Το Kinitiras Choreography Lab ξεκινά για 4η φορά το χορογραφικό του ταξίδι μέσα στη ζεστή καλοκαιρινή Αθήνα, με εισηγητές τους Andreas Dyrdal και John Paul Zaccarini.
Για όσους φίλους του δεν κατάφεραν να κάνουν αίτηση, προσφέρει την δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποια από τα master classes του σε προσιτές τιμές στο πλαίσιο του προγράμματος residency: καλλιτέχνες με κρίση.
Andreas Dyrdal: Τι είναι πρακτική (8-9 Ιουλίου)
Το workshop του Andrea θα επικεντρωθεί στην εξερεύνηση της ιδέας της «πρακτικής», τι είναι και πώς σχετιζόμαστε με αυτήν. Θα εξερευνήσει το πλαίσιο των κανόνων οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς με τα αντικείμενα που φτιάχνουν οι καλλιτέχνες. Αυτό το πλαίσιο είναι αυτό που ο Andreas προτείνει ως πρακτική και είναι αυτό που μας διευκολύνει να έχουμε ένα διάλογο με το έργο που παράγεται κατά την διάρκεια της παραγωγής του. Δουλεύοντας με τους συμμετέχοντες του Lab o Andrea θα προτείνει απλά πρακτικά χορογραφικά tasks τα οποία θα τα κάνουν όλοι μόνοι τους κατά την διάρκεια του workshop. Στο φόντο οι συμμετέχοντες θα έχουν παράλληλα επίγνωση του τι κάνουν οι άλλοι στον χώρο (λίγο ή πολύ) και θα συλλαμβάνουν, θα προσπαθούν να το ορίσουν, να το κάνουν διαφανές, να το προκαλέσουν και να το συζητήσουν, να δουν εαν μπορεί να ρίξει λίγο φως στη δουλειά που οι ίδιοι κάνουν και να παράγουν τις σωστές ερωτήσεις.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Andreas Dyrdal απέκτησε την επαγγελματική κατάρτισή του στο Laban, του Λονδίνου, όπου τιμήθηκε με το Βραβείο Simone Michelle στη χορογραφία. Ως ελεύθερος δημιουργός/ ερμηνευτής έχει εργαστεί με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών αλλά και μορφών των παραστατικών τεχνών. Από το 2005 έχεις γίνει γνωστός ως ανεξάρτητος χορογράφος με το ψευδώνυμο “a works” κι έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στην Πορτογαλία, τη Νορβηγία και την Αγγλία.
John-Paul Zaccarini: Αποτυχία (22-23 Ιουλίου)
Σε αυτό το workshop θα εξερευνήσουμε την έννοια της αποτυχίας ως μια χορογραφική πιθανότητα, όταν η ομαλή μηχανική λειτουργία της τεχνικής αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και χρειάζεται να αναθεωρήσει τον εαυτό της. Θέτει ως σημείο έναρξης την διαφορά ανάμεσα στο σώμα που είναι έτοιμο για απόδοση, υπάκουο, που δεν κάνει ερωτήσεις, που είναι σκόπιμο και το σώμα που είναι παρόν, σπασμένο, ανυπάκουο, άχρηστο για το task. Θα κοιτάξουμε το σώμα που δεν είναι κατάλληλο για την κίνηση του task και μέσω αυτού θα ανακαλύψουμε μια χορογραφική δραματουργία του εγώ που δεν παίρνει αυτό που θέλει. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ερθουμε αντιμέτωποι με μια έκπληξη, με κάτι καινούριο, καθώς οδηγούμε το σώμα να αποτύχει με τις παλιές του τακτικές και να βρει νέους δρόμους που οδηγούν σε ικανοποίηση, δρόμους που το υγιές, «τυφλό» σώμα δεν είχε σκεφθεί μέχρι τότε. Αυτό είναι για να δούμε το σώμα ως ένα εργαλείο το οποίο με επιτυχία επαναλαμβάνει τις βασικές λειτουργίες του και τι συμβαίνει όταν σκόπιμα σπάμε αυτό το εργαλείο ή το βγάζουμε έξω από τα νερά του.
Ανεξάρτητος χορογράφος και performer, σκηνοθέτης του F/Z Company στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρώην μέλος του DV8 Physical Theatre, ο John Paul Zaccarini είναι υποψήφιος PhD του University of Stockholm Department of Theatre Studies. Η δουλειά του εστιάζει σε διεπιστημονικούς διαλόγους μεταξύ χορού, θεάτρου, φιλμ και τσίρκου. Ανήκει στο πανεπιστημιακό διδακτικό προσωπικό του The Circus Space London and Bristol’s Circomedia.