Ο IANOS και το Travel Plan σας προσκαλούν να αφεθείτε στην μαγεία ενός μοναδικού ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη, …
την Πόλη των απόντων με συνοδοιπόρο τον συγγραφέα Αλέξανδρο Μασσαβέτα.
Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, όπως δεν την έχετε δει ξανά, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για την κατηγορία Διήγημα-Νουβέλα.
Ο IANOS και το Travel Plan προσφέρουν σε 1 τυχερό τη δυνατότητα να συμμετάσχει εντελώς δωρεάν σε αυτό το ταξίδι, μαζί με το άτομο της επιλογής του!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό και κερδίστε μία συμμετοχή για 2 άτομα, που περιλαμβάνει: αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Αθήνα με OLYMPIC AIR, διαμονή (4 διανυκτερεύσεις) με πρωινό σε ξενοδοχείο 4*, τρία γεύματα και ένα εορταστικό δείπνο, ξεναγήσεις και μεταφορές όπως αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα, τοπικός ξεναγός και συνοδός Travel Plan, ασφάλεια Α/Ε ευθύνης. Δεν περιλαμβάνονται: φόροι αεροδρομίου, φιλοδωρήματα, είσοδοι στους επισκεπτόμενους χώρους την 3η ημέρα.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση ή υποχρέωση.
Δηλώστε συμμετοχή στο www.ianos.gr ή συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στα βιβλιοπωλεία IANOS, από Δευτέρα 28 Ιανουαρίου έως Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013.
Για το βιβλίο:
Η Πόλη των Απόντων είναι ένα οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη των «άλλων»: των Ελλήνων, των Λεβαντίνων, των Εβραίων, των Αρμενίων, των Ρώσων. Εκείνων που έζησαν στον τόπο αυτό για χιλιετίες και σφράγισαν το αστικό τοπίο και την κουλτούρα του, αλλά σήμερα λάμπουν πια διά της απουσίας τους.
Ο αναγνώστης καλείται να ακολουθήσει τον συγγραφέα σε μια σειρά από περιπάτους στην Πόλη, γειτονιά γειτονιά, αλλά και σε διαδρομές σε περιόδους της ιστορίας της και στο παρελθόν και το παρόν μίας από τις ιστορικές κοινότητές της. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, μία προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του κοσμοπολιτισμού της Κωνσταντινούπολης, βυζαντινής και οθωμανικής.
Για τον συγγραφέα: Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Cambridge, αλλά παράτησε τη νομική καριέρα το 2003 με απέραντη ικανοποίηση. Την ίδια χρονιά μετοίκησε στην Πόλη, όπου περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του έκτοτε. Πειραματίστηκε σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, όπου έσπασε τα μούτρα και τα νεύρα του. Δουλεύει ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και βρετανικά μέσα από το 2003. Από το 2005 ως το 2009 υπήρξε ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Πόλη, ενώ συνεχίζει, από το 2004, ως ανταποκριτής του «Mergermarket», πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων του ομίλου των «Financial Times». Από το 2011 συνδιευθύνει το ξενοδοχείο «Άνεμος» στο Κάστρο της Ίμβρου. Αλλά κατά βάση είναι επαγγελματίας νομάς. Όταν δεν περιφέρεται σε μέρη μακρινότερα, κινείται στο τρίγωνο Πόλη-Λονδίνο-Αθήνα. Δηλώνει νεο-Πολίτης και πιστεύει πως όποιον έζησε στην Πόλη ελάχιστες μητροπόλεις θα τον εντυπωσιάσουν.
Δώρο ένα πενταήμερο ταξίδι για 2 άτομα στην Κωνσταντινούπολη, 15-19/03/13
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΝΤΩΝ, 15-19/03/13”
Παρασκευή 15 Μαρτίου: Πέρασμα στην Ασία, η Χαλκηδόνα
Σήμερα οι περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν στην Πόλη με αεροπλάνο. Η “απότομη” αυτή προσγείωση δεν τους βοηθά να εξοικειωθούν με την περίπλοκη γεωγραφία της, όπου κυριαρχεί το υγρό στοιχείο. Αυτό το κατόρθωναν όσοι, παλαιότερα, έφθαναν με πλοίο ανεβαίνοντας τα Δαρδανέλλια και την Προποντίδα. Οι πρώτες εικόνες που αντίκριζαν ήταν τα πανοράματα των συνοικιών της Πόλης και των θαλάσσιων διαδρόμων που τις χωρίζουν. Θα πάρουμε ένα από τα πορθμεία της γραμμής Karaköy-Kadiköy από το Γαλατά για τη Χαλκηδόνα της Ασιατικής Πόλης. Εκεί θα επισκεφθούμε το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Baylan, ιδιοκτησία επί δεκαετίες του ομογενούς Χάρη Λένα, την εκκλησία της Αγίας Ευφημίας και την αρμενική Surp Takavor. Αφού περπατήσουμε στον πεζόδρομο Bahariye και επισκεφθούμε τον κινηματογράφο Süreyya της Belle Époque, θα δειπνήσουμε στο εστιατόριο Ciya της Χαλκηδόνας, που ειδικεύεται σε παραδοσιακές γεύσεις της Ανατολίας και της Άνω Μεσοποταμίας.
