Ernest Bloch, ως φόρο τιμής στους 50.000 Θεσσαλονικείς πολίτες εβραϊκής καταγωγής που εξοντώθηκαν στο κολαστήριο του Άουσβιτς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται με τη σύνθεση του Δημήτρη Τερζάκη SprücheimWind αφιερωμένη στη Δανάη Μάτσκε, το Χορό των Μαγισσών του Niccolò Paganini καθώς και με τις κορυφαίες Σονάτες για βιολί και πιάνο των Claude Debussy και Maurice Ravel. Η εκδήλωση εντάσσεται στο Διεθνή Κύκλο Μουσικής Δωματίου.
«Επιστήμη και Τέχνη έχουν την εγγενή δυνατότητα να αφουγκράζονται η μία την άλλη και να γονιμοποιούνται με υπέροχα αποτελέσματα». Τα λόγια ανήκουν στο συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο και αφορούν αυτήν την ιδιαίτερα πρωτότυπη παραγωγή που έχει τον τίτλο Αναζητώντας το… Χωροχρόνο και θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τα 47α Δημήτρια – Δήμος Θεσσαλονίκης / Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας.
Ο συνθέτης σύγχρονης μουσικής Δημήτρης Μαραγκόπουλος, ο επιστημονικός εξερευνητής Διονύσης Σιμόπουλος και ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σιμόπουλος, λειτουργούν σαν συν-δημιουργοί ενός ενιαίου οπτικοακουστικού θεάματος και αφήνονται να παρασυρθούν στη δίνη του χώρου και του χρόνου και μάλιστα στη «διάσταση» όπου οι δύο έννοιες γίνονται ένα και προεκτείνονται, στην περίπτωση αυτή, για να συνενώσουν τη Μουσική με τη Φυσική, τη μαγεία των ήχων με αυτήν του σύμπαντος, ξεναγώντας το κοινό του Μεγάρου σε πρωτόγνωρα κοινούς τόπους. Το Αναζητώντας το… Χωροχρόνο βασίζεται σε μια ιδέα «ήχου και εικόνας» του Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Η μουσική, ως κύριο συστατικό, συνταιριάζεται με την εικόνα που έχει σχεδιαστεί ειδικά από τον Παναγιώτη Σιμόπουλο σε ένα project που φέρει την επιστημονική εγκυρότητα των γνώσεων του Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλου. Το σχεδιασμό του ήχου έχει κάνει ο Άγης Γυφτόπουλος. Στην εκδήλωση συμμετέχει ακόμη η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Το αριστούργημα του Verdi Οθέλλος (Otello), βασισμένο στην τραγωδία του Σαίξπηρ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Live in HD το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στις 19.55 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2). Ο Semyon Bychkov διευθύνει ένα εξαιρετικό cast, με επικεφαλής τον Johan Botha στον ομώνυμο ρόλο του ζηλιάρη Μαυριτανού της Βενετίας απέναντι από τη Renée Fleming σε έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους της, αυτόν της αθώας γυναίκας του Οθέλλου, Δυσδαιμόνας. Ο Falk Struckmann ερμηνεύει τον Ιάγο, τον άπιστο υποτακτικό του Οθέλλου, και ο Michael Fabiano είναι ο πλοίαρχος Κάσσιος. Η προβολή διαρκεί περίπου 3,5 ώρες και θα έχει ελληνικούς υπότιτλους. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group και με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε ζωντανή μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.
Η Πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Αθήνα με την ευγενική χορηγία του Ελληνο-Ολλανδικού Συνδέσμου, διοργανώνει επί σειρά ετών συναυλίες νέων μουσικών ταλέντων του Ολλανδικού Ιδρύματος «Πριγκίπισσα Χριστίνα». Επιλεγμένες ομάδες ταλαντούχων μουσικών έχουν δώσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και, φέτος, στη Θεσσαλονίκη, σε μια συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής, θα εμφανιστεί το Jerevan Trio. Η συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 21.00 (Φουαγιέ Μ2), εντάσσεται στο Διεθνή Κύκλο Μουσικής Δωματίου.
Το Ίδρυμα διατηρεί επαφή με όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ολλανδίας, βοηθώντας τους νέους να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να βρουν το δρόμο τους στον επαγγελματικό κόσμο της μουσικής. Παροτρύνει επίσης νέους μουσικούς ηλικίας 12-19 ετών να συμμετάσχουν στον Εθνικό Διαγωνισμό Μουσικής που διοργανώνει σε ετήσια βάση, μέσω του οποίου τα νέα ταλέντα αναδεικνύονται και βραβεύονται με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών βραβείων. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος είναι και η διοργάνωση συναυλιών για τους επιτυχόντες των Διαγωνισμών, τόσο στην Ολλανδία όσο και στο εξωτερικό. Περισσότερες από 200 τέτοιες συναυλίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, ως επί το πλείστον με τη συνεργασία των Ολλανδικών Πρεσβειών και των τοπικών φορέων. Οι τρεις νέοι μουσικοί που αποτελούν το Jerevan Trio [JannekeSteinmann(κλαρινέτο), LindeVerjans (βιολί), FlorisvanDam (πιάνο)] συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Fontys Conservatorium της πόλης Tilburg, στην Ολλανδία. Ο προκριματικός γύρος του Διαγωνισμού «Πριγκίπισσα Χριστίνα» στο Μάαστριχτ, όπου κέρδισαν το Β’ Βραβείο, ήταν ταυτόχρονα και η πρώτη τους κοινή δημόσια εμφάνιση.
Ένα ταξίδι στο μουσικό πλούτο του Μίμη Πλέσσα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Artway-Τεχνότροπον. Μια διαδρομή από την τζαζ πλευρά του Μίμη Πλέσσα ως τα τραγούδια που κόσμησαν τη μεγάλη μας οθόνη, με μια πλειάδα ερμηνευτών και προβολή οπτικού υλικού. Στο α’ μέρος του προγράμματος, με τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους σολίστες που αποτελούν το συγκρότημα 3G’s και ερμηνεύτρια τη μοναδική Εύη Σιαμαντά, ο Μίμης Πλέσσας αυτοσχεδιάζει σε δημοτικά, λαϊκά και δικά του αγαπημένα θέματα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 3 G’s, που αποτελούνται από τον Αντώνη Λαδόπουλο (σαξόφωνο), Βασίλη Ρακόπουλο (κιθάρες), Γιώργο Πολυχρονάκο (τύμπανα) και τον Μίμη Πλέσσα (πιάνο), έχουν κληθεί να ανοίξουν το διεθνές φεστιβάλ τζαζ του Λονδίνου το 2015. Στο β’ μέρος του προγράμματος, με ερμηνευτές τη Μελίνα Ασλανίδου τον Σπύρο Κλείσσα, την FideKöksal, τη Νάντια Μπουλέ, τον Παναγιώτη Πετράκη και τους συναυλιακούς σολίστες του, ο Μίμης Πλέσσας διαλέγει και παρουσιάζει τα τραγούδια που ξεχώρισαν στη μεγάλη οθόνη, καθιέρωσαν τα μεγάλα μας αστέρια και αγαπήθηκαν από όλες τις γενιές. Μαζί τους οι μουσικοί: Νάσσος Σωπύλης (πλήκτρα / ενορχηστρώσεις), Γιώργος Παχής (μπουζούκι), Γιώργος Στασινός (κιθάρα / μπάσο), Σώλης Μπαρκή (κρουστά). Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Λουκίλας Καρρέρ και η επιμέλεια παραγωγής της Έλλης Ρουμπέν. Διευθυντής σκηνής είναι ο Δημήτρης Ιωαννίδης και η ηχητική επιμέλεια είναι του Απόστολου Κουδέρη.
Η συναυλία συνοδεύεται από Παράλληλη δράση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για masterclass του Μίμη Πλέσσα με τίτλο Ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Η μουσική του 21ου αιώνα: Η Jazz….Ο Μίμης Πλέσσας θεωρείται πρωτοπόρος της jazz μουσικής έκφρασης στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η μουσική αυτή αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό στη χώρα μας, για πολιτικούς, κυρίως, λόγους. Σήμερα, θεωρείται η μουσική των μεγάλων του 21ου αιώνα και έχει κατακλύσει τις σκηνές όλου του κόσμου.
