Ο Γιώργος Αλτουβάς είναι πρόεδρος της επιτροπής εικαστικών του δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Παράλληλα έχει την επιμέλεια και την οργάνωση των μεγάλων εικαστικών εκθέσεων που διοργανώνει ο δήμος στη Σύρο. Τη φετινή χρονιά είναι υπεύθυνος για τις εκθέσεις του Χρ. Μποκόρου, της Μ. Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη και του Α. Δρούγκα. Παλαιότερα είχε οργανώσει τις εκθέσεις του Παύλου, του Μ. Πράσινου, του G. De Chirico, της Μ. Φιλοπούλου, του Αλ. Βερούκα κ.ά. που διεξήθηκαν στη Σύρο. Με αφορμή την παρουσίαση των 4 εκθέσεων στη Σύρο, ο Γιώργος Αλτουβάς απάντησε στις ερωτήσεις μας και δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τους φιλότεχνους επισκέπτες της Σύρου.
Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη
Culturenow.gr: Αυτό το καλοκαίρι στη Σύρο παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον για τους φιλότεχνους καθώς παρουσιάζονται 4 εικαστικές εκθέσεις: Αναδρομική έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, Τα στοιχειώδη: έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στις Αίθουσες Γ. Ρίτσου και Στ. Παναγούλη, Αναδρομική έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη επίσης στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και έκθεση με έργα του Αχιλλέα Δρούγκα στην Aίθουσα Τέχνης Γ. – Ε. Βάτη. Θα θέλατε καταρχάς να μας πείτε αν υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία σε αυτές τις 4 εκθέσεις;
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Γιώργος Αλτουβάς: Οι εκθέσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο στη Σύρο ορίζονται με βασικό άξονα επιλογής το εικαστικό ενδιαφέρον που προδιαγράφει ο καλλιτέχνης και το γενικότερο θαυμασμό ή προβληματισμό που προσδίδει η θεματολογία του και ο τρόπος έκφρασης και απεικόνισης των έργων του. Για να γίνω περισσότερο κατανοητός στα δύσκολα χρόνια που ζούμε ο κόσμος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκθέσεις με χαρούμενο και αισιόδοξο περιεχόμενο και προσπαθούμε να κινούμαστε σε αυτά τα πλαίσια.
Cul.N.: Ας «συστήσουμε» στο κοινό τις εκθέσεις ξεχωριστά αρχίζοντας με την αναδρομική του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Πείτε μας λίγα λόγια για τα εκθέματα και τη σημασία τους.
Γ.Α.: Η έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες. Οι «Συναντήσεις στη Ζωγραφική» στην οποία ο ζωγράφος συνομιλεί, με το χαρακτηριστικό ζωγραφικό του τρόπο, με εικαστικούς του παρελθόντος (Πικάσσο, Ματίς, Μπρακ, Μοράντι, Μόραλη κ.ά.). Σκοπός του είναι ο επισκέπτης να μπορεί μέσα από τον πίνακα να εντοπίσει τον άλλο ζωγράφο και να καταλάβει τα στοιχεία της αναφοράς. «Τα ταξίδια στις άκρες του κόσμου» είναι μέρη που δεν έχουν καμία σημαντική ουσία στον κόσμο, που όμως μέσα από την ζωγραφική μπορούν να αποκτήσουν ένα μυθικό χαρακτήρα. Τέλος σε μια ξεχωριστή ενότητα υπάρχουν παλαιότερα έργα από το 2008 και πίσω, φτάνοντας μέχρι τη δεκαετία του ’80.
Cul.N.: Ας περάσουμε στα «Στοιχειώδη» του Χρήστου Μποκόρου στις αίθουσες Γ. Ρίτσου και Στ. Παναγούλη. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των έργων αυτής της ενότητας;
Γ.Α.: Η ενότητα « Τα στοιχειώδη » του Χρήστου Μποκόρου, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη (12 Δεκεμβρίου 2013-26 Ιανουαρίου 2014) και κατόπιν στο Cascais στην Πορτογαλία (7 Μαρτίου – 25 Μαίου 2014) μαζί με παρελθόντα έργα του καλλιτέχνη. Τρίτος σταθμός είναι η Σύρος. Ο Χρήστος Μποκόρος δούλεψε πάνω σε μακριά πεταμένα μαδέρια, από κατεστραμμένες γέφυρες ορεινών χωριών της Ευρυτανίας, θέλοντας να συμβολίσει τη μακρά, δυσχερή πορεία του βίου μας. Πάνω στα μαδέρια ζωγράφισε « κοπιώντες και πεφορτισμένους » και τα ελάχιστα απαραίτητα, «ένα πιάτο φαί, ένα ποτήρι κρασί, ένα σαπούνι για την ευπρέπεια, ένα κατάλυμα, μια πόρτα ανοιχτή με το απαραίτητο φως της ελπίδας». Γιατί όπως επισημαίνει «η γνώση του σκότους μας κάνει να αναζητούμε το φως».
