Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα το βιβλίο της Έλενας Πέγκα με τίτλο «Σφιχτές ζώνες και άλλα δέρματα»…

… που τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο διηγήματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2011 και παρουσιάστηκε στο Étage Littéraire στη Στοά Booze Cooperativa με ομιλίες της Ματίνας Καλτάκη, του Λάκη Παπαστάθη και του Ανδρέα Στάϊκου.

Γνωστή ως θεατρική συγγραφέας, η Έλενα Πέγκα επανέρχεται με ένα καινούργιο βιβλίο με πεζά. Πρόκειται για μια νουβέλα που αποτελείται από 36 μικρές ιστορίες, τυχαίες ή όχι συναντήσεις ανθρώπων, σε στιγμές που εκτινάσσονται. Με ερωτισμό, μουσικότητα και πυκνότητα λόγου, μας πηγαίνει με μεγάλη ελευθερία σε διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου, συστήνοντάς μας πρόσωπα που αποκαλύπτονται φευγαλέα, χαρακτήρες έργων και σκηνικά περιβάλλοντα χωρίς έργο.

«Τώρα μοιάζει σκεφτικό το σώμα της, πολύ σοβαρό. Ήμερο, εξημερωμένο. Κατοικίδιο. Οι επιθυμίες μέσα στο σώμα γεννιούνται από τις αισθήσεις, αλλά μέσα στο μυαλό, μέσα στην ψυχή πως; Όπως η μυρωδιά της βροχής στο ποτισμένο χώμα. Και το κακό πως γεννιέται; Κατά λάθος; Από λάθος; […] Γεννιέται το κακό ή υπάρχει; Προϋπάρχει. Όπως τα ένστικτα. Όπως αυτό που πιο πολύ από κάθε άλλο προσμένουμε. Και ακόμη δεν έχει συντελεστεί. Θα γεννηθεί; Υπάρχει;» (Γυναικείο γυμνό)

«Τα σώματα στις πυκνές και συγχρόνως διάτρητες, πορώδεις ιστορίες της Πέγκα μας αποκαλύπτονται σε διάφορους χώρους, στάσεις, σχέσεις, χρόνους, ντυμένα ή γυμνά, χαλαρά ή εναγώνια, σκόρπια εκτός σχεδίου, τυχαία ερριμμένα σε έναν ολοσχερώς βιωμένο και μερικές φορές βασανισμένο αισθησιασμό, ο οποίος όμως αποδίδεται ανάλαφρα, με μικρές αδιάφορες κινήσεις, σχεδόν αφελώς. Τούτη η αφέλεια, ή μάλλον αφελής αβεβαιόητα γεννά στοιχειώδεις, και για τον λόγο αυτόν λιτές οξείες οντολογικές παρατηρήσεις. Το νέο βιβλίο της προσφέρει και πάλι μια ανίχνευση ζωής, την ψηλάφηση για ακόμη μια πρώτη φορά της ανθρώπινης εμπειρίας και σκέψης μέσα σε μια γλυκιά, γεμάτη αγάπη ερημιά και αγριότητα, σε κενά γεμάτα από την απουσία χρηστικών νοημάτων και σχημάτων, δημιουργία μιας προζωής, μιας ζωής πριν την κατακερματίσει και συγκολλήσει ο ελεγκτικός καταχρηστικός νους.»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
συγγραφέας/ μεταφραστής

Βιογραφικά στοιχεία:
Η Έλενα Πέγκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέτικατ των ΗΠΑ και σενάριο-συγγραφή θεατρικών έργων στο University of Southern California του Λος Άντζελες.  Παρουσίασε τα πρώτα της έργα σε πρωτοποριακά θέατρα της Νέας Υόρκης ενώ στην Ελλάδα επέστρεψε τη δεκαετία του ’90. Μεταξύ άλλων έχει γράψει το Βάλς Εξιτασιόν (Αμόρε, 1998), Η Καίτε Κόλλβιτς παρουσιάζει  μια σύντομη ιστορία της μοντέρνας τέχνης (Φούρνος, 1999)  3-0-1 Μεταφορές (Εθνικό, 2000), Όταν χορεύουν οι Go-Go Dancers (Booze, 2002), Η Nelly’s βγάζει βόλτα τον σκύλο της (Δημήτρια, 2003), Καινούργιοι φίλοι  (Κ.Θ.Β.Ε., 2006), Φαίδρα ή Άλκηστη LoveStories  (Δελφοί, 2007), Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα (Plus Soda 1999 & Ροες, 2009), Η γυναίκα του Γκόρκι (The Present Co., NYC 1999 & Kινητήρας, Αθήνα, 2011), Νάρκισσος (Φεστιβαλ Αθηνων, 2011). Κείμενά της θεατρικά και πεζά έχουν μεταφραστεί στα ολλανδικά, σουηδικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στη Λισαβόνα, στην Ολλανδία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  Επίσης έγραψε το σενάριο για την βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον. Διδάσκει γραφή θεατρικού  έργου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στις Εκδόσεις Άγρα έχουν εκδοθεί τα πεζογραφήματά της Αυτή θερινή  (1986) και Σκουώς – Στιγμές αντρικές και γυναικείες (1997).