Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη. Στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων παραβρεθήκαν ο Δημήτρης Πιατάς, η Μαργαρίτα Μαντά και ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Χρήστος Βούπουρας, ο Νίκος Κορνήλιος, ο Ηλίας Γιαννακάκης αλλά και – μεταξύ άλλων – οι ηθοποιοί Έφη Παπαθεοδώρου, Μάξιμος Μουμούρης, Νίκος Γκέλια, Ρομάννα Λόμπατς και Katia O’ Wallis.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής καλωσόρισε το κοινό, εκ μέρους του Ομίλου Πήγασος και του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ το οποίο εδώ και 25 χρόνια  αποτελεί τη κεντρική δεξαμενή μιας μεγάλης σειράς κινηματογραφικών εκδηλώσεων, στην επετειακή διοργάνωση του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Το 20ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας φέτος θα προβάλει συνολικά 241 ταινίες – αριθμός ρεκόρ ταινιών – από κάθε γωνιά του κόσμου.

Ελληνικές Συμμετοχές:

 

97 ελληνικές ταινίες (και αυτός είναι αριθμός ρεκόρ), μεταξύ των οποίων 12 Μεγάλου Μήκους.

Το πρόγραμμα των ελληνικών ταινιών Μεγάλου Μήκους θα ανοίξει με την ταινία «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου που είναι work in progress και φυσικά θα ακολουθήσει ειδικό πάρτυ έναρξης ελληνικού προγράμματος, ενώ την προτελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα προβληθεί η «Μήδεια… Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων» του Νίκου Γραμματικού. 

 

Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί και το «Xenia» του Πάνου Κούτρα, σε μία ειδική προβολή στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις που θα διανεμηθούν από το www.cinemag.gr, αλλά και στους κατόχους καρτών διαρκείας 25 προβολών.

Το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ φιλοξενεί και με τη νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, «A Blast» / «Η Έκρηξη», το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, η «Πανδημία» του Δημήτρη Πιατά, η «Η Επέλαση των Απάτσι» του Γιάννη Σολδάτου και η «Μητριαρχία» του Νίκου Κορνήλιου

 

Ακόμα δύο ελληνικές ταινίες που βρίσκονται στην κατηγορία Work in Progress, το «7 Θυμοί» του Χρήστου Βούπουρα αλλά και το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά συμπληρώνουν το πρόγραμμα των ελληνικών ταινιών.

 

Το «Excision» της Βικτώριας Βελλοπούλου που θα προβληθεί μαζί με το μικρού μήκους «Bref» της Χριστίνας Πιτούλη, με θέμα την κλειτορι δεκτομή, «Η Γκόλφω στην Επίδαυρο» του Ηλία Γιαννακάκη και το «Sam Roma – Είμαστε Τσιγγάνοι» της Μαρίνας Δανέζη είναι οι ελληνικές συμμετοχές στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ.

 

Ταινίες Έναρξης και Λήξης:

Το Φεστιβάλ φέτος θα ανοίξει και πάλι, όπως πέρσι, με κωμωδία, το «Ιστορίες για Αγρίους» του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν σε παραγωγή του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Η λήξη του Φεστιβάλ… δύο μέρες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Νέα Υόρκη (στις 26 Σεπτεμβρίου) η νέα ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, «Το Κορίτσι Που Εξαφανίστηκε» θα ρίξει την αυλαία του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα!

 

Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους:

Φέτος το φεστιβάλ έλαβε 191 αιτήσεις, που όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης «191 ταινιούλες που μας παίδεψαν, μας συγκίνησαν, μας επιβεβαίωσαν ότι το ελληνικό σινεμά απλώνει ήδη ισχυρές ρίζες στο μέλλον». 65 από αυτές αποτελούν το Διαγωνιστικό Τμήμα. Θα απονεμηθούν 5 επίσημα βραβεία του Φεστιβάλ, ενώ το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας θα συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ. Φέτος για πρώτη χρονιά θα δοθεί και βραβείο καλύτερης φωτογραφίας από την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών.

Επιπλέον, θα προβληθούν δωρεάν πέντε ταινίες Μικρού Μήκους με θέμα το «20»,  εμπνευσμένο από τα χρόνια του φεστιβάλ, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Όπως κάθε χρόνο, θα απονεμηθούν τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινίων (Βραβείο σκηνοθέτη, άνδρα ηθοποιό και γυναίκα ηθοποιό) με υποψήφιες όλες τις ελληνικές ταινίες που έχουν προβληθεί τους τελευταίους 12 μήνες.

 

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα:

11 ταινίες από Αμερική, Λατινική Αμερική και Ευρώπη αποτελούν το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και στην καλύτερη από αυτές θα απονεμηθεί η ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ. Αναμεσά τους, το  «’71», ίσως την καλύτερη ταινία που προβλήθηκε φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου, το Νορβηγικό «Στο Σκοτάδι» την φωτογραφία του οποίου υπογράφει ο Έλληνας Θύμιος Μπακατάκης το καλύτερο ντεμπούτο που ξεπήδησε φέτος από την Ιβηρική Χερσόνησο το «Η Απόσταση Μεταξύ Μας» και το κρυμμένο μυστικό των φετινών Καννών που φλερτάρει και με τις ταινίες τρόμου, το Δανέζικο «WHEN ANIMALS DREAM»

Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική και Φιλμ:

7 εξαιρετικά μουσικά ντοκιμαντέρ, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική και Φιλμ, θα συναγωνιστούν για τη Χρυσή Αθήνα. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι η Μπραϊόνι Χάνσον, από το  BFI και μέλη η Μπριζίτ Χάρινγκ δημοσιογράφος από την Ελβετία, ο Όλιβερ Μπάουμγκαρτεν, από το Φεστιβάλ Βερολίνου, ο Πάμπλο Ουτίν, καθηγητής κινηματογράφου στο Ισραήλ και στην Αμερική και η Κατερίνα Καφεντζή, διευθύντρια προγράμματος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Εν Λευκώ 87,7».

Για συναισθηματικούς λόγους μια ξεχωριστή ταινία για εμάς είναι το «PULP: Μια Ταινία για τη Ζωή, Τον Θάνατο και τα Σούπερμαρκετ». Την ταινία στο κοινό της Αθήνας θα παρουσιάσουν ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Φλόριαν Χάμπιχτ, αλλά και ο ντράμερ των Pulp, ο Νικ Μπάνκς, ο οποίος θα ανέβει στα decks για ένα μοναδικό πάρτι για τα γενέθλια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και του Φεστιβάλ! (26/09 – «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων)

Ακόμη μία ιδιαίτερη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος είναι το «20.000 Μέρες στη Γη», η οποία θα προβληθεί στις 22 Σεπτεμβρίου – αφού εκείνη την ημέρα είναι τα γενέθλια του πρωταγωνιστή αυτού του ντοκιμαντέρ…. του Νικ Κέιβ,

Ντοκιμαντέρ:

Στο τμήμα Ντοκιμαντέρ αυτό έχουν επιλεχθεί 11 εκλεκτές ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο που έχουν στο επίκεντρό τους καυτά θέματα, όπως ο «Ο Πράσινος Πρίγκιπας» στο οποίο ο γιος ενός ηγετικού στελέχους της Χαμάς στρατολογείται από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ως πληροφοριοδότης.

Μεταμεσονύκτιες Προβολές:

8 Μεταμεσονύκτιες Προβολές που αποτελούνται από εκλεκτές ταινίες Τρόμου, Φαντασίας και Καλτ b- movies, μεταξύ των οποίων και «Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι» το οποίο 40 χρόνια μετά την πρεμιέρα του θα προβληθεί από την ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που επιμελήθηκε ο Τόμπι Χούπερ.

Πρεμιέρες:

23 Πρεμιέρες μεταξύ άλλων το «Καλωσήρθες στη Νέα Υόρκη» του Έιμπελ Φεράρα με τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ, την τελευταία ταινία του Αλέν Ρενέ το «Αγαπώντας, Πίνοντας και Τραγουδώντας», «Τα Θαύματα», της Αλίτσε Ροβάρχερ βραβευμένο στις Κάννες, την «Συγκάληψη» με τον Τζέιμς Γκαντολφίνι στην τελευταία του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη, το Ιταλικό «Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο Το Καλοκαίρι», τη ρομαντική κομεντί «Φίλοι ή Κάτι Παραπάνω;» του Μάικλ Ντάουζ, ο οποίος θα μας επισκεφτεί και στην Αθήνα για να παρουσιάσει την ταινία του, το πολυβραβευμένο στην Αγγλία «Starred Up: Γροθιές στους Τοίχους» του Ντέιβιντ Μακένζι του «Νεαρού Αδάμ», με τον Τζακ Ο’Κόνελ του «’71» σε μια ακόμα ερμηνευτική παρακαταθήκη για ένα σπουδαίο μέλλον και το παθιασμένο «Whiplash», μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

 

Πανόραμα:

Το Τμήμα Πανόραμα αποκαλύπτει 11 μικρά αριστουργήματα, όπως «Το Παιχνίδι της Απάτης» του αγαπημένου animator των Νυχτών Πρεμιέρας -του Μπιλ Πλίμπτον. Κι ακόμη 2 ταινίες που έχουν σχέση με την Ελλάδα το «Committed» της Ελληνοκύπριας Στελάνα Κλίρις Γυρίστηκε στην Κύπρο με την Μελία Κράιλινγκ και τον Ορέστη Σοφοκλέους και το «Red Rose» («Κόκκινο Τριαντάφυλλο») της Ιρανής Σεπιντέ Φαρσί -όλο σχεδόν το συνεργείο της ταινία και οι παραγωγοί είναι Έλληνες.

