Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κ. Σωτήρης Χατζάκης παρουσίασε σήμερα, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το ρεπερτόριο της χειμερινής περιόδου 2013-2014 και έδωσε το στίγμα της καλλιτεχνικής πορείας που προτίθεται να εφαρμόσει στα νέα του καθήκοντα.

Ο κύριος Χατζάκης πριν παρουσιάσει το πρόγραμμα, θέλησε να κάνει μια αναφορά στον Νίκο Κούρκουλο (προσωπική αναφορά και εξομολόγηση, όπως τη χαρακτήρισε) λέγοντας: «Οποιαδήποτε στρατηγική ή φιλοσοφία προγράμματος έχω εφαρμόσει σε θέατρα δημοσίου συμφέροντος αφορά στη δική του διδαχή και στη δική του εμπειρία όταν ήμουν αναπληρωτής εδώ. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, η παρουσία μου σήμερα εδώ αντανακλά και ένα μέρος από τις δικές του σκέψεις φερμένες στο σήμερα».

Στη συνέχεια  ο Σωτήρης Χατζάκης διάβασε ένα κείμενο του Άγγελου Τερζάκη που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 17/06/1964, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε πως το Εθνικό Θέατρο έγινε για την Ελλάδα, για τον λαό, όχι για 3-4 πρόσωπα ενώ εξήρε – παρά τις όποιες αμφισβητήσεις – το ρόλο του ως θεσμό. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής πριν την παρουσίαση, ευχαρίστησε τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή, κ. Γιάννη Χουβαρδά για το σημαντικό έργο της 6ετούς θητείας του αλλά και για την καλή κατάσταση – οικονομική και διοικητική – του θεάτρου.

Σημαντική μεταξύ άλλων ήταν η δήλωση του κ. Χατζάκη πως «Κανένας εργαζόμενος δεν φεύγει, δεν μειώνεται» ενώ στήριξε την τάση εξωστρέφειας που είχε αναπτυχθεί επί διεύθυνσης Γιάννη Χουβαρδά, λέγοντας πως θα συνεχιστεί η σχέση του Εθνικού Θεάτρου με το εξωτερικό, εξαιρώντας τη σημασία της προβολής της ελληνικής δημιουργίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Στα νέα σχέδια του Σωτήρη Χατζάκη είναι μεταξύ άλλων: 1).  Η εισήγηση του στο Δ.Σ. για δημιουργία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τμημάτων: σκηνοθεσίας και αρχαίου δράματος ακόμα και αν είναι απαραίτητη η πρόσθεση ενός έτους φοίτησης. 2). Η δημιουργία της «Διεθνούς Σκηνής» μιας μικρής και ευέλικτης ομάδας η οποία θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός συνόρων παρουσιάζοντας δουλειές της, 3). Σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ένα μεγάλο μέρος των αποφοίτων της σχολής να απορροφάται στις παραγωγές του Εθνικού. 4). Έμφαση στην κοινωνική πολιτική του Εθνικού με τη μεταφορά – μετά το Κ.Θ.Β.Ε. – του «Θεάτρου Κατ’ οίκον» αλλά και παραστάσεις σε φυλακές, κέντρα απεξάρτησης, νοσοκομεία.  

Το ρεπερτόριο της επόμενης σεζόν θα μπορούσαμε να πούμε πως χαρακτηρίζεται από τα εξής στοιχεία:

–           Στροφή σε πιο δημοφιλή ονόματα (Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Λάκης Λαζόπουλος) αλλά και νέα υποσχόμενα ονόματα όπως αυτό του Δημήτρη Καρατζά.

–          Τη σημαντική 3ετή παρουσία του Δημήτρη Μαυρίκιου με τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη ξεκινώντας από την «Κόλαση» και παρουσιάζοντας τα επόμενα 2 χρόνια τα άλλα 2 μέρη. (Κάτι αντίστοιχο είχε παρουσιάσει και ο Καστελούτσι και είχε παρουσιαστεί και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών).

–          Αρκετές επαναλήψεις παραστάσεων («Γκόλφω», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Ζ», «Θεατές»)

Παιδική σκηνή στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και δημιουργία Νεανικής Σκηνής

 

Η βοηθός και νέα αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, Φωτεινή Μπαξεβάνη θα ανεβάσει την παράσταση «Ο Μόγλης κι οι περιπέτειες του στη ζούγκλα» ενώ τη Νεανική Σκηνή (που θα απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου κι των 2 πρώτων τάξεων του λυκείου) θα εγκαινιάσει το έργο «Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» για να δώσει στα νέα παιδιά ένα μήνυμα κατά των ναρκωτικών τα οποία κατακλύζουν τους δρόμους γύρω από το Θέατρο, γεγονός που επισήμανε και ο κ. Χατζάκης.

Με νέα μείωση της επιχορήγησης (7%), ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής παρουσίασε έναν προγραμματισμό που φιλοδοξεί να προχωρήσει με νέους ανθρώπους αλλά και καταξιωμένα ονόματα δημοφιλή στο ευρύ κοινό αλλά και λιγότερο δημοφιλή, σταθερούς καλλιτέχνες που συνεχίζουν, εξωστρεφείς συνεργασίες– όπως αυτή με το Γαλλικό Ινστιτούτο αλλά και τη Μάγια Μόργκενστερν που θα συμμετέχει στην παράσταση «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής – κεφάλαιο από τους αδελφούς Καραμαζώφ» του Ντοστογιέφσκι σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Σ. Χατζάκη.

υ.γ.: Ελπιδοφόρες και οι συζητήσεις, που γίνονται όπως ανακοινώθηκε, με σκηνοθέτες όπως: Νεκρόσιους, Βαρλικόφσκι, Στανιέφσκι…  Αναμένουμε!

Μ.Π.

 

 

ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

2013-2014

Κεντρική Σκηνή

Επαναλήψεις

«Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη

σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου

«Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Γιουτζήν  Ο’ Νηλ

σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά

Νέες παραγωγές

«Φιλάργυρος» του Μολιέρου

σε σκηνοθεσία – ερμηνεία Γιάννη Μπέζου

«Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο

σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Με την Ξένια Καλογεροπούλου

«Η τρελή του Σαγιώ» του Ζαν Ζιρωντού

σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια

Με την Άννα Παναγιωτοπούλου

«Θεία Κωμωδία – Κόλαση»

μια παράσταση του Δημήτρη Μαυρίκιου ελεύθερα βασισμένη στο έργο του Δάντη 

 

 

 

 

Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη – ΡΕΞ

 

«Η γειτονιά των αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου

«Πρόβα νυφικού»

σε θεατρική διασκευή Ντόρας Γιαννακοπούλου – Θανάση Νιάρχου

σε σκηνοθεσία Βασίλη Βαφέα

«Ρόλος Μεφίστο»

μια παράσταση βασισμένη στο ΜΕΦΙΣΤΟ/ Αριάν Μνουσκίν – Κλάους Μαν  σε διασκευή – σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη

 

Σκηνή Νίκος Κούρκουλος

Επανάληψη

«Ζ» του Βασίλη Βασιλικού

σε δραματουργική προσαρμογή – σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου

 

Νέες παραγωγές

«Ο περιποιητής φυτών» του Παύλου Μάτεσι

σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου 

«Φλαντρώ» του Παντελή Χόρν

σε σκηνοθεσία – ερμηνεία Λυδίας Κονιόρδου

«Οι απόψεις ενός κλόουν» του Χαϊνριχ Μπελ

 σε διασκευή – σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη

«Ο Μέγας Ιεροξεταστής – κεφάλαιο από τους αδελφούς

Καραμαζώφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

σε θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη

Με την Μάγια Μόργκενστερν

 

«Κεϊκ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη

«Το δεκαήμερο» του Βοκάκιου

σε διασκευή – σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου

«Τω αγνώστω τραγωδώ» του Λάκη Λαζόπουλου

σε σκηνοθεσία του ιδίου

«Η δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ Μαρία Κολτές

σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία 2014»

 

Παιδική Σκηνή – Σκηνή Κατίνα Παξινού

«Ο Μόγλης κι οι περιπέτειές του στη ζούγκλα » ελεύθερη

θεατρική διασκευή πάνω στο «βιβλίο της ζούγκλας» του Ράντγιαρντ  Κίπλινγκ σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη

Νεανική Σκηνή

«Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» του Μάικλ Γκάτσο

σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλλα

 

Επί (πλαγίας) σκηνής

  Επανάληψη

«Θεατές» του Μάριου Ποντίκα

σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου