Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας του, οργανώνει την ανοικτή πολιτιστική εκδήλωση Rematerialising Culture από την Παρασκευή 28 έως και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης δίνοντας βήμα σε νέους εικαστικούς και μουσικούς καλλιτέχνες.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή νέων δημιουργών, Ελλήνων και Κυπρίων, σε μια περίοδο δύσκολη και παράλληλα προκλητική για τη νέα γενιά. Στην εκδήλωση συμμετέχουν πάνω από 30 καλλιτέχνες με ζωγραφική, γλυπτική, performance, video art, αρχιτεκτονικές και ηχητικές εγκαταστάσεις.
Συγκεκριμένα, οι εικαστικοί σχολιάζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα της εποχής μας παρουσιάζοντας την δική τους απρόσμενη οπτική στη νέα διάσταση που αποκτά το ίχνος, το υπόλειμμα και η ίδια η ύλη μέσα από την επανάχρηση.
Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθούν έργα με γνώμονα τον επαναπροσδιορισμό του περιβάλλοντός μας και την κοινωνική υποχρέωση του ατόμου για τη δημιουργική μεταβολή του, μεταδίδοντας την πρόσθετη συμβολική σημασία της πρακτικής της ανακύκλωσης ως ένα παράδειγμα επεξεργασίας κεντρικών ιδεών και ανασυγκρότησης μιας πολυπολιτισμικής κουλτούρας. Παράλληλα, εξετάζεται διεξοδικά το ζήτημα της πολιτισμικής μνήμης και οι τρόποι με τους οποίους μεταβάλλεται και συνυπάρχει εκ νέου με το υλικό πεδίο. Αξιολογώντας τις έννοιες της υλικότητας και της υλοποίησης ως ένα πεδίο έρευνας κρίσιμης σημασίας για μια εποχή μεγάλων μετασχηματισμών, η έκθεση προτείνει την αναζήτηση μηχανισμών μιας διευρυμένης αειφορίας με πολιτισμική σημασία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μαργαρίτας Καταγά και της αρχιτέκτονος Νόρας Όκκα.
Συμμετέχουν οι Εικαστικοί καλλιτέχνες:
‘Eβελυν Αναστασίου, Eύη Δαμιανάκη, Μαρία Καλάογλου, Βαλεντίνα Κάργα, Βασίλης Κίτσος, Μάκης Κυριακόπουλος, Κυριακή Κώστα, Βασιλική Λευκαδίτη, Γιώργος Μαραζιώτης, Εdyta Mąsior, Χριστίνα Μήτρεντσε, Λέων Μιχαήλ, Καλή Νικολού, Christina Papas, Βασίλης Παπαγεωργίου, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Χριστίνα Σγουρομύτη, ‘Εφη Σπύρου, Αφροδίτη Ψαρρά.
Συμμετέχουν οι Αρχιτέκτονες:
Πάνος Παρθένιος – Markos Novak – Νικολέτα Χαντζοπούλου, AK-A: Κατερίνα Αποστόλου – Μίννα Κολάκη, AVW – architects: Κατερίνα Βασιλάκου – Αγγελική Αθανασιάδου, Κώστας Τσιαμπάος – Μυρτώ Κιούρτη – Γιάννης Καραχάλιος, Νόρα Όκκα, doxiadis+ αρχιτέκτονες – αρχιτέκτονες τοπίου: Αγγελική Μαθιουδάκη – Θωμάς Δοξιάδης – Μαρίνα Αντσακλή – Δέσποινα Γκιρτή, Φίλιππος Φωτιάδης.
Συμμετέχουν τα Μουσικά Σχήματα/Καλλιτέχνες:
Ελένη Τσαουσάκη, άρπα – Ειρήνη Βούζη, φλάουτο
Η Ειρήνη και η Ελένη έχουν αποφοιτήσει από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α. Π. Θ. , και έχουν πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία στα Royal Welsh College of Music και Royal Northern College of Music αντίστοιχα. Το 2012 συναντήθηκαν μουσικά στην Κρήτη, όπου ζουν και εργάζονται ως εκπαιδευτικοί. Έκτοτε έχουν δώσει διάφορα ρεσιτάλ μουσικής δωματίου σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, καθώς επίσης έχουν συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ στο νησί. Μέχρι στιγμής έχουν δουλέψει τρεις κύκλους συναυλιών, East meets West, ένα ρεσιτάλ που επικεντρώνεται σε έργα 20ου αιώνα, Entr’acte, με έργα Ισπανών και Γάλλων συνθετών και Tango Revisited, ένα μουσικό ταξίδι στην ιστορία του τάνγκο.
Στα έργα από τον κύκλο συναυλιών τους East meets West:
Alan Hovhanness , The Garden of Adonis, Suite for flute & harp, opus 245
Lowell Liebermann, Sonata for flute and harp, Op. 56
τα οποία συνδυάζουν ακούσματα της Ανατολής με τη Δυτική κουλτούρα και γραφή.
Φοίβος-Άγγελος Κόλλιας, μουσική ηχητική εγκατάσταση
O Φοίβος-Άγγελος Κόλλιας μας καλεί να συμμετάσχουμε σε ένα πείραμα, σε ένα παιχνίδι, προκαλώντας τα όρια μας – o ίδιος ο καλλιτέχνης προκαλεί τα δικά του όρια. …Μια διαδραστική μουσική εγκατάσταση που μεταλλάσσεται συνεχώς ως ένας ζωντανός οργανισμός…
Ο Φοίβος-Άγγελος Κόλλιας γεννήθηκε στη Ρόδο το 1982. Σπούδασε στην Αγγλία (Anglia University, Cambridge & City University, Λονδίνο) και τη Γαλλία (Πανεπιστήμιο Paris VIII, Ωδείο Boulogne, Παρίσι) με την υποστήριξη τεσσάρων υποτροφιών (Λεβέντη, Μέγαρο Μουσικής, Ωνάση, και ΑΕΠΙ/Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών).
Τα έργα του έχουν ερμηνευτεί σε πάνω από 20 χώρες, σε περισσότερες από 60 συναυλίες. Έχει κερδίσει 12 βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με τη μουσική σε πολλά διεθνή συνέδρια ενώ τα άρθρα του εκδίδονται σε διεθνή μουσικολογικά περιοδικά. Η μουσική του εκδίδεται από τον γαλλικό οργανισμό Babel Scores.
Ως συνθέτης-ερευνητής εξερευνεί τη σχέση μουσικής και διεπιστημονικών ερευνών, εφαρμόζοντας τα ευρήματα του στη μουσική. Κεντρικό κομμάτι της δημιουργίας του είναι το ανθρώπινο στοιχείο.
Carte Postale
Οι Carte Postale είναι μια πολυμελής μπάντα επηρεασμένη από ρομαντικές νέο φολκ-ροκ μελωδίες βασισμένες σε κινηματογραφικά μοτίβα, ρυθμικές εξάρσεις, γαλλικά βαλς και νοσταλγική διάθεση – όλα αυτά δημιουργούν ένα μοναδικό μουσικό στυλ το οποίο οι ίδιοι θέλουν να αποκαλούν ρετρό ποπ.
Η μουσική τους είναι βασισμένη στο πιάνο, ακορντεόν, τρομπέτα, κοντραμπάσο-
μπάσο, τύμπανα, γιουκαλίλι και στους έντονα νοσταλγικούