Οι Sam Roma θα μας χαρίσουν μια μοναδική βραδιά με ευρηματικές διασκευές τσιγγάνικων μελωδιών, τούρκικων κομματιών αλλά και ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου στο café του Νομισματικού Μουσείου στις 9μμ. Μαζί τους εμφανίζεται και η μοναδική vocalist Αγγελική Τουμπανάκη, γνωστή και από το «Jazz Plus» σχήμα της.

Το όνομά τους Sam Roma σημαίνει «Είμαι τσιγγάνος». Η μουσική τους, μια περιπλάνηση στην παράδοση και την κουλτούρα των προγόνων τους, οι οποίοι με αφορμή την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923 ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη, πέρασαν από την Κομοτηνή, τη Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη για να καταλήξουν στην Αθήνα. Στα καραβάνια μετέφεραν έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο, έθιμα, μουσικές και παραδόσεις. Αυτή ήταν και η κεντρική ιδέα μιας παρέας, των Sam Roma, που γνωρίζονταν από παιδιά και μεγαλώνοντας, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη μουσική ιστορία της φυλής τους.

Οι Sam Roma έχουν εμφανιστεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ), στη μουσική σκηνή «Πέραν», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, κ.ά. Αυτόν τον καιρό βρίσκονται στο στούντιο και ηχογραφούν δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις αλλά και διασκευές παραδοσιακων τσιγγάνικων τραγουδιών.

Λίγα λόγια για τα μέλη του σχήματος:

Θανάσης Καρακάσης: κανονάκι-ταμπουρά (σάζι)- πλήκτρα
Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χαϊδαρίου, συνεχίζει στη σχολή του Σίμωνα Καρά με δάσκαλο τον δεξιοτέχνη στο κανονάκι, Μανώλη Καρπάθιο και καταλήγει στην İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı μαζί με τον Göksel Baktagir. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους μουσικούς και έχει αρκετές δισκογραφικές συμμετοχές.

Λευτέρης Ματθαίου: ούτι-φωνή.
Ο Λευτέρης είναι αυτοδίδακτος. Έχει συνεργαστεί με «Τα Παιδιά Από Την Πάτρα», τη μουσική σκηνή «Αχ Μαρία», κ.ά. Έχει κυκλοφορήσει τον προσωπικό δίσκο «Όμορφα Λόγια» (Άνοδος, 1994) και έχει συμμετάσχει στο άλμπουμ της Πέμυς Ζούνη, «Χρυσόχαρτο».

Αλέξης Βασιλείου: κρουστά.

Είναι αυτοδίδακτος και έχει συνεργαστεί με τους Ζιγκ Ζαγκ, το Θέμη Αδαμαντίδη, τη Βυζαντινή Χορωδία Κ.Κ. Γεροντίου Πειραιώς και Σαλαμίνος, κ. ά.

Γιάννης Βασιλείου: κρουστά.

Με σπουδές στο Ωδείο Αγίας Βαρβάρας και στη Φιλαρμονική του δήμου, έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς μουσικούς.

Χρήστος Βασιλείου: κιθάρα-βιολί. 

Ο Χρήστος είναι αυτοδίδακτος.



Θανάσης Δημητρίου: βιολί. 

Αυτοδίδακτος, με τσιγγάνικες επιρροές και σπουδές βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο Αγίας Βαρβάρας, έχει συνεργαστεί με τον Ηλία Κλωναρίδη, τη Βυζαντινή Χορωδία ΚΚ.Κ. Γεροντίου Πειραιώς και Σαλαμίνος.

Νίκος Ιωαννίδης: φωνή.
Έχει κάνει σπουδές βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο Αγίας Βαρβάρας.



Γιώργος Δημακόπουλος: πλήκτρα.
Ξεκίνησε από 12 ετών να παίζει μουσική σε τοπικά γλέντια της Αγ.Βαρβάρας και σε πανηγύρια. Σπούδασε στο Δήμο Αγ.Βαρβάρας, στο Εθνικό Ωδείο Αγ. Βαρβάρας έξι χρόνια πιάνο, συνεργάστηκε με τον Ηλία Κλωναρίδη, τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο, κ.ά. Συμμετέχει στις φιλαρμονικές ορχήστρες του Πειραιά, της Σαλαμίνας και του Κ.Κ. Γεροντίου.



Χρήστος Ράντης: μπάσο.
Έχει κάνει σπουδές στο Ωδείο Αγίας Βαρβάρας. Έχει συνεργαστεί με τον Βασίλη Σαλέα, κ. ά.