Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 παρουσιάζει στις 9μμ το έργο / δράση Ελένη των Ρένας Παπασπύρου και Άσπας Στασινοπούλου.

Ειδικά εκείνη την ημέρα το μουσείο θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από τις 11 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ στο πωλητήριο θα διατίθενται με 50% έκπτωση επιλεγμένοι κατάλογοι, εκπαιδευτικά έντυπα και αφίσες.

Ένα παλιό κέντημα του 1882 της μικρής Ελένης Κασάσογλου μετατρέπεται από την Ρένα Παπασπύρου σε ένδυμα (από χαρτί) που θα φορεθεί από την Άσπα Στασινοπούλου σε ένα περίπατο μέσα και έξω από το μουσείο στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

Το έργο / ρούχο δημιούργησε η Ρένα Παπασπύρου από τις εκατοντάδες φωτοτυπίες των σταυροβελονιών του κεντήματος του μικρού κοριτσιού. Η Άσπα Στασινοπούλου ενδύεται το έργο κουβαλώντας ακούσια ή εκούσια τον κώδικα της ανθρώπινης εμπειρίας της μικρής Ελένης η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα επέδειξε σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα τις κεντητικές της ικανότητες και συνάμα τις γραμματικές της γνώσεις. Τα κεντήματα εκείνη την εποχή ήταν συχνά ένας τρόπος για να

μάθει ένα νεαρό κορίτσι να διαβάζει και να γράφει στο σπίτι. Η ικανότητα αυτή αποτελούσε τότε εφόδιο ζωής.

Η Ρένα Παπασπύρου και η Άσπα Στασινοπούλου, εικαστικοί που ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους τη δεκαετία του ΄70, συνεργάζονται για πρώτη φορά για να μεταφέρουν δύο αιώνες μετά μέσα στην δική τους πόλη την μνήμη ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο δεν ξέρουμε που έζησε.

Η δύναμη του χάρτινου ενδύματος /έργου της Ρένας Παπασπύρου, η κίνηση της Άσπας Στασινοπούλου, η βιντεο- προβολή στην είσοδο του ΕΜΣΤ και οι ήχοι από τους δρόμους της πόλης συνθέτουν την εικόνα ενός κόσμου γνώσης και δημιουργίας, όχι μόνο γυναικείας.

Ηχητικός σχεδιασμός & βίντεο: Τάκης Λύρας

Φωτογραφία: Ελένη Λύρα

Οπτικοακουστική εγκατάσταση: Μάκης Φάρος

Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης 

Οι τρέχουσες εκθέσεις του ΕΜΣΤ με διάρκεια έως 26 Μαΐου:

 

Δημήτρης Αληθινός, Αναδρομική

Ο Εθνικός Κήπος. Το νέο έργο των Indoors Plus στο Χώρο των Νέων Έργων

 …των δε κακών μνήμη…1967-1997 του Δημοσθένη Κοκκινίδη

 στο Μεσοπάτωμα

 

Επιπλέον το Σάββατο 18 Μαΐου

θα εγκαινιαστεί στο Χώρο των Νέων Μέσων στις 8μμ η

διαδικτυακή έκθεση Hybrid city online resource, μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας (Ε.Π.Ι.Ε.Ε) του πανεπιστημίου Αθηνών.

Πως αποτυπώνονται οι αλλαγές και οι μετασχηματισμοί της σύγχρονης αστικής υβριδικής συνθήκης σε πρωτοβουλίες, έργα και δράσεις καλλιτεχνών και

ερευνητών; Η αστική εμπειρία, με τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας και τη δυνατότητα ατέρμονης συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων μοιάζει συμμετοχική, παιγνιώδης αλλά και ευάλωτη ως προς την παρακολούθηση και τον έλεγχο. Ποιός έχει τον έλεγχο των νέων “αστικών δεδομένων”; Πόσο “ανοιχτές” και “έξυπνες” είναι για τους ίδιους τους πολίτες οι πόλεις του μέλλοντος; Ποιές είναι οι νέες προοπτικές αλλά και ποιοί οι νέοι κίνδυνοι που διαφαίνονται; Ποιοι πραγματικά ορίζουν την εικόνα της πόλης που τώρα διαμορφώνεται;Πιθανές απαντήσεις στο link της έκθεσης http://www.media.uoa.gr/hybridcity/onlineresource και στα 28 έργα των συμμετεχόντων Ελλήνων και ξένων.

Τα έργα έκριναν και επέλεξαν οι: Δάφνη Δραγώνα, Επιμελήτρια, Ερευνήτρια ΕΜΜΕ/ ΕΚΠΑ, Ekmel Ertan, Διευθυντής Amber Platform/ BIS , Κωνσταντινούπολη, Σταμάτης Σχιζάκης, Βοηθός

Επιμελητής ΕΜΣΤ, Pavel Sedlak, Διευθυντής, Επιμελητής CIANT | International Centre for Art and New Technologies, Πράγα, Δημήτρης Χαρίτος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΜΕ/ ΕΚΠΑ.