To «Heaven On Earth?» είναι το μοναδικό, για την Ελλάδα, πολιτιστικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και επιδοτείται φέτος από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007-2014».

Την υλοποίηση αυτού του προγράμματος έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία θεάτρου «Οδύσσεια» με τη Βάνα Πεφάνη και τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ισπανία, την Τουρκία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Το «Heaven On Earth?» είναι εμπνευσμένο από το διάσημο συγγραφέα και ακτιβιστή Ζαν Ζενέ (Παρίσι, 1910-1986) και το έργο του.

Σκοπός του προγράμματος είναι, μέσα από καλλιτεχνική και κοινωνική αναζήτηση, να παρουσιαστεί ένα καινούργιο έργο που αφορά στη ζωή και στα πιστεύω του Ζενέ όπως και αποσπάσματα από τα έργα του. Τη συγγραφή του έργου έχει αναλάβει η Βάνα Πεφάνη και θα είναι έτοιμο έως το τέλος Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι πρόβες της παράστασης μαζί με τους Ισπανούς και Τούρκους συνεργάτες.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί μόνο σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους σε  λιμάνια και η πρεμιέρα αναμένεται γύρω στις 7 Ιουνίου και θα δοθούν 10 παραστάσεις στο Παλιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα.

Αμέσως μετά ξεκινάει η περιοδεία που θα διαρκέσει 20 μέρες. Θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Κων/πολης, μετά στο λιμάνι του Πλύμμουθ και τέλος στο ποτάμι της Σαραγόσας.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ένα συμπόσιο στην Αθήνα, που θα παραβρεθούν όλοι οι συνεργάτες  από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

«Heaven On Earth?»… η πορεία του μέχρι την παράσταση:

Το πρόγραμμα «Heaven On Earth?»  επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική έρευνα και ερμηνεία του έργου και της φιλοσοφίας του Ζενέ, καθώς και στην εξερεύνηση θεμάτων που πηγάζουν από την πολιτιστική κληρονομιά του. Η συνεισφορά του Ζενέ στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο είναι πλούσια. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από μια περίεργη και συνειδητή θεατρικότητα: στυλιζαρισμένη βία, κρυφές φαντασιώσεις, μεταμορφώσεις και τελετουργικά, που προοικονομούν αντιλήψεις και τεχνικές του μεταμοντέρνου. Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η χρήση της ψευδαίσθησης – ως πράξη αντίδρασης απέναντι στην εξουσία-, η εξερεύνηση της ταυτότητας και, ίσως πάνω απ’ όλα, ένα βαθύ ενδιαφέρον και φροντίδα για όλους τους ανθρώπους που αποκλείονται από τις κυρίαρχες κοινωνικές δομές, ιδιαιτέρως για τις περιθωριοποιημένες και καταπιεσμένες ομάδες.

Πιστεύουμε ότι ο Ζαν Ζενέ, ως σημαντική φιγούρα της πολιτιστικής ιστορίας του 20ου αιώνα που έθεσε προκλήσεις στην τέχνη, στον πολιτισμό και στην πολιτική που παραμένουν επίκαιρες μέχρι σήμερα, είναι ένα ιδανικό θέμα για τα προγράμματα συνεργασίας πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης: καθένας από τους συνεργάτες μας συναντάει μεμονωμένα και συλλογικά τις διαφορετικές πλευρές της δυναμικής του Ζενέ σε θέματα σκηνικής δημιουργίας, πολιτικής και ανθρωπισμού, προκειμένου να κατανοήσει σε μεγαλύτερο βάθος και να προωθήσει τη δι-ευρωπαϊκή έρευνα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στις παραστατικές τέχνες.

Συγκεκριμένα, η συντονίστρια του προγράμματος «Οδύσσεια» από την Ελλάδα, Βάνα Πεφάνη, θα συγκεντρωθεί στη δημιουργική γραφή και στην παραγωγή μιας παράστασης ευρωπαϊκής συνεργασίας εμπνευσμένης από το Ζενέ. Οι συνδιοργανωτές LaMov από την Ισπανία και Simya Arts από την Τουρκία θα εξειδικευτούν στη χορογραφία και στο σωματικό θέατρο, ενώ ο συνδιοργανωτής από τη Μεγάλη Βρετανία, το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ, θα ασχοληθεί με ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και μειονότητες μέσω τεχνικών της performance και performance σε κάμερα. Όλοι θα εξερευνήσουν τη σύνδεση της πόλης τους με τις προβλήτες των λιμανιών, δημιουργώντας μια πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Τουρκία και στην Αγγλία και παράλληλα μια ‘θάλασσα ανθρώπων’ που μοιράζονται δημιουργική ενέργεια και ηθική δέσμευση.

