Περνά περνά η μέλισσα και τα μελισσόπουλα…! Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας παιχνιδιάρικος τίτλος για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών, σχετικά με τη μελισσοκομία, για τους μικρούς του φίλους.
Φαντάζεστε το καλοκαίρι χωρίς καρπούζι, πεπόνι αγγουράκι, κολοκυθάκι και μελιτζάνα; Και όχι μόνο αυτό αλλά και δεκάδες άλλα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά που εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίαση τους δηλαδή την γονιμοποίηση του άνθους για να παραχθεί ο καρπός τους.
Από τα τέλη του 1990 οι μελισσοκόμοι κυρίως της Ευρώπης και της Β Αμερικής είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μηλοφόρων μελισσών –οι μέλισσες που κατοικούν σε κυψέλες και παράγουν μέλι-μειώνονται με ασυνήθιστους γοργούς ρυθμούς Οι μέλισσες αυτές είναι απαραίτητες για την παράγωγη της τροφής μας γιατί επικονιάζουν τα φυτά και δεν είναι οι μόνες.
Και άλλα έντομα όπως οι άγριες μέλισσες και οι πεταλούδες εκτελούν επίσης πολύτιμο επικονιαστικό έργο. Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα εντομή –επικονιαστές. Από τα 100 ήδη καλλιεργειών τα οποία παράγουν το 90%της παγκόσμιας τροφής .71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωράς αυτά εκατομμύριο άνθρωποι και ζέα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής Στην Ευρώπη μόνο πάνω από 4.000 είδα λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το τέταρτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του καλοκαιρινού προγράμματος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας “Καλοκαίρι στο…Μουσείο” είναι της GreenPeace.
Οι δράσεις του Μουσείου υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς: Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ, το Club Νέων της UNESCO Σερρών, την Αστροπύλη.
Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Αναστασία Μαλάμογλου, Μιχάλη Μαλάμογλου και τους Ευρωπαίους εθελοντές της PRAXIS Eranyak Oganova, Maria Kalasni, Pauline Bussi, Hector Oliva Bolaños