Οι δύο Αίθουσες Τέχνης από τη Θεσσαλονίκη, VLASSIS ART GALLERY και TETTIX ART GALLERY, θα παρουσιάσουν σε ένα από τα πιο …
όμορφα αρχοντικά, το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, μια σημαντική εικαστική έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, με συμμετοχές από 43 Έλληνες δυναμικούς και αξιόλογους δημιουργούς.
Εξωστρέφεια. Μια κίνηση-εκδήλωση προς τα έξω, πραγματική και συμβολική. Διέξοδος και πρόταση, ενέργεια που προϋποθέτει τη στροφή προς το έσω. Δράση-έκθεση που απευθύνει και απευθύνεται, σε μια πόλη που ανταποκρίνεται και είναι ανοιχτή στις προκλήσεις, τα ερεθίσματα και τις προοπτικές που θέτει η νέα εποχή.
Όπως σημειώνει ο διακεκριμένος συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης «Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η τέχνη και ο στοχασμός, η εξωστρέφεια έχει εκ προοιμίου αναμφισβήτητα θετικό χαρακτήρα, όταν βέβαια συνδυάζεται και συνοδεύεται από την παραγωγή δημιουργικού έργου. Τότε, ακόμη και η εσωστρέφεια αποκτά εντελώς θετικό πρόσημο αφού, εν προκειμένω, αποτελεί το άλλο όνομα της εσωτερικής διεργασίας, του πνευματικού μόχθου, της ψυχικής δαπάνης, τα οποία όλα αυτά συνιστούν θεμελιώδεις όρους για κάθε καλλιτεχνικό και στοχαστικό έργο.
Έτσι, εσωστρέφεια και εξωστρέφεια αποδεικνύονται όχι μόνο συναφείς αλλά και αναγκαίες η μία για την άλλη, και τότε μόνο βρίσκουν τον θετικό τους χαρακτήρα όταν συλλειτουργούν, όταν η μία προετοιμάζει την άλλη, όταν η μία ξεκινάει για να καταλήξει στην άλλη.
Εντέλει, και σύμφωνα με τα παραπάνω, εξωστρέφεια και εσωστρέφεια συναποτελούν μία και την αυτή κίνηση, και, μολονότι δύο, είναι τόσο αδιαχώριστες ώστε θα μπορούσαν να συνυπάρξουν σε μία και μόνο λέξη:
«Ε κ σ ω σ τ ρ έ φ ε ι α ».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης αναφέρει: «Σε μια πόλη με βαθιά πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά, όπως αυτή της Κωνσταντινούπολης – μια πόλη πολύμορφη, αντιφατική και μοναδική, ένας κόσμος ομόκεντρων και αλληλοκαλυπτόμενων κύκλων με μακραίωνη ιστορία και παραδόσεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις, σημείο συνάντησης Ανατολής – Δύσης – οι καλλιτέχνες της έκθεσης Εξωστρέφεια καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο τους, να ανακαλύψουν και να προσδιορίσουν εκ νέου τη δυναμική και ουσιαστική λειτουργία της τέχνης και μέσα από αυτήν να υποδείξουν μια αξιοπρεπή και συνειδητή θέση για τον άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στη δίνη της κατάρρευσης, σε μια κρίσιμη, ασταθή και επώδυνη στιγμή της ιστορίας του, σε ολοκληρωτική ρήξη με τις αξίες, τις ρίζες και τις πηγές της ταυτότητάς του, σε έναν κόσμο κατακερματισμένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο, έναν κόσμο αποπροσανατολισμένο, που έχει χάσει τις σταθερές του και απορρίπτει τις ιδεολογίες που αδυνατούν, μέσα στην πληθώρα των διφορούμενων και αντιφατικών απόψεων, να υψώσουν φωνή για την οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση.
Η τέχνη φιλοδοξεί να γίνει για ακόμη μία φορά εξωστρεφής, να δώσει τη δική της απάντηση, να αρθρώσει τον δικό της λόγο σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα και ζητήματα, επιδιώκοντας με τον μοναδικό της τρόπο την «έξοδο» από μια παγιδευμένη κατάσταση, μια τραγική συνθήκη, όπου όλοι οι δρόμοι μοιάζουν να έχουν κλείσει».
Είναι η στιγμή της εξωστρέφειας. Η ελληνική τέχνη ενάντια στα μηνύματα, τις πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις θέλει και μπορεί να δώσει το στίγμα της, να δείξει ότι παραμένει δυνατή, μάχιμη και εξαγώγιμη.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λίλα Αγραφιώτη, Νικολέττα Αντωνάκου, Ανδρέας Βάης, Σαράντης Γκάγκας, Έλλη Γρίβα, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Δώρα Δημητριάδου, Βασιλική Δουζένη, Βασίλης Ζωγράφος, Αντιγόνη Καββαθά, Παναγιώτης Καλογιάννης, Αιμιλία Καραποστόλη, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Απόστολος Κοτούλας, Χρήστος Κούντουρας, Γιώργος Κόφτης Σοφία Κυριακάκη, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Θοδωρής Λάλος, Σωτήρης Λιούκρας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Ευσταθία Μηλαράκη, Κυριάκος Μορταράκος, Νικόλας Μπλιάτκας, Γιώργος Πάλλης, Φρόσω Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπακαρμέζης, Σπυριδούλα Πολίτη, Νατάσα Πουλαντζά Βασίλης Πούλιος, Αγγέλικα Πράπα, Δάφνη Ρόκου, Βασίλειος Σιββάς, Γιάννης Σταμενίτης, Γιώργος Τάνσαρλης, Νίκος Τερζής, Γιώργος Τσεριώνης, Μαρία Τσιμπουρλά, Αλεξία Τσιμίκα, Ράνια Φραγκουλίδου.
Το Σισμανόγλειο Μέγαρο, ένα αριστούργημα του 19ου αιώνα ιδιοκτησία της οικογένειας Σισμάνογλου, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο μέσον της άλλοτε Grande rue de Pera (Μεγάλη οδό του Πέρα) και σημερινή İstiklal caddesi (Λεωφόρος Ανεξαρτησίας). Η Ιστικλάλ είναι το κέντρο της εμπορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Πόλης.
VLASSIS ART GALLERY: Η Αίθουσα Τέχνης vlassis art gallery ιδρύθηκε το 2005 από τον Βλάσση Δημήτριο, Συντηρητή Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, και ασχολείται με τη προώθηση νέων καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης αλλά και από όλο τον κόσμο, κι έχει οργανώσει 50 εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
TETTIX ART GALLERY: Έχει έδρα την Θεσσαλονίκη, στην γωνία Τσιμισκή με Διαλέττη 3.Από τον Οκτώβριο του 2005 κι έως σήμερα στον εκθεσιακό της χώρο έλαβαν χώρα 46 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Στις εκθέσεις αυτές συμμετείχαν περισσότεροι από διακόσιοι εικαστικοί. Σκοπός της είναι να συνεχίσει στο μέλλον με τον ίδιο τρόπο και με τον ίδιο ενθουσιασμό.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ : Σύμπραξη VLASSIS ART GALLERY και TETTIX ART GALLERY
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ : Μπόλης Ιωάννης, Ιστορικός Τέχνης