Σάββατο 16 Μαρτίου: Φανάρι – Μπαλάτ – Βλαχέρνες – Χώρα
Στο βορειοδυτικό άκρο της τειχισμένης ιστορικής χερσονήσου της Πόλης απλώνονται τρεις ιστορικές συνοικίες – το Φανάρι, ο Μπαλατάς και οι Βλαχέρνες. Παρότι γειτνιάζουν, η καθεμία είχε εντελώς διαφορετική ιστορική διαδρομή. Το Φανάρι αποτέλεσε κέντρο και κυβέρνηση των ελληνορθοδόξων κατά την Οθωμανική περίοδο. Ο Μπαλατάς, ως τα μέσα του 20ού αιώνα, διατέλεσε κέντρο του Πολίτικου Εβραϊσμού. Οι Βλαχέρνες, πάλι, αποτέλεσαν έδρα της Αυτοκρατορικής εξουσίας από την περίοδο των Κομνηνών και ως το τέλος της Ρωμανίας. Και οι τρεις γειτονιές ακολούθησαν την κοινή μοίρα της κοινωνικής υποβάθμισης, μετά την έξοδο των μειονοτικών. Θα επισκεφθούμε την Πύλη της Αγίας, τον Άγιο Νικόλαο, σωζόμενα Φαναριώτικα μέγαρα, την Κάσσα του Κοινού και θα προχωρήσουμε στο Φανάρι και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, για να συζητήσουμε με διδάσκοντες και μαθητές, θα επισκεφθούμε το Αγιοταφικό Μετόχι και τη Βουλγαρική Εκκλησία Σβέτι Στέφαν. Θα μιλήσουμε για την ιδιότυπη τάξη των Φαναριωτών, την εξέλιξη της συνοικίας και της αρχιτεκτονικής της, την παρακμή της και τα σχέδια ανάπλασης. Αφού περπατήσουμε ως τον Μπαλατά και σταματήσουμε για γεύμα, θα επισκεφθούμε το μετόχι της Μονής Σινά στην παραλία και θα περπατήσουμε τα τείχη των Βλαχερνών. Θα καταλήξουμε στη Συναγωγή της Καστοριάς, το Ανάκτορο του Πορφυρογέννητου και την αριστουργηματική μονή της Χώρας, την ωραιότερη βυζαντινή εκκλησία που σώζεται. Επιστροφή στο ξενοδοχείο.
Κυριακή 17 Μαρτίου: Πέραν – Ταρλάμπασι
Μετά το πρόγευµα, ακολουθεί ξενάγηση όπου θα γνωρίσουμε τα σπουδαιότερα Οθωμανικά και Βυζαντινά μνημεία, αλλά και τα σύγχρονα αξιοθέατα της Πόλης. Θα ξεκινήσουμε με την Αγία Σοφία, της οποίας ο τρούλος έχει 55 µ. ύψος και 31 µ. διάμετρο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το περίφημο Τζαμί του Σουλτάν Αχµέτ, πιο γνωστό σαν Μπλέ Τζαµί και τον Ιππόδρομο, απομεινάρια του οποίου διακρίνονται στην άκρη της πλατείας. Θα επισκεφθούμε ακόμα το παλαιό Υδραγωγείο και το Τοπκαπί, παλάτι των Σουλτάνων από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα και τέλος την Σκεπαστή Αγορά Καπαλί Τσαρσί. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και το βράδυ θα δειπνίσουμε σε στέκι συνοδεία ζωντανής ρεμπέτικης μουσικής από το ελληνοτουρκικό σχήμα «Ταταυλιανό Κέφι».
Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου: Γαλατάς και Σταυροδρόμι
Θα αρχίσουμε την περιήγησή μας στη γέφυρα του Γαλατά, μόνιμο στέκι για τους ερασιτέχνες ψαράδες, θαυμάζοντας τη γύρω θέα της Πόλης. Θα περάσουμε στην Πλατεία του Καράκιοϊ και θα μεταβούμε στην «Οδό των Τραπεζών» αναζητώντας τα ίχνη του Γαλατά των Γενοβέζων. Θα επισκεφθούμε το κτίριο της Podestà και τα «γενοβέζικα» κτίρια της Persembe Pazari, τον άλλοτε Καθολικό Καθεδρικό Ναό και νυν Αραπ τζαμί, το χάνι των Αγίων Πέτρων και Παύλου και την ομώνυμη εκκλησία. Θα περπατήσουμε την Kemeralti για να επισκεφθούμε την Αρμενοκαθολική εκκλησία Surp Pirgich, το λύκειο Saint Benoît, τη Surp Krikor Lusavorich και την Αστική Σχολή Γαλατά. Θα ανεβούμε την Galip Dede, τα άλλοτε Σκαλάκια του Γαλατά, και θα μιλήσουμε για την ιστορία του. Στη Serdar-i Ekrem θα μελετήσουμε τα εδώ ρωμαϊκά και λεβαντίνικα μέγαρα. Στο Τούνελ θα μιλήσουμε για την δημιουργία της περιοχής του Πέραν και στην συνέχεια θα γευματίσουμε. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και το βράδυ θα κατευθυνθούμε στα Ταταύλα μασκαρεμένοι για το Μπακλαχοράνι, το παραδοσιακό Καρναβάλι των Ρωμιών της Πόλης.
Τρίτη 19 Μαρτίου: Αγορές
Μεταφορά και ελεύθερος χρόνος στη Σκεπαστή Αγορά. Στη συνέχεια μεταφορά στην Αγορά των Μπαχαρικών του Εminönü. Μεταφορά στο αεροδρόμιο.