Ενδοσχολική βία ή bulling: Ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και εξελίσσεται σε μάστιγα. Στις γειτονιές, στους δρόμους και κυρίως στα σχολεία. Οι έφηβοι του γυμνασίου και του λυκείου είναι οι πρωταγωνιστές και τα συμπτώματα πληθαίνουν και στο δημοτικό σχολείο. Αυτό το θέμα θα είναι το αντικείμενο μιας παράστασης που θα παρουσιάσει το Θέατρο Τόπος Αλλού τον επόμενο χειμώνα. Τίτλος του «Γιάννης “Χ”=ξένος».
Η παράσταση θα είναι έτοιμη το Νοέμβριο. Προηγουμένως θα γίνουν παραστάσεις για τους εκπαιδευτικούς που θα ακολουθήσει συζήτηση. Αφετηρία θα είναι μια ημερίδα το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 με την συνεργασία του Χαμόγελου του παιδιού που έχει ένα τμήμα με μεγάλη πείρα πάνω στο bullying.
Το κείμενο είναι προϊόν συνεργασίας δύο θεάτρων. Του Θεάτρου Τόπος Αλλού και του Taastrup teater από την Κοπεγχάγη. Τα δύο θέατρα έχουν μια πολύχρονη, λειτουργική σχέση και συνεργασία με αφορμή Ευρωπαϊκά προγράμματα για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Το «Γιάννης Χ=xenos» προέκυψε από αυτή τη συνεργασία και είναι συνέχεια της.
Μια μικρή περιγραφή.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η παράσταση παρακολουθεί τον Γιάννη στην καθημερινή ζωή του στο σχολείο, στο σπίτι και στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά.
Ο Γιάννης (επίτηδες επιλεγμένο το όνομα για να είναι κοινό και καθημερινό), έχει έρθει από την επαρχία. Η μητέρα του (Eλληνίδα από την Βόρειο Ήπειρο) γνώρισε τον πατέρα του στην Αθήνα όταν αυτός ήταν στρατιώτης και εκείνη φοιτήτρια της Αγγλικής φιλολογίας. Παντρεύτηκαν και ανέβηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου έζησαν εκεί. Εκεί γεννήθηκε και ο Γιάννης. Καλός μαθητής, ένα παιδί με ποιότητα. Τώρα η μητέρα του χώρισε από τον πατέρα του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα και να δουλέψει σαν οικιακή βοηθός σε σπίτι με έναν υπερήλικα (Η Αγγλική φιλολογία εγκαταλείφθηκε όταν παντρεύτηκε και τώρα έχει ξεχαστεί φυσικά). Μαζί της και ο Γιάννης που αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο. Στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον για ανεξήγητους λόγους (όπως είναι πάντα οι λόγοι της ενδοσχολικής βίας) αρνούνται να τον δεχτούν. Έτσι ο Γιάννης γίνεται το θύμα μιας σειράς αναίτιων επιθέσεων από την διαμορφωμένη ομάδα «των νταήδων» του σχολείου με κάθε αφορμή.
Η παράσταση φέρνει στο φως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών του «θύματος» και του «θύτη». Έτσι τα παιδιά μέσα από το θέατρο παρακολουθούν και αναγνωρίζουν συμπεριφορές και χαρακτήρες και επί πλέον καλούνται να πάρουν θέση και να κρατήσουν αποστάσεις από το φαινόμενο. Ο νέος που δέχεται την βία και ο άλλος που την εξασκεί, στο πρόσωπο και στο παίξιμο των ηθοποιών, αποκτάει μια απόσταση και μέσα από αυτήν μπορεί κανείς να δει καλύτερα τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά της ενδοσχολικής βίας. Έτσι οι μαθητές/θεατές αποστασιοποιούνται πιο εύκολα από συμπεριφορές και συμβάντα που έχουν δει να γίνονται πάνω στη σκηνή και συνειδητοποιούνται. Αποκτούν γνώμη, παίρνουν θέση και αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους
Το θέατρο Τόπος Αλλού σε συνεργασία με το Κέντρο σπουδών Λαϊκού θεάτρου έχει ετοιμάσει μια παράσταση βασισμένη στην Αρχαία τραγωδία για την Β’βάθμια εκπαίδευση. Τίτλος της:
Αρχαίο πάθος
Είναι μια διαφορετική προσέγγιση της τραγωδίας ειδικά για τα παιδιά των Γυμνασίων και Λυκείων διότι δεν περιορίζεται στην παθητική παρακολούθηση μιας ακαδημαϊκής παράστασης. Το Αρχαίο Πάθος είναι ένα εκπαιδευτικό και θεατρικό event με επίκεντρο την αρχαία τραγωδία.
Η παράσταση αφορά τον οίκο των Ατρειδών. Και εμπλουτίζεται με συζήτηση μετά την παράσταση με τους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη και ένα θεατρολόγο. Και εδώ είναι και το ενδιαφέρον της. Διότι τα παιδιά έχοντας την εμπειρία και την γνώση από το σχολείο και παρακολουθώντας την παράσταση, θα δουν το Αρχ. δράμα από την, θεατρική, αισθητική σκοπιά και θα αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα. Επίσης το Θέατρο παρέχει άφθονο υλικό (κείμενα θεωρητικά και πρακτικά) στους καθηγητές για μια δουλειά με τους μαθητές μετά η πριν την παράσταση.
Το “Αρχαίο πάθος” είναι μια σύνθεση από κορυφαίες σκηνές και των τριών τραγικών μας που συνθέτουν όλη την ιστορία του οίκου των Ατρειδών. Στη σκηνή παρουσιάζονται οι πιο χαρακτηριστικές σκηνές με σύγχρονη σκηνοθετική οπτική, χρήση video, πρωτότυπη μουσική.
Ξεκινώντας από την θυσία της Ιφιγένειας , τις ικεσίες της Κλυταιμνήστρας, την κορυφαία σύγκρουση Κλυταιμνήστρας και Ηλέκτρας και φτάνοντας μέχρι τον Άρειο πάγο, την αθώωση του Ορέστη και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, η παράσταση δίνει πολλά ερεθίσματα για να βιώσουν οι μαθητές τα δομικά και Αριστοτελικά στοιχεία της τραγωδίας.
Μπορεί επίσης να διοργανωθεί ένα workshop κατασκευής μάσκας με απλά υλικά όπου συμμετέχουν και κατασκευάζουν όλα τα παιδιά με την καθοδήγηση ειδικών σκηνογράφων ενδυματολόγων. Το workshop αυτό μπορεί να γίνει και στο σχολείο σαν συνέχεια της παράστασης η ανεξάρτητα /από αυτήν. Η πρόταση λοιπόν που σας κάνουμε είναι μια ολοκληρωμένη εκδήλωση παιδαγωγικού και θεατρικού ενδιαφέροντος.
Η παράσταση δεδομένου ότι έχει λάβει μέρος και σε ξένα φεστιβάλ μπορεί να παιχτεί και στην Αγγλική γλώσσα.