Τον Γιώργο Λαναρά υποδέχεται η γκαλερί του Black Duck, από τις 8 έως τις 30 Οκτωβρίου. Ο ζωγράφος θα παρουσιάσει 14 έργα του, μικτής τεχνικής. Πρόκειται για «βιωματική ζωγραφική», στην οποία χρησιμοποιεί μεταφυσικά θέματα και συμβολικά στοιχεία.
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης «η εικονοποιία του Λαναρά, όπως συγκροτείται την τελευταία δεκαετία, ορίζεται ως «εννοιολογικός εξπρεσιονισμός».
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο Γιώργος Λαναράς είναι ένας κλασσικός ζωγράφος με τους τρόπους που και ο Giorgio de Chirico δήλωνε πως pictor classicus sum! Δηλαδή ένας ζωγράφος που κατ’ αρχάς αντιμετωπίζει το προαιώνιο πρόβλημα της τέχνης του που συνίσταται στο πώς το θέμα, μια φιγούρα, ένα αντικείμενο σελιδώνεται στο χώρο και πώς το πρώτο επίπεδο διαλέγεται με το βάθος. Από τη σχέση αυτή, η οποία σταθερά πρέπει να ανανεώνεται γιατί αλλιώς εκπίπτουμε σε ακαδημαϊσμούς, θα προκύψει η επάρκεια της σύνθεσης. Από εκεί και ύστερα αρχίζουν βέβαια τα δύσκολα. Η ζωγραφική οφείλει μέσω συμβόλων, οπτικής, συνειρμών, δυναμικών εικόνων κλπ. να μιλήσει με κύρος για την ανθρώπινη συνθήκη. Η μορφή να καταστεί λόγος, η ζωγραφιά κείμενο. Θα ‘λεγα πως η εικονοποιία του Λαναρά, όπως συγκροτείται την τελευταία δεκαετία σ’ αυτή τη σειρά των έργων, ορίζεται ως «εννοιολογικός εξπρεσιονισμός», ή πιο αναλυτικά ως «οι όροι της ανθρώπινης τραγωδίας διατυπωμένη ως κωμωδία».
Η ζωγραφική του ισορροπεί στο όριο ανάμεσα στην ιερότητα της αναπαράστασης και στον τρόμο του γκροτέσκου. Έχουμε ένα φόρτο συμβόλων, μια γενεαλογία ετερόκλητων μορφών που συμφύρονται οργιαστικά στον παραδοσιακό τρισδιάστατο χώρο. Οι συνθετικές ρητίνες που χρησιμοποιεί και οι ντούκο λαδομπογιές συμβάλλουν ώστε οι κραυγές όλων των όντων να είναι ακόμη πιο αιχμηρές, έτσι ώστε ο μορφασμός του γέλιου να καταστεί λυγμός, να καταστεί κραυγή. Ο ζωγράφος στήνει μια προσωπική μυθολογία έτσι ώστε κατ’ ουσίαν να φιλοτεχνεί το ίδιο έργο. Αναδιφώντας στα πιο σκοτεινά τμήματα της Ιστορίας, τα πιο ζοφερά κομμάτια της ύπαρξης αλλά στο τέλος ν’ αναδύεται ένα ιδιότυπο φως. Το φως της αυτοσυνειδησίας».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Γιώργος Λαναράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ στο εργαστήριο του Ηλία Δεκουλάκου (1982-87). Το 1986 συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College Of Art του Λονδίνου. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1990 στην γκαλερί Titanium και συνέχισε στην «Κ» Gallery του Λονδίνου το 1991, στην «Όλγα Γεωργαντέα» το 1994 και πάλι στην Titanium (1993, 1997). Το 1990 συμμετείχε στην έκθεση «Αναφορά Στον Μπουζιάνη» της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών και το 1996-97 στην ομαδική «Δάσκαλοι και Μαθητές» που παρουσιάστηκε πρώτα στον Αστρολάβο κι έπειτα στην «Μεταμόρφωση» Θεσσαλονίκης. Επίσης, τον Μάρτιο του 2012 παρουσίασε αναδρομική έκθεση στην γκαλερί Titanium. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.