Από τον Οκτώβριο του 2013 και για 7 Κυριακές μέχρι το Μάιο του 2014, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζει το πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «7 Κυριακές στο Γκάζι».
Για τις συγκεκριμένες Κυριακές, η είσοδος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου είναι ελεύθερη, πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 5 έως 12 ετών.
Παράλληλα, καλλιτεχνικά και ψυχαγωγικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και προβολές για παιδιά αλλά και ομιλίες και συζητήσεις με μία ευρεία θεματολογία.
Το πρόγραμμα της πρώτης Κυριακής 20 Οκτωβρίου ξεκινάει με δύο εικαστικά εργαστήρια με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού με τίτλο «Το σπίτι μας, ο κόσμος όλος!» και «Οι γονείς μου και εγώ, άνθρωποι της πόλης» από το χώρο δημιουργικών δράσεων «Μικρές Ιστορίες».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την κα Μαρία – Ζωή Φουντοπούλου (αναπλ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ε.Κ.Π.Α.) με θέμα “Μαμά, τι ώρα θα γυρίσεις;” Από την ποσοτική απουσία στην ποιοτική παρουσία των γονέων κοντά στα παιδιά τους και εστιάζει στο πως ο ποιοτικός χρόνος μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική απουσία του γονέα.
Ενώ στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδιά εξερευνούν το Μουσείο στο Γκάζι» που με την παρότρυνση ενός μουσειοπαιδαγωγού και τη συμμετοχή των γονιών τους, τα παιδιά κάνουν μια περιήγηση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, μέσα από παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ακολουθούν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και γνωρίζουν την ιστορία και τη λειτουργία του παλαιού εργοστασίου.
Λίγα λόγια για τα εικαστικά εργαστήρια:
Τα εικαστικά εργαστήρια απευθύνονται σε γονείς και παιδιά ηλικίας από 3 ετών. Στόχος τους είναι η συνεργασία μεταξύ γονιού και παιδιού, έτσι ώστε να δημιουργήσουν από κοινού το ιδανικό…σπίτι. Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά γονείς και παιδιά δημιουργούν μια πόλη από χρωματιστά σπίτια που θα παραμείνει στον χώρο της Τεχνόπολης!
«Το σπίτι μας, ο κόσμος όλος!»
Το σπίτι μας αποτελεί το σημείο συγκέντρωσης όλης της οικογένειας και τον χώρο όπου κάθε παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια και θαλπωρή. Τι είναι αυτό που μου αρέσει στο σπίτι μου; Τι κάνω στο σπίτι μου με την μαμά και τον μπαμπά μου; Πως έχω φανταστεί τον ιδανικό χώρο για την οικογένειά μου;
Στόχος του εργαστηρίου είναι η συνεργασία μεταξύ γονιού και παιδιού, έτσι ώστε να δημιουργήσουν από κοινού το ιδανικό…σπίτι!
«Άνθρωποι στην πόλη! Εγώ και οι γονείς μου»
Ποιο είναι όλοι οι άνθρωποι που περπατάνε γύρω μου στην πόλη; Τι κάνω όταν πάω βόλτα με τους γονείς μου τις Κυριακές στην Αθήνα;
Στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός εικαστικού έργου από τους συμμετέχοντες (γονείς και παιδιά) με θέμα τους ανθρώπους που κυκλοφορούν στην πόλη. Γονείς και παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν το έργο που έχει δημιουργήσει η ομάδα του προηγούμενου εργαστηρίου («Το σπίτι μου, ο κόσμος όλος!») και να δημιουργήσουν σε ένα εικαστικό εργαστήριο ένα έργο που αποτυπώνει την οικογένειά τους στους δρόμους της πόλης! Το εργαστήριο αυτό μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά του πρώτου.
Λίγα λόγια για τη Μαρία Φουντοπούλου:
Η Μ. Φουντοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα. Φοίτησε στην Κλασική κατεύθυνση του Τµήµατος Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Πραγµατοποίησε µεταπτυχιακές σπουδές στο Institut d’ Etudes Europeennes του Πανεπιστηµίου της Louvain-La-Neuve. Ως υπότροφος του Ιδρύµατος Κρατικών Υποτροφιών, ανέλαβε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Τµήµα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Το 1999 εξελέγη Λέκτωρ στο Τµήµα Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Το 2007 µετακινήθηκε στο Τµήµα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, όπου υπηρετεί, σήµερα, ως Μόνιµη Επίκουρη Καθηγήτρια. Πρόσφατα εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας
Το επιστηµονικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο της Μ. Φουντοπούλου αφορά στο χώρο της µεθοδολογίας της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραµµατείας.
Έχει πλούσια διδακτική εμπειρία σε θέματα παιδαγωγικής, ψυχολογίας και εκπαίδευσης.
Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδιά εξερευνούν το Μουσείο στο Γκάζι»:
Με βασικά εργαλεία τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη μνήμη και την παρατηρητικότητα, καλούνται να ανακαλύψουν τα μυστικά ενός εργοστασίου φωταερίου. Να αντιστοιχίσουν συσκευές που λειτουργούσαν με φωταέριο με σύγχρονες οικιακές συσκευές. Να ανακαλύψουν τα παραπροϊόντα που προέκυπταν από τον καθαρισμό του αερίου και τις χρήσεις τους. Να γνωρίσουν τα επαγγέλματα του παλαιού εργοστάσιου φωταερίου της Αθήνας, παρατηρώντας αληθινά μηχανήματα και εργαλεία.
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις οικογένειες τους.
Ώρες διεξαγωγής των δράσεων:
10.15 – 11.15 «Το σπίτι μας, ο κόσμος όλος!» (Εικαστικό εργαστήριο με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού.)
11.30 -12.30 «Άνθρωποι στην πόλη! Εγώ και οι γονείς μου.» (Εικαστικό εργαστήριο με
τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού)
11.30 -12.30 “Μαμά, τι ώρα θα γυρίσεις;”: Από την ποσοτική απουσία στην ποιοτική
παρουσία των γονέων κοντά στα παιδιά τους. – Ομιλήτρια: Μαρία –Ζωή
Φουντοπούλου (αναπλ. Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ε.Κ.Π.Α.)
12.00 – 13.00 «Τα παιδιά εξερευνούν το Μουσείο στο Γκάζι» (Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά και τις οικογένειες τους)
13.00 Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου