Ο μονόλογος της Ελένης Ζιώγα «Το μυστικό της κυρίας Έλεν» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη αναβιώνει για λίγες μόνο παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ από 22 Μαρτίου έως 13 Απριλίου 2014.
Σε αυτό το εγχείρημα θεατρικής συγγραφής, η Ελένη Ζιώγα εκμυστηρεύεται μια αληθινή οικογενειακή ιστορία, εκείνη της γιαγιάς της και του πατέρα της. Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα του σημαντικού μας -θεατρικού κυρίως- νεοέλληνα συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα «Όπως τα κούρντισες, Θέ’ μου» (1993), ένα έργο που γράφτηκε από κείνον με σκοπό κυρίως να διαχειριστεί την απώλεια της μητέρας του και να καλύψει το κενό που άφησε μετά τον θάνατό της.
Δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο και του Βασίλη Ζιώγα, η κόρη του Ελένη Ζιώγα -αποτίοντας τον δικό της φόρο τιμής σ’ εκείνον- ζωντανεύει στη σκηνή μνήμες από τη ζωή της γιαγιάς και του πατέρα της με ένα κείμενο που έγραψε η ίδια, σταχυολογώντας στοιχεία από το μυθιστόρημα του πατέρα της και προσθέτοντας την δική της οπτική στην οικογενειακή ιστορία.
Πρόκειται για ένα μονόλογο που κρατάει μια μαγική ισορροπία ανάμεσα στο πραγματικό και το θεατρικό στοιχείο. Ένας μονόλογος δοσμένος με χιούμορ, που συγκινεί τελικά, γεφυρώνοντας ένα χάσμα γενεών μέσα από την απώλεια.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Λίγα λόγια για το έργο
Το 1914, λίγο μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους, γεννιέται στην πόλη η Ελένη, μητέρα του συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα. Η Ελένη, ως παιδί αγνώστου πατρός και προτού ακόμα καταλάβει τη ζωή, καταλήγει στη βρεφοδόχο κι από κει σε θετούς γονείς, που την μεγαλώνουν χωρίς αγάπη.
Από τα 15 της, που την παντρεύουν αναγκαστικά με έναν πολύ μεγαλύτερό της και μέσα σε ένα αντίξοο για τη γυναίκα κοινωνικό περιβάλλον, το θεληματικό κορίτσι απ΄ τα Γιάννενα παίρνει τη ζωή του στα χέρια του, ακόμα κι αν έπρεπε διαρκώς να συγκρούεται με το κατεστημένο και να παλεύει τον άνισο αγώνα για την ελευθερία.
Έτσι, σε μια αλληλουχία συγκυριών και επιλογών, μέσα από έρωτες, πάθη, πληγές και ελπίδες, βιώνει ένα μυθιστορηματικό ταξίδι ζωής, που περνάει απ΄ τα βουνά της Ηπείρου και την Αντίσταση κατά των Γερμανών, συνεχίζεται μετά την Απελευθέρωση στο Παρίσι και καταλήγει στην Αθήνα του 1988 όπου αφήνει και την τελευταία της πνοή.
Την «κυρία ‘Ελεν», όπως της άρεσε να την αποκαλούν οι πελάτισσες του Ινστιτούτου Αισθητικής, που διηύθυνε από τη δεκαετία του ’60 στην οδό Ερμού, την συναντάμε ακριβώς εκείνη τη στιγμή της εξόδου προς το επέκεινα…Να κάνει τον τελευταίο της απολογισμό, κοιτάζοντας για πρώτη φορά τον εαυτό της με ειλικρίνεια και τόλμη. Να καταδύεται στα βάθη της ψυχής της ανασύροντας μνήμες, μυρωδιές, χαρές και πίκρες, σωστά και λάθη. Να εξομολογείται την ιδιαίτερη και αντιφατική σχέση της με τον χαρισματικό γιο της, που, η ίδια, μέχρι να δει να δημοσιεύονται κριτικές για το έργο του, ποτέ δεν μπόρεσε να καταλάβει σαν καλλιτέχνη.
Αλλά κυρίως να έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το μεγάλο της μυστικό. Το μεγάλο αμάρτημα, που για πρώτη φορά ομολογεί στον εαυτό της και στον κόσμο και για το οποίο πρέπει να αναζητήσει την εξιλέωση…
Ένα μυστικό που μαθεύτηκε τυχαία και στην πραγματική ζωή από τον Βασίλη Ζιώγα δύο χρόνια μετά τον θάνατο της και τον οδήγησε να γράψει το μυθιστόρημά του « Όπως τα κούρντισες Θε’ μου»…
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Κωνσταντινίδης
Παίζει η Ελένη Ζιώγα
Εμφανίζεται η Μυρτώ Καρέκου
Διάρκεια: 55’