6 ειδικά Αφιερώματα:  

Το Φεστιβάλ οργανώνει ένα αφιέρωμα στον πιο παραγνωρισμένο ίσως Έλληνα δημιουργό, τον Σταυρό Τορνέ, με την προβολή όλων των ταινιών του, 5 μεγάλου μήκους και 3 μικρού μήκους, αλλά και το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Καπλανίδη «Σταύρος Τορνές: Ο Φτωχός Κυνηγός του Νότου».

Οι πιο αγαπημένες στιγμές από το σινεμά του σπουδαίου Αντρέι Ζουλάφσκι σε ένα αφιέρωμα που αποτελείται από 8 αντισυμβατικά διαμάντια, ανάμεσά τους και το εξαιρετικά σπάνιο «Στον Ασημένιο Πλανήτη» το οποίο ετοίμαζε 10 χρόνια.

Αφιέρωμα «Ο Ρόμπερτ Όλτμαν στα 70’s», όπου αναδεικνύεται η καλλιτεχνικά ανεκτίμητη αυτή περίοδο ενός από τους κορυφαίους κινηματογραφικούς δημιουργούς όλων των εποχών. Θα προβληθούν 8 ταινίες όπως «M*A*S*H» και τις «Τρεις Γυναίκες».

Ένα θεματικό αφιέρωμα με τίτλο «Αρχιτεκτονική & Σινεμά» το οποίο επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας Άννα Σκιαδά, ενώ θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα τα κτίρια πολιτισμού και τη σχέση τους με την πόλη και τον κινηματογράφο. Επίσης στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου θα ξεκινήσει έκθεση φωτογραφιών του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με κατόψεις των κτιρίων,

Ακόμα με το Focus στην Αυστραλία, συστήνεται στο κοινό η ανατρεπτική κινηματογραφία αυτής της μακρινής χώρας που φέτος μας χάρισε μια εξαιρετική σοδειά ταινιών. Μια από αυτές είναι το θρίλερ «The Rover» με τον Ρόμπερτ Πάτινσον και τον Γκάι Πιρς, η οποία μπήκε την τελευταία στιγμή και έτσι δεν είναι στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Τέλος στο αφιέρωμα Post Blue Velvet Days εμπιστευτήκαμε στον The Boy (τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Βούλγαρη) την επιλογή 5 ταινιών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι πρώτες απόπειρες μιας weird αισθητικής που τελευταία έχει απλωθεί σε όλες τις τέχνες.

Μην χάσετε ακόμα σπάνια κινηματογραφικά ραντεβού όπως:

Η προβολή του καλτ «Polyester» με τις κάρτες Odorama

Το σχεδόν εξάωρο «Nymphomaniac Director’s Cut, Part I & II»

Το «Jubilee» το αριστούργημα του Ντέρεκ Τζάρμαν στην επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατό του

Ειδικές Εκδηλώσεις:

Υπάρχουν όμως και οι ειδικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ όπως:

* Η προβολή μιας επιλογής έργων του Γιώργου Δρίβα που απεικονίζουν την πορεία του ανάμεσα στα εικαστικά την βιντεοτέχνη και τον κινηματογράφο.

* Η συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τον εικαστικό Στέφανο Τσιβόπουλο στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου «Ιστορία Μηδέν».

* Το Network Meeting Brunch στο Black Duck Garden με τους καλεσμένους τον Όλιβερ Μπάουμγκαρτεν απ’ την Μπερλινάλε  και τον Κρίστιαν Ζεν του Φεστιβάλ Καννών με θέμα τις ελληνικές ταινίες και τα φεστιβάλ του εξωτερικού.

 

* Την διεξαγωγή workshop στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από τη ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ με θέμα «Η Άγνωστη Χώρα της Αναπηρίας: Καθολική Προσβασιμότητα στην Κινηματογραφική Τέχνη»

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «DV8 το τίμημα της Ζωής»

* Ειδική ημέρα Γαλλοφωνίας σε συνδιοργάνωση με το TV5 Monde, την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, που θα προβληθεί το «Σημασία Έχει Ν’ Αγαπάς» του Αντρέι Ζουλάφσκι, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα έχει προηγηθεί η εκπαιδευτική προβολή του ντοκιμαντέρ «Στο Δρόμο για το Σχολείο».

 

Και φυσικά την ειδική επετειακή εκδήλωση για τα 25 χρόνια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και τα 20 χρόνια του Φεστιβάλ με τίτλο «FrameLightMotion» που έχει ως κεντρικό σημείο αναφορά την ταινία του Κώστα Σφήκα «Μοντέλο» το οποίο συμπληρώνει 40 χρόνια – παρουσιάστηκε το 1974. Θα πραγματοποιηθεί στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες «Μηχανουργείο Δ12» & «Innovathens», με ελεύθερη είσοδο. Θα ακολουθήσει πάρτι πάρτι με DJ set από τον ντράμερ των Pulp, Νικ Μπάνκς.

Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνεται με την υποστήριξη του ΟΤΕ.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας εδώ.