Citizen journalism… υπόθεση θέατρο-ηθοποιός… η δική μας κινηματογραφική σκηνή… ο φωτογράφος των Vanessa Mae, Sean Connery, Στέλιο Καζαντζίδη, Nelly, U2 … και εσύ!

Η Ομάδα Δράσης εθελοντών του Ανοιχτού Δικτύου Υποστήριξης σε συνεργασία με το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Γαλατσίου,  ανταποκρινόμενη στην ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης  και δημιουργικής αλληλεπίδρασης, διοργανώνει το πρώτο ‘Days of Art’. Με στόχο τη γνωριμία μας με τις  διαφορετικές μορφές τέχνης , θα πραγματοποιηθούν τέσσερα Δωρεάν δίωρα πρακτικά εργαστήρια δημοσιογραφίας, θεάτρου, κινηματογράφου και σύγχρονης φωτογραφίας.

 

Ποια συνισταμένη ενώνει τα Μέσα Ενημέρωσης, τη Φωτογραφία, το Θέατρο και τον Κινηματογράφο; Η ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία, που ξεκινά από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου και διαρκώς εξελίσσεται, ειδικά στις μέρες μας αποκτά νέα διάσταση με την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια μετά από online εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο: http://events-attendance-tool.gatory.com/index.php?sw=show-event&e=d0138c1e7a07fea7f60128c4ae4e1941

Ολοκληρώνοντας τα εργαστήρια όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν το σύνδεσμο με την ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης (απαραίτητη η online εγγραφή και η επίδειξη του αποδεικτικού εγγραφής κατά την είσοδο στα εργαστήρια)

Στα πλαίσια της δια-δράσις, όσες και όσοι παρακολουθήσουν τα σεμινάρια δημοσιογραφίας , κινηματογράφου  και διαθέτουν εξοπλισμό (βίντεο κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, ταμπλέτες, κινητά με κάμερες κτλ.) μπορούν να τα έχουν μαζί τους.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Παρουσιάσεων-Workshops:

Προσέλευση/Επιβεβαίωση Εγγραφών :

10:20πμ.  – 10:45πμ.

1ο Workshop :‘Citizen Journalism’ η δημοσιογραφία που προέρχεται από τον πολίτη.

Ώρα Έναρξης-Λήξης 11:00πμ-13:00μμ

Εισηγήτρια: Δήμητρα Κουτσού, δημοσιογράφος – συντάκτρια στο Enet.gr

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι περισσότεροι έχουν τουλάχιστον μία συσκευή που μπορεί να συνδεθεί και διαθέτουν προφίλ σε κάποιο κοινωνικό μέσο δικτύωσης. Η διείσδυση της τεχνολογίας και των social media στην καθημερινότητά μας έχει προκαλέσει αλλαγές και στη Δημοσιογραφία, όχι μόνο στον τρόπο που λειτουργούν τα newsroom αλλά και στο πως αναζητείται η είδηση ή το πώς διαμορφώνεται η σχέση του δημοσιογράφου με τον αναγνώστη/δέκτη του. Με τη διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προέκυψε και αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «citizen journalism» δηλαδή η δημοσιογραφία που προέρχεται από τον πολίτη. Αυτό που θα διερευνήσουμε στην παρούσα συζήτηση είναι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τρόπο άσκησης της δημοσιογραφίας, το πως μπορεί ο πολίτης να παρεμβαίνει, να διαδραματίζει ρόλο και να θέτει την ατζέντα, με τα εργαλεία που του προσφέρει η τεχνολογία καθώς και το πως θα θέλαμε -εντέλει-να διαμορφωθεί η δημοσιογραφία του μέλλοντος.

Η Δήμητρα Κουτσού αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία και τις Νέες Τεχνολογίες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και περίπου μία δεκαετία αργότερα, με υποτροφία, το μεταπτυχιακό στην Ποιοτική Δημοσιογραφία και τις Νέες Τεχνολογίες από το Πανεπιστήμιο Donau- Krems της Αυστρίας.

Eργάστηκε ως συντάκτρια ειδήσεων-εκφωνήτρια και παραγωγός εκπομπών επί 16 χρόνια στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 και παράλληλα συνεργάστηκε με εφημερίδες, περιοδικά και ειδησεογραφικά sites. Αυτή την περίοδο εργάζεται ως συντάκτρια στο Enet.gr της Ελευθεροτυπίας.