Ο Μίμης Πλέσσας είναι ο πολυγραφότερος θεατρικός συνθέτης (από το 1952), ιδρυτής της ορχήστρας του ΕΙΡ (το 1957), βραβευμένος σε πολυάριθμα ελληνικά και ξένα φεστιβάλ. Έχει συνθέσει μουσική για 104 ελληνικές ταινίες και 11 διεθνείς και θεατρική μουσική για 76 παραστάσεις. Κάνοντας ανώτερες σπουδές στην Αμερική στη Χημεία (Πανεπιστήμιο Cornell), γνωρίζεται και παίζει με διάσημους τζαζίστες της εποχής. Το περιοδικό Down beat τον κατατάσσει 5ο πιανίστα. Με αυτές τις πολύτιμες εμπειρίες στις αποσκευές του, ο έλληνας συνθέτης θα μιλήσει για την πορεία και την ιστορία της jazz στη χώρα μας και θα απαντήσει επί παντός επιστητού σε ερωτήσεις που αφορούν τη Μουσική και την Επιστήμη. Μοναδικό απαραίτητο στοιχείο για τη συμμετοχή στο masterclass, η αγάπη στη Μουσική και μόνο.
Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στις 21.00 (Φουαγιέ Μ1) η JiwonChoi (τσέλο) και η YougmiYoo (πιάνο) θα χαρίσουν μια μαγική βραδιά στο κοινό του Μεγάρου Μουσικής ερμηνεύοντας έργα Boccherini, Debussy, Schubert και Paganini. H συναυλία για τσέλο και πιάνο, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, είναι η τέταρτη από τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο Διεθνή Κύκλο Μουσικής Δωματίου.
H τσελίστα Jiwon Choi, νικήτρια του «Edwin H. & Leigh W. Schadt String Competition», είναι μια δραστήρια νεαρή σολίστ, μουσικός ρεσιτάλ αλλά και μουσικός δωματίου, με εμφανίσεις τόσο στη Ν. Κορέα όσο και στο εξωτερικό και συνεργασίες με διεθνούς φήμης μουσικούς. Έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων σε διαγωνισμούς τσέλου στην Κορέα, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε την παρθενική της εμφάνιση στη Βιέννη. Έχει λάβει το περίβλεπτο Βραβείο του 24ου «ΙΜΚ» («Verein für Internationale Musik und Kulturförderung») στη Βιέννη, καθώς και το Kumho Prodigy Concert Award.
Η πιανίστα Youngmi Yoo γεννήθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και σπούδασε στο Κολέγιο Τεχνών της Σεούλ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Yonsei της Κορέας και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Utrecht Conservatory. Έχει δώσει συχνά ρεσιτάλ τόσο στην Κορέα όσο και στο εξωτερικό, λαμβάνοντας πολύ θετικές κριτικές από το κοινό.
Ένα αξέχαστο θέαμα, από το BalletFlamencode Andalucía, θα παρακολουθήσει το κοινό για δύο συνεχόμενες βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής, την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της AdamProductions.
Το Ballet Flamencode Andalucía είναι ένας φημισμένος ισπανικός θίασος, σαγηνευτικά νεανικός και δυναμικός, που αποτελείται από 17 μέλη, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή ένα σύγχρονο αστέρα του φλαμένκο, τον πολυβραβευμένο Rubén Olmo και σολίστ τους PatriciaGuerrero και EduardoLeal. Ο θίασος παρουσιάζει την παραγωγή Metáfora, ένα πρόγραμμα που στην κυριολεξία θα «μεταφέρει» το κοινό στο συναίσθημα, το δράμα και το πάθος της Ανδαλουσίας, του λίκνου του φλαμένκο. Καστανιέτες, βεντάλιες, παραδοσιακά φορέματα (batas de cola) και ζωηροί συνδυασμοί βημάτων αναμειγνύονται με τη δύναμη της «escuela bolera» (μιας μοναδικής χορευτικής, σκηνικής και σκηνογραφικής έκφρασης), με την απαιτητική τεχνική και τον εκπληκτικό «αθλητισμό» του ισπανικού χορού.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων συνεχούς μουσικής πορείας η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί επετειακή συναυλία με τίτλο ChorusLife σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1).
