Το Τρίκυκλο παρουσιάζει το έργο της Βίλιας Χατζοπούλου, Η Κολυμβήτρια, από την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014.
«Η Γαλάζια Νο», το βραβευμένο έργο της Βίλιας Χατζοπούλου (Α’ Κρατικό Βραβείο, Υπουργείο Πολιτισμού, 2004), επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο «Τρίκυκλο». Η ιστορία της «Γαλάζιας Νο» διασκευάστηκε για τις ανάγκες αυτής της παράστασης και άλλαξε τίτλο, έγινε Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ, αλλά ο έρωτάς της για τον Θοδωρή και το ταξίδι της από τον ουρανό με το ύφασμα του ουρανού παραμένουν ίδια.
Η Κολυμβήτρια, αυτή τη φορά φέρνει μαζί της, την Ιστορία της, τη Μουσική της και το Φαγητό της, σε μία παράσταση που καλούμαστε να δούμε, να ακούσουμε και να γευτούμε, μέσα σε 90 λεπτά. Πώς έφτασε η «Γαλάζια Νο», Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ, στη γη; Και τι είναι αυτό το παράξενο ύφασμα του ουρανού για το οποίο μιλάει συνεχώς; Άραγε θα ξαναβρεί τον Θοδωρή;
«Για να συναντηθούν ξανά, θα έπρεπε να ετοιμαστούν τόσα φαγητά, ώστε κανείς να μην μείνει πεινασμένος πια…» (Η Κολυμβήτρια).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Πρώτη φορά μία παράσταση συνδέει την αφήγηση μιας ιστορίας, με τη μουσική και το φαγητό. Η Ιωάννα Αποστολοπούλου, στο ρόλο της Κολυμβήτριας, συμπράττει με τον μουσικό Μανώλη Παπαγεωργίου και η ιστορία εξελίσσεται, σε ένα θέαμα που το φαγητό γίνεται σκηνικό θέμα και ενεργεί ισότιμα προς την αφήγηση και τη μουσική. Ετοιμαστείτε να συμπεριλάβουμε όλες μας τις αισθήσεις. Την όραση, την ακοή, την όσφρηση, τη γεύση, την αφή! Σκοπός είναι, να γίνουμε όλοι μια παρέα, συνδαιτυμόνες στο ίδιο τραπέζι και να πούμε μια ιστορία… έτσι ακριβώς όπως έκαναν παλιά!
Το φαγητό της παράστασης αναφέρεται στην κρητική κουζίνα και το επιμελείται με πολλή φροντίδα το «Τρίκυκλο». Το μενού γαστριμαργίας συνοδεύεται από ήχους που ξεκινούν από τον Μπαχ και τον μελοποιημένο Καββαδία και φτάνουν μέχρι παραδοσιακά τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς με κρουστά. Φυσικά, οικοδέσποινα της βραδιάς θα είναι Η Κολυμβήτρια.
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βίλια Χατζοπούλου
Αφήγηση: Ιωάννα Αποστολοπούλου | Μουσική : Μανώλης Παπαγεωργίου
Η Βίλια Χατζοπούλου είναι απόφοιτη της σχολής Νηπιαγωγών Αθήνας και της Δραματικής σχολής Βεάκη. Σαν ηθοποιός έπαιξε από το 1992 ως το 1998, σε έργα όπως: «Φιόρο του λεβάντε» του Γ. Ξενόπουλου «Ήταν όλοι τους παιδιά μου’ του Α. Μiller», «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ’ Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας’ του Σαίξπηρ «Αδάμ και Εύα» του M. Twain. To 1998 ιδρύεται το «Θέατρο των Αλλαγών», www.toc.gr, στο οποίο συμμετέχει σαν ιδρυτικό μέλος και διδάσκει το μάθημα «Αφήγηση- Παραμύθι». Την ίδια χρονιά το 1998, ιδρύεται η εταιρεία «Παραμύθι από μακριά», που επίσης είναι ιδρυτικό μέλος και η οποία έχει παρουσιάσει πολλές παραστάσεις για παιδιά, που περιόδευσαν σε σχολεία. Το 2000-2002, συμμετείχε στο εργαστήρι «Νέων θεατρικών συγγραφέων» του «Θεάτρου του Νότου». Στο τέλος αυτής της διαδικασίας γράφτηκε το έργο «Πίστη», στη συγγραφή του οποίου συμμετείχε μαζί με τον Α. Φλουράκη και τον Γ. Δούμο. Η «Πίστη» ανέβηκε στον εξώστη του «Αμόρε» το 2001-2002, σε σκηνοθεσία Θ. Μοσχόπουλου. Το 2004, βραβεύτηκε με το Α’ κρατικό βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για το παιδικό έργο «Η Γαλάζια Νο». Το 2005, έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο για παιδιά «Βορρά και Νότε, τρέξτε!», στο Θέατρο «Πορεία». Το 2007, διασκεύασε και σκηνοθέτησε το έργο της «Η Γαλάζια Νο», στο Θέατρο’ Πολιτεία ‘. Το 2007, ανέβηκε το έργο της «Βρέχει», στο Ελληνικό φεστιβάλ www.greekfestival.gr, σε σκηνοθεσία Α. Καραζήση. To 2009, γράφει και σκηνοθετεί το «Νερό, νεράκι και γρήγορο αλογάκι» για το Εθνικό θέατρο www.n-t.gr – ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το οποίο παρουσιάζεται σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς το 2009-2010. Το 2010-2011, επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά το «Νερό, νεράκι και γρήγορο αλογάκι». Το 2011-2012 γράφει και σκηνοθετεί το έργο «Ποιος ξύπνησε τα ριχτεράκια;» ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Το 2013-2014 σκηνοθετεί τον «Υπερσιβηρικό» σε συνεργασία με το θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, από το μυθιστόρημα «Η κυρά της Αρκούδας» του Λούτσιο Λάμι, που διασκεύασαν οι: Βυζαντία Πυριόχου Γκυ, Vismai, Γιάννης Σάββα.