Μέσα από αυτή την καλλιτεχνική και κοινωνική αναζήτηση, όλοι οι συμμετέχοντες θα κατευθύνουν τις προσπάθειές τους προς συλλογικές δραστηριότητες, θα ανταλλάξουν ιδέες και θα συνεργαστούν δημιουργικά στις ακόλουθες εργασίες:

•             Σεμινάρια/εργαστήρια

•             Παραγωγή φιλμ

•             Θεατρική συγγραφή

•             Ψηφιακή Έκθεση φωτογραφίας

•             Παραγωγή παράστασης

•             Συμπόσιο

•             Παραγωγή DVD του προγράμματος

Υπεύθυνη παραγωγής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος είναι η Εύη Σφηκάκη και η

Πολιτιστική Εταιρεία World-Cef ( www.worldcef.com)

Συνεργάτες

Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ):

Ενασχόληση με ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και μειονότητες μέσω τεχνικών της performance και performance σε κάμερα. Δημιουργία ταινίας μικρού μήκους που προγραμματίζεται να πάει και σε διάφορα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ.

Simya Arts(ΤΟΥΡΚΙΑ):

Πραγματοποίηση σεμιναρίων γύρω από τις τεχνικές του «διαλογιστικού χορού» (meditative dance) και συμμετοχή στις  παραστάσεις του ‘HEAVEN ON EARTH?’.

LaMov (ΙΣΠΑΝΙΑ):

Πραγματοποίηση σεμιναρίων γύρω από την βελτίωση της σωματικής έκφρασης στο χορό και στην υποκριτική και συμμετοχή στις  παραστάσεις του ‘HEAVEN ON EARTH?’.

Συνεργάτες στα σεμινάρια

Illustrations Confuses (ΓΑΛΛΙΑ):

Πραγματοποίηση σεμιναρίων γύρω από τα στοιχεία σύγχρονων προσεγγίσεων μιμικής και σωματικού θεάτρου.

Atelier cuncheoN (ΙΤΑΛΙΑ):

Πραγματοποίηση σεμιναρίων γύρω από συγκεκριμένες τεχνικές σχετικά με τη χρήση του σώματος και της φωνής σε σχέση με το χώρο, το ρυθμό και τη μουσική.

Σεμινάρια

Συνολικά έγιναν 8 τριήμερα και διήμερα σεμινάρια με κοινό στόχο την διαμόρφωση μιας ομάδας με πολλαπλές δεξιότητες  που θα παρουσιάσει την παράσταση «ΗΕΑVΕΝ ΟΝ ΕΑRΤΗ?».

Σεμινάρια  παρέδωσαν  όλοι οι ξένοι συνεργάτες (εκτός του Πλυμμουθ)  και οι Έλληνες συνεργάτες: Βάνα Πεφάνη, Γιώργος Λυντζερης, Γιώργος Μάτσκαρης, Κυριάκος Κοσμίδης και Παναγιώτης Πετράκης με τους DNA LAB Αλέξανδρο Χρηστάρα και Μιχάλη Νιβολιανίτη.

Θα ακολουθήσουν τα σεμινάρια που θα παραδώσει η συντονίστρια του προγράμματος Βάνα Πεφανη, 13- 16 Ιανουαρίου στην Σαραγόσα και 21- 25 Ιανουαρίου στο πανεπιστήμιο του Πλύμμουθ και αρχές Φεβρουαρίου στην Κων/πολη. Τα σεμινάρια θα θίξουν θέματα Δημιουργικής γραφής και ελεύθερης απόδοσης από το μυθιστόρημα σε θεατρικό έργο, πως ενσωματώνουμε αυτό που νοιώθουμε και θέλουμε σε μια χορογραφία. Τρόποι υποκριτικής προσέγγισης στα έργα του Ζαν Ζενέ.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος:

http://www.heavenonearth2014.eu/el