Οι Εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το βιβλίο του Τάσου Γουδέλη με τίτλο «Το ωραίο ατύχημα».
Τα 22 διηγήματα της συλλογής αφηγούνται με τον τρόπο τους «μικρές ιστορίες», οι οποίες επιχειρούν να αποδώσουν ελλειπτικά, χωρίς άσκοπες περιγραφικότητες, περίπου «μετέωρες» καταστάσεις. Το ποιητικό ζητούμενο κυριαρχεί μέσα σε τόνους μινιμαλιστικούς και σκηνικά όπου η λεπτομέρεια μεγεθύνεται ανησυχητικά ή ειρωνικά. Πρόσωπα (συνήθως το υποκειμενικό βλέμμα) και καταστάσεις δεν υπακούουν αυστηρά στις επιταγές της κλασικής δραματουργίας, ενώ το σύνολο συντίθεται από ποικιλία θεματικών μοτίβων, τα οποία επιχειρούν να συλλάβουν τα φευγαλέα παράδοξα μικρών και μεγάλων «αντινομιών» της πραγματικότητας.
Τι είναι αυτό που ενοχλεί τον Γουδέλη στην καθιερωμένη εκφραστική – κλασική ή μοντέρνα; Προφανώς τίποτε άλλο από τη σύμβαση της κυριολεξίας όπου η οιαδήποτε φράση υπογράφει προκλητικά συμβόλαια πιστότητας με το πραγματικό! Έχουμε, δηλαδή, μια γενναία πνευματική άρνηση που απωθεί τα δεδομένα για να ελευθερώσει μια διαφορετική (και – γιατί όχι; – την αληθινή) αίσθηση ζωής. Ωστόσο ο Γουδέλης δεν καταφεύγει, όπως θα περίμενε κάποιος, σε αφηρημένες πρόζες στις οποίες δεν υπάρχουν: υπόθεση, δραματικότητα και αφήγηση. Απεναντίας, προτιμά τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ παραστάσεως και εσωτερίκευσης, όπου κατά κάποιον τρόπο μεσολαβεί ένας μετεωρισμός που παρευθύς βρίσκει καταφύγιο στη γνωστή μας αφηγηματική ροή. Με άλλα λόγια, είμαστε πολύ κοντά και συνάμα πολύ μακριά από το νόημα…
Κωστής Παπαγιώργης
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο συγγραφέας:
Ο Τάσος Γουδέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Από το 1982 συνεργάζεται με τον ποιητή Κώστα Μαυρουδή στην έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ. Έχει γράψει θεωρητικά βιβλία για τον κινηματογράφο και έχει διδάξει Ιστορία Κινηματογράφου και τεχνική σεναρίου σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έχει υπάρξει παραγωγός και συνεργάτης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών για τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία από το 1998 μέχρι το 2009 συνεργάστηκε με το ένθετο «Βιβλιοθήκη» της εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ως κριτικός ξένης, κυρίως λογοτεχνίας.
Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους (τις δύο σε συνεργασία με τον γιο του Βασίλη Γουδέλη).
Έχει γράψει έξι συλλογές διηγημάτων:
1. Αρπακτικά (Το Δέντρο), 1990
2. Πρωϊνή επίσκεψη (Ερατώ), 1993
3. Σκιές γυναικών (Νεφέλη), 1996
4. Ο ύπνος του Άλφρεντ (Νεφέλη), 1999
5. Η γυναίκα που μιλά (Κέδρος), 2002
Κρατικό βραβείο διηγήματος και βραβείο διηγήματος του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ (2003)
6. Η παρουσία (Κέδρος), 2010