2ο Workshop: Υπόθεση ‘Θέατρο-Ηθοποιός’

Ώρα Έναρξης-Λήξης 13:15-15:00μμ

Εισηγήτριες: Νίκη Ιωαννίδου, Ηθοποιός- Ιλιάνα Παζαρζή ,Ηθοποιός

Ως Ηθοποιός θα σας  πω μια ιστορία ! Μια ιστορία που σας αφορά, γιατί ο καθένας από εμάς είναι εδώ πάνω, στη σκηνή! Ο καθένας μας με κάτι  θα ταυτιστεί, θα θυμηθεί, θα νιώσει και αν η ιστορία που θα δει καταφέρει και τον συγκινήσει τότε ο ηθοποιός  έχει αγγίξει το τέλειο! Αυτές λοιπόν ,οι ιστορίες της ζωής μας ,πικρές και γλυκές, σκοτεινές και γεμάτες  φως, αυτές εκφράζουμε όταν κάνουμε θέατρο, κινηματογράφο, όταν παίζουμε τη “ζωή”.

Πως όμως η υποκριτική αποτελεί καλλιτεχνική έκφραση; Ποιά είναι τα μέσα του ηθοποιού; Πως εξελίσσεται,   φτάνοντας να μιλάμε για παράσταση, για ολοκλήρωση έργου; Στο σεμινάριο θα δοκιμάσουμε να παίξουμε, να χρησιμοποιούμε τη φαντασία για να ομορφύνουμε την καθημερινότητα. Να εκφραστούμε και να επικοινωνήσουμε μέσα απ την τέχνη του ηθοποιού .Μια προσέγγιση στο τι κάνει ο ηθοποιός πάνω στη σκηνή, τι ψάχνει. Τεχνικές, ασκήσεις και εσωτερική διεργασία ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πως λειτουργεί το σώμα και ή φωνή ως  ερμηνευτικό εργαλείο. Ποια η διαδικασία επιλογής ενός ηθοποιού για τον κατάλληλο ρόλο ανά είδος θεάτρου.

Η Νίκη Ιωαννίδου είναι ηθοποιός , αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος Κ.Ε.Π.Ε.Α.Δ. Εργάστηκε στο θέατρο, σε τηλεοπτικές σειρές , διαφημιστικά σποτ, audio books και σπικαζ σε ταινίες τεκμηρίωσης. Συμμετέχει ως ιέρεια στην αφή της φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων , στην Αρχαία Ολυμπία. Έχει διαρκή ενασχόληση με  τη σωματική έκφραση το χορό και τη γιόγκα.

Η Ιλιάνα Παζαρζή είναι απόφοιτη του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου’  του τμήματος ‘Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό   και  της Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Έχει  παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής, χορού  και αρκετά σεμινάρια θεάτρου σε Αθήνα και  Παρίσι. Συνεργάστηκε  με το Εθνικό Θέατρο  και  άλλα θέατρα των Αθηνών .Δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ του Εξωτερικού. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες, όπως L. Breuer, Β. Νικολαϊδης, Σ. Τσόγκας, Κ. Μαζάνης, κ.α.Από το 2006 είναι μέλος του Θιάσου Ωκύπους με τον οποίο έχουν ανεβάσει τον Ubu του A. Jarry,  το Βερολίνο του Σ. Πολενάκη, καθώς και τα παιδικά έργα Η απίστευτη και αληθινή ιστορία της χαμένης βαλίτσας και η μαγική της περιπέτεια  και τα Ταξίδια του νερού στα οποία ήταν και η συγγραφέας. Ασχολείται  με την διασκευή  μύθων και  τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

3ο Workshop: ‘Αρχές Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου – ο Σκηνοθέτης ως Auteur –Δημιουργός’

Ώρα Έναρξης-Λήξης 15:00-17:00μμ

Εισηγήτρια: Ελπίδα Παναγιωτίδου, Σκηνοθέτης-Casting Director

Η θεωρία του Auteur (δημιουργού)  διακηρύττει πως ο σκηνοθέτης αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ταινίας, είναι ένα πρόσωπο με πλατιές καλλιτεχνικές ανησυχίες  , έχει τον πλήρη έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγής  και το σύνολο του έργου του φέρει συγκεκριμένα και διακεκριμένα χαρακτηριστικά: θεματικά  μοτίβα, ύφος και χαρακτηριστική mise en scene ( φωτισμός, σκηνικό περιβάλλον, κουστούμια). Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα εισαχθούμε στον κόσμο της σκηνοθεσίας, θα αναλύσουμε το ρόλο του σκηνοθέτη καθώς και τα εκφραστικά του εργαλεία. Με τη χρήση οπτικοακουστικών παραδειγμάτων θα μελετήσουμε κινηματογραφικές σκηνές, πλάνα,  storyboard, ντεκουπάζ . Θα ανακαλύψουμε και θα πειραματιστούμε με διαφορετικά μεγέθη πλάνων ,τους τύπους τους,  κάδρο,  γωνίες λήψης, κινήσεις κινηματογραφικής μηχανής και  βασικές τεχνικές στη χρήση ψηφιακής κάμερας. Μέσα από σύντομες ασκήσεις θα ‘στήσουμε’ τη δική μας κινηματογραφική σκηνή.

Η Ελπίδα Παναγιωτίδου αποφοίτησε από το τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam University της Αγγλίας. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στην Σκηνοθεσία-Σενάριο  με τίτλο Screen Arts στο Northern Media School. Εργάστηκε για ένα έτος στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα EASE του Warwick University, στο Coventry. Στην Ελλάδα ως Βοηθός Σκηνοθέτη/Μοντέρ στο (Μάνος Χατζιδάκις – Είδωλο στο Καθρέφτη) Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης , ως   Project Manager στο χορηγικό πρόγραμμα της Coca Cola “Coke on Air” κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Έχει σκηνοθετήσει 2μικρού μήκους ταινίες, διαφημιστικά fillers, installation video arts και σποτ. Την τελευταία δεκαετία εξασκεί το επάγγελμα της Casting Director (υπεύθυνη διανομής ρόλων) για τηλεοπτικά διαφημιστικά και ταινίες, αποτέλεσε συν-ιδρύτρια και συν-ιδιοκτήτρια της εταιρίας  Casting Service Persona .Ασχολείται με Κινηματογραφικά Σεμινάρια συνεργαζόμενη με διαφορετικούς φορείς.

4ο Workshop: ‘Η φωτογραφία σήμερα μέσα από τον φακό του Γιάννη Βελισσαριδη’

Ώρα Έναρξης-Λήξης 17:00-19:00μμ

Εισηγητής: Γιάννης Βελισσαρίδης , φωτογράφος

Ο φωτογράφος Γιάννης Βελισσαρίδης ακολούθησε σταθερή πορεία, με άποψη και πάθος, χτίζοντας μια καριέρα χρόνων. Ανήσυχος από τη φύση του, καταπιάστηκε με πολλά και διαφορετικά είδη φωτογραφίας, πετυχαίνοντας το ιδανικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Άλλοτε κυνηγώντας την επικαιρότητα και άλλοτε την Τέχνη και την έκφρασή της, κατάφερε να δημιουργήσει μια πλούσια φωτογραφική συλλογή με χιλιάδες εικόνες που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων και προσώπων. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα μας εισάγει στον δικό του ξεχωριστό φωτογραφικό κόσμο μέσα από  χιλιάδες δείγματα της προσωπικής του τέχνης. Θα εξερευνήσουμε τα είδη και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στη φωτογραφία καθώς και σε αυτή στην Ελλάδα του σήμερα. Η προσωπική του «κιβωτός» περιλαμβάνει πορτρέτα διάσημων και αγαπημένων καλλιτεχνών με ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο της μουσικής, φωτογραφίες μόδας, εικόνες από ρεπορτάζ, διαφημιστικά, αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά με φωτογραφίες Τέχνης. Θα αποκαλύψει μικρά και μεγάλα «μυστικά» για τους λάτρεις της φωτογραφίας.

Ο Γιάννης Βελισσαρίδης, φωτογράφος έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα από κάθε χώρο (θέατρο, χορό, μουσική κτλ) και έχει κατά αποκλειστικότητα δουλέψει με τους Vanessa Mae, Sean Connery, Στέλιο Καζαντζίδη, Nelly και Christina Hoyos και U2.Έχει απαθανατίσει πορτραίτα δεκάδων καλλιτεχνών: Έλληνες: Στέλιος Καζαντζίδης, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πύξ Λαξ, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίκης Θεοδωράκης, Στέλιος Μπιθικώτσης, Νατάσα Μποφίλιου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιώργος Μαζωνάκης, Νίκος Παπάζογλου, Πάνος Μουζουράκης, Γιάννης Κότσιρας, Ζακ Στεφάνου και πολλοί άλλοι. Διεθνείς: U2, Iggy Pop, Sting, Goran Bregovic, Cesaria Evora, Ian Carbarec, Luccio Dalla, Saron Stone, Ray Charles, Ray Charles, Sean Connery,  Robert Plant, κ.α. Έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια με τα περιοδικά Diva, Madame Figaro, Status, Γαστρονόμος, Gourmet και άλλα πολλά.

Στο ενεργητικό του έχει δύο προσωπικές εκθέσεις φωτογραφίας. Το “Human Games”, με φωτογραφίες χορού και το “Dancing with Bono”, με φωτογραφίες από τη συναυλία των U2, στην Ελλάδα, στην οποία ήταν ο αποκλειστικός φωτογράφος τους.