Η Χορωδία, κατά τη διάρκεια των 25 αυτών ετών, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 680 συναυλίες, έχει 20 συμμετοχές σε όπερες και έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με 15 ελληνικές και ξένες ορχήστρες υπό την μπαγκέτα 32 μαέστρων Ελλήνων και μη. Επιπλέον, έχει κατακτήσει πλήθος διεθνών διακρίσεων. Τη Χορωδία από την ίδρυσή της διευθύνει η Μαίρη Κωνσταντινίδου.
Η Μαίρη Κωνσταντινίδου σπούδασε Διεύθυνση με τους κ.κ. Αγραφιώτη, Erdei, και Titner στην Ελλάδα, Ουγγαρία και Αγγλία αντίστοιχα. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ελληνικό Φεστιβάλ, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Αθηνών, καθώς και με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών σε Οπερατικές παραγωγές και σε Ορατόρια. Στη συναυλία συμμετέχουν ακόμη οι: Γιάννης Μαργαρώνης (χορογραφίες) και Αθανάσιος Κολαλάς (σκηνογραφία).
Ένα «πολύχρωμο» πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει έργα Telemann, Mozart, Haydn, Danceanu και Munteanu θα παρουσιάσει στο κοινό το Τρίο Ξύλινων Πνευστών «Syrinx» τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 21.00 (Φουαγιέ Μ1). H συναυλία εντάσσεται στο Διεθνή Κύκλο Μουσικής Δωματίου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.
Το Τρίο Ξύλινων Πνευστών «Syrinx» δημιουργήθηκε το 1982 και απαρτίζεται από τους DorelBaicu (φλάουτο), DorinGliga (όμποε) και PavelIonescu (φαγκότο). Σήμερα εμφανίζεται πλέον σε όλη την Ευρώπη έχοντας αποσπάσει έξι διεθνή βραβεία. Το πρόγραμμά τους, για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει μια Σουίτα σε Λα ελάσσονα του Telemann που αρχικά συνετέθη για σόλο φλάουτο, βιολί και μπάσο κοντίνουο. Ακολουθεί η Σερενάτα Αρ. 2 του Mozart, ενώ το πρώτο μέρος θα κλείσει με την παρουσίαση του 3ου εκ των περίφημων London Trio του Joseph Haydn. Μετά από ένα διάλειμμα, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το Florilegiu(μια συλλογή λογοτεχνικών αποσπασμάτων) σε μελοποίηση του σύγχρονου Ρουμάνου συνθέτη Liviu Danceanu. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση ενός άλλου έργου σύγχρονης ρουμανικής μουσικής, του Concertino, από τον πολυβραβευμένο συνθέτη Viorel Munteanu.
Ο βρετανός συνθέτης Thomas Adès κάνει το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ διευθύνοντας την όπερά του Η Καταιγίδα (The Tempest), βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ, η οποία έχει συγκεντρώσει πλήθος επαίνους ως ένα σύγχρονο αριστούργημα. Η προβολή της όπερας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις 19.55 (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2), θα έχει ελληνικούς υπότιτλους και θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες.
Η καινοτόμα παραγωγή του Robert Lepage αναπλάθει το εσωτερικό της La Scala σαν το μαγικό νησί που στεγάζει τη μαγική τέχνη του Πρόσπερου, του εξόριστου Δούκα του Μιλάνου. Ο Simon Keenlyside ερμηνεύει τον Πρόσπερο, όπως και στην παγκόσμια πρώτη του έργου στη Royal Opera του Covent Garden, που έγινε δεκτή με επαινετικές κριτικές. «Η Καταιγίδα είναι μια εκπληκτική, μοναδική σύνθεση», λέει ο Lepage. «Η όπερα συλλαμβάνει τη μαγεία του τελευταίου έργου του Σαίξπηρ. Είναι ένα κουτί γεμάτο με μαγικά τρικ, γεγονός που αποτελεί δώρο για μένα και τους σχεδιαστές». Στο έργο πρωταγωνιστεί η Isabel Leonard στο ρόλο της κόρης του Πρόσπερου, Μιράντας, ο Toby Spence στο ρόλο του αδελφού του, Αντώνιου, η Audrey Luna στο ρόλο του ξωτικού Άριελ, ο Iestyn Davies στο ρόλο του γελωτοποιού Τρίνκουλου, ο Alan Oke ερμηνεύει τον τερατόμορφο Κάλιμπαν, ο William Burden τον Αλόνσο, Βασιλιά της Νάπολης και ο AlekShrader το γιο του, Φερδινάνδο. Το λιμπρέτο της Meredith Oakes είναι μια προσαρμογή του πρωτότυπου σαιξπηρικού έργου. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group και με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μαγνητοσκόπηση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.
Η τελευταία συναυλία του Διεθνούς Κύκλου Μουσικής Δωματίου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 21.00 (Φουαγιέ Μ1). Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία Αθηνών, θα έχει τη χαρά να παρουσιάσει το «Trio Tritonous». Το «Τrio Tritonous», που αποτελείται από τους Kathrin Lenzenweger (βιολί),Μαρία Μυλαράκη (πιάνο) καιPhilipp Comploi (τσέλο), ιδρύθηκε το 2005 από τρεις ενεργούς, σολιστικά αλλά και στο χώρο της Μουσικής Δωματίου, μουσικούς, που συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Universität für Musik und darstellende Kunst του Γκρατς της Αυστρίας, όπου ολοκλήρωσαν και το μεταπτυχιακό τους στη Μουσική Δωματίου με Άριστα Παμψηφεί. Το σύνολο έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ελλάδα κ.α. και έχει βραβευτεί με το Β’ Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ πολλοί σύγχρονοι συνθέτες του έχουν αφιερώσει έργα τους. Μαζί τους θα εμφανιστεί ο Alex Ladstätterστο κλαρινέτο.
Την ίδια ημέρα (21.11.12 στις 20.30) το σύνολο θα παρουσιάσει στο κοινό το έργο Το Τέλος του Χρόνου του OlivierMessiaenκατά τη διάρκεια Παράλληλης δράσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ του κτιρίου Μ1.
Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η κωμική όπερα Η Κρητικοπούλα του Σπύρου Σαμάρα, θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τέσσερις μόνο παραστάσεις, από τις 22 έως και τις 25 Νοεμβρίου στις 21.00 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1). Το κωμικό αυτό μελόδραμα σε τρεις πράξεις σε ποιητικό κείμενο των Νικόλαου Λάσκαρη και Πολύβιου Δημητρακόπουλου, είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2012 Νοτιανατολική Ευρώπη (οικονομική ενίσχυση προγράμματος ΟΠΑΠ Α.Ε.)
Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Ζούλια, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αναστασίας Αρσένη και η κινησιολογία του Φώτη Διαμαντόπουλου.Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Κατερίνα Πετσατώδη. Συμπράττουνη Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας:Αγαθάγγελος Γεωργακάτος),και η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης (Μουσική Διεύθυνση:Ηλίας Βουδούρης). Τραγουδούν οι: Γωγώ Ηλιοπούλου (Αρετή), Σοφία Κυανίδου (Κοντέσα), Διονύσης Τσαντίνης (Δούκας), Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη (Δούκισσα), Γιάννης Χριστόπουλος (Παύλος), Δημήτρης Ναλμπάντης (Μιχάλης), Κωστής Ρασιδάκης (Φουρλάνος-Γελωτοποιός), Παύλος Μαρόπουλος (Δον Πλάτσιντο).
Η Κρητικοπούλα παρουσιάστηκε στην πρώτη, πλήρη σκηνική αναβίωσή της μετά από 80 χρό