Κύκλους σεμιναρίων θεάτρου, δημιουργικής κίνησης και δημιουργικής γραφής για παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και εφήβους, πραγματοποιούν φέτος στον «Ελληνικό Κόσμο», η Μαριλένα Ρασιδάκη, η Μάτα Μάρρα και η Χριστίνα Κόλλια, αντίστοιχα.
ΚΥΚΛΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΡΑΣΙΔΑΚΗ
Οι δύο κύκλοι σεμιναρίων θεάτρου από τη σκηνοθέτρια Μαριλένα Ρασιδάκη που απευθύνονται σε παιδιά Δ΄ Δημοτικού – ΣΤ΄ Δημοτικού και σε εφήβους Β΄ Γυμνασίου – Β΄ Λυκείου αντίστοιχα, αποτελούν μια εισαγωγή στην υποκριτική. Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν, αφηγούνται, προσεγγίζουν γνωστούς θεατρικούς χαρακτήρες, καθώς και θεατρικά, λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα. Επίσης, μέσα από τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος αλλά και του θεάτρου γενικότερα, δημιουργούν δικές τους θεατρικές ιστορίες. Μαθαίνουν να ενσωματώνουν ρόλους που έχουν εμπνευστεί, τους οποίους ερευνούν σε βάθος μέσα από τη συγγραφή, τον αυτοσχεδιασμό, την αφήγηση και την κίνηση.
Κύκλος σεμιναρίων για παιδιά ηλικίας Δ΄ Δημοτικού – ΣΤ΄ Δημοτικού
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Νοέμβριος 2014 – Μάιος 2015
Κάθε Σάββατο από 1 Νοεμβρίου
Διάρκεια: δύο ώρες
Κύκλος σεμιναρίων για εφήβους Β΄ Γυμνασίου–Β΄ Λυκείου
Νοέμβριος 2014 – Μάιος 2015
Κάθε Κυριακή από 2 Νοεμβρίου
Διάρκεια: Δύομισυ ώρες
Bιογραφικό Μαριλένας Ρασιδάκη
Η Μαριλένα Ρασιδάκη σπούδασε Φιλοσοφία στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Διεύθυνση Σκηνής στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Βασιλική Ακαδημία συνεργάστηκε με πολλούς σκηνοθέτες ως βοηθός σκηνοθέτη και οδηγός σκηνής παρουσιάζοντας δείγματα σκηνοθετικής δουλειάς στο πλαίσιο διπλωματικών εργασιών. Μετά την αποφοίτησή της από τη Βασιλική Ακαδημία συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη Joe Blachley, ως βοηθός σκηνοθέτη, σε έργα του Άντον Τσέχοφ. Στην Ελλάδα έχει εργαστεί στο θέατρο, σε αντίστοιχη θέση, με σκηνοθέτες τους Γ. Λιουμπίμοφ, Μ. Κακογιάννη, Α. Καραζήση, Γ. Οικονόμου. Στην όπερα ως οδηγός και διευθύντρια σκηνής με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Β. Νικολαΐδη, M. Hampe, L. Ronconi, F. Zefirelli και άλλους. Την ίδια θέση κατείχε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στις τελετές έναρξης και λήξης της 28ης Ολυμπιάδας «Αθήνα 2004». Από το 2001 μέχρι σήμερα έχει διδάξει στο παιδικό και εφηβικό εργαστήρι του Εθνικού Θεάτρου, εισάγοντας τους μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές της σε διαφορετικές μορφές της θεατρικής τέχνης: έρευνα, σκηνοθεσία, συγγραφή, εκπαιδευτικό δράμα, αφήγηση, υποκριτική ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει, μαζί τους, πέντε παραστάσεις.
ΚΥΚΛΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΑ ΜΑΡΡΑ
Οι δύο κύκλοι σεμιναρίων δημιουργικής κίνησης από τη χορογράφο Μάτα Μάρρα απευθύνονται σε παιδιά Προνηπίου – Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού – Γ΄ Δημοτικού αντίστοιχα. Τα σεμινάρια χρησιμοποιούν την κίνηση ως μέσo έκφρασης, μέσα από τη σωστή ενεργοποίηση του σώματος και τον αυτοσχεδιασμό. Ενα ευχάριστο και δημιουργικό σεμινάριο που προσαρμόζεται στις σωματικές, συναισθηματικές και αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους.
Τα παιδιά συνεργάζονται σε ομάδες, αποκτούν κινητικές δεξιότητες και αναπτύσσουν την αντίληψη του χώρου, του χρόνου και της κιναίσθησης. Παράλληλα ενεργοποιούν τη φαντασία τους και αποκτούν αισθητική αντίληψη της ομορφιάς των σωμάτων.
Κύκλος σεμιναρίων για παιδιά Προνήπιου – Νηπιαγωγείου
Παραμύθια που λέγονται, όχι με το στόμα, αλλά με το σώμα!
Νοέμβριος 2014 – Μάιος 2015
Κάθε Σάββατο από 1 Νοεμβρίου
Διάρκεια: μία ώρα
Κύκλος σεμιναρίων για παιδιά ηλικίας Α΄ Δημοτικού – Γ΄ Δημοτικού
Οδύσσεια, χίλια ταξίδια με έναν προορισμό
Νοέμβριος 2014 – Μάιος 2015
Κάθε Σάββατο από 1 Νοεμβρίου
Διάρκεια: μιάμισυ ώρα
Bιογραφικό Μάτας Μάρρα
Η Μάτα Μάρρα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Γρηγοριάδου. Παρακολούθησε σεμινάρια χορού σε Αγγλία και Γαλλία, καθώς και κύκλους μαθημάτων κουκλοθέατρου και εκπαιδευτικού δράματος. Συνέχισε τις σπουδές της με ινδικό κλασσικό χορό.
Ως χορεύτρια-χορογράφος έχει συνεργαστεί με τις χορευτικές και μουσικές ομάδες: IntraVenus, Χορευτές, Εννιάμορφο, Συν+εργασία, Seresta, Ήρως Άγγελος, Λήδα Shantala, Ανάσα, Γη και θάλασσα, Χρυσέα Φόρμιξ, Aravinda και τους θιάσους Προσωπείο, Πολύμνεια, Θίασο 81, Θέατρο της κούκλας κ.ά.
Ως δασκάλα έχει συνεργαστεί με: το Θέατρο Νέων Ακαδήμεια, Μουσείο Γουλανδρή, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Θέατρο Πόρτα, τα εκπαιδευτήρια Πλάτωνα, τη Λεόντιος, τα νηπιαγωγεία «Συννεφούλα», «Παραμύθι να αρχίσει», «Dorothy snot», δημόσια σχολεία, σχολές χορού και το Εθνικό Θέατρο.
ΚΥΚΛΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΛΛΙΑ
Οι τρεις κύκλοι σεμιναρίων δημιουργικής γραφής από τη συγγραφέα και ποιήτρια Χριστίνα Κόλλια απευθύνονται σε παιδιά από 8 έως 12 ετών. Στόχο έχουν την ανάπτυξη και καλλιέργεια του γραπτού και προφορικού λόγου των παιδιών. Μέσα από επιλεγμένους μύθους, θρύλους και παραμύθια, πεζά και έμμετρα κείμενα, οι μικροί μας φίλοι εμπλουτίζουν τον τρόπο σκέψης και έκφρασης, απελευθερώνοντας τη φαντασία τους. Ανακαλύπτουν τη μοναδική χαρά που προσφέρει ο δημιουργικός κόσμος της γνώσης και της γραφής και βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο.
A΄ Σεμινάριο
Συνεχίζοντας τους μύθους του Ηρακλή
Σάββατα 1, 8,15, 22 Νοεμβρίου
Ωρα έναρξης: 12:00
Διάρκεια: δύο ώρες
Β΄ Σεμινάριο
Γιορτάζοντας με χριστουγεννιάτικους θρύλους και παραδόσεις
Σάββατα 29 Νοεμβρίου & 6,13,20 Δεκεμβρίου
Ώρα έναρξης: 12:00
Διάρκεια: δύο ώρες
Γ΄ Σεμινάριο
Συνομιλώντας με αγαπημένους ήρωες παραμυθιών και μύθων
Σάββατα 10,17 Δεκεμβρίου & 24 Ιανουαρίου 2015
Ώρα έναρξης: 12:00
Διάρκεια: δύο ώρες
Βιογραφικό Χριστίνας Κόλλια
Η Χριστίνα Κόλλια είναι συγγραφέας και ποιήτρια. Σπούδασε Χρηματοοικονομικά και Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και μετεκπαιδεύτηκε στην Ομαδική Ψυχανάλυση. Επί σειρά ετών διετέλεσε αρχισυντάκτρια του οικολογικού πολιτιστικού περιοδικού «Αζιμούθιο». Επιμελήθηκε και παρουσίασε στην ιδιωτική τηλεόραση την εκπομπή «Ανοιχτό βιβλίο», με θέμα το χώρο του βιβλίου. Οργανώνει κι εμψυχώνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για παιδιά, ενήλικες και παιδαγωγούς. Διενεργεί έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική επίδραση της λογοτεχνίας. Είναι τακτική συνεργάτης του Μουσείου Ηρακλειδών ως υπεύθυνη του παιδικού- εφηβικού εργαστηρίου λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής, μέλος του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου, μέλος σε συλλογικότητες πολιτισμού και αλληλεγγύης και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ακαδημίας Πολιτισμού «Φωτόστατο».