Cul.N.: Η αναδρομική έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη με τίτλο MINA P.V. «Ταξίδια – Διασταυρώσεις», παρουσιάζει έργα 4 διαφορετικών ενοτήτων. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα δυνατά σημεία στα έργα αυτά;
Γ.Α.: Μετά την πρόσφατη παρουσία της στο Ζάππειο κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Μεταφορών και Ναυτιλίας εκθέτει στην Σύρο, τόπος έμπνευσης για αυτήν, από την δεκαετία του 1990. Τα έργα που θα εκτεθούν εντάσσονται κυρίως σε τέσσερις δημιουργικές θεματικές ενότητες, οι «Γερανοί», τα «Αθλητικά», η «Πόλη» και η «Formula 1» και υπηρετούν στο σύνολό τους το τρίπτυχο, που χαρακτηρίζει τη ζωγράφο: ύπαρξη-κίνηση-εξέλιξη. Οι «Γερανοί», μέσα από την ένταση των αντανακλάσεων, μηχανική προέκταση του ανθρώπινου σώματος, ορθώνουν τα μεταλλικά μέρη τους εισχωρώντας στον γερανό. Οι εκπληκτικοί σε κίνηση «Αθλητές», θεματολογία με την οποία απέσπασε το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας των Sport το 2002 (USSA), ο παλμός της Νέας Υόρκης στην «Πόλη» και η ταχύτητα στη θεματική της «Formula 1» επιβεβαιώνουν μέσα από τις γραμμές και το χρώμα την ένταση των συναισθημάτων που δημιουργούν ο ρυθμός, η θέληση, η ανάπτυξη, η ταχύτητα.
Cul.N.: Τέλος, από 1 – 22 Αυγούστου 2014 θα παρουσιαστεί στην Aίθουσα Τέχνης Γ. – Ε. Βάτη, έκθεση με έργα του Αχιλλέα Δρούγκα, ενός καλλιτέχνη ο οποίος διαμένει αρκετό διάστημα του χρόνου στη Σύρο. Υπάρχουν επιρροές και προσλαμβάνουσες από το νησί της Σύρου στα έργα του;
Γ.Α.: Τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση του Αχιλλέα Δρούγκα είναι αντιπροσωπευτικά της σαραντάχρονης και πλέον δημιουργικής του πορείας, με μεγαλύτερη έμφαση στις τελευταίες εικαστικές του αναζητήσεις.
« Ο Α. Δρούγκας συχνά αντιμετωπίζεται ως φωτορεαλιστής καλλιτέχνης, αλλά μια τέτοια προσέγγιση προσδίδει έλλειψη παρατηρητικότητας » επισημαίνει ο Ε. Lucie-Smith και συνεχίζει, «…οι περισσότερες συνθέσεις του Δρούγκα, μας ενθαρρύνουν να τις δούμε ως ρεαλιστικές, ενώ σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο αποτελούν αυτό που οι σύγχρονοι θεωρητικοί προτιμούν να περιγράψουν ως –εννοιολογική τέχνη-… με τη διαφορά ότι, επιπλέον, είναι οργανωμένες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρουν αισθητική απόλαυση».
Cul.N.: Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις πολιτιστικές δραστηριότητες για έναν τόπο εκτός της Αθήνας, για ένα νησί; Το χειμώνα υπάρχει ανάλογη καλλιτεχνική κινητικότητα;
Γ.Α.: Η Σύρος είναι ένα νησί που έχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Συμβάλουν σ’ αυτό οι υποδομές που υπάρχουν (θέατρο Απόλλων, χώροι συναυλιών, εικαστικές αίθουσες κ.λ.π.) και το μεγάλο ενδιαφέρων του κόσμου για όλα τα τεκταινόμενα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εκτός τις προαναφερόμενες εικαστικές εκθέσεις, 20 ακόμα μικρότερης χρονικά διάρκειας, 2 φεστιβάλ όπερας και κλασικής μουσικής, φεστιβάλ κιθάρας, ροκ μουσικής, κινούμενων σχεδίων και λουκουμιού, μουσικές συναυλίες από φημισμένους καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις, αναβιώσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων και εθίμων κ.ά. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρω πως για περίπου 2.5 μήνες δεν υπάρχει μέρα χωρίς εκδήλωση.
Τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν ανάλογες πολιτιστικές δραστηριότητες, σε πολύ μικρότερη όμως κλίμακα λόγω και της μικρότερης προσέλευσης επισκεπτών.
Αναδρομική έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (Μέχρι 23/7)
Τα στοιχειώδη: έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στις Αίθουσες Γ. Ρίτσου και Στ. Παναγούλη (17/7 – 30/8)
Αναδρομική έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (26/7-27/8)
Έκθεση με έργα του Αχιλλέα Δρούγκα στην Aίθουσα Τέχνης Γ. – Ε. Βάτη (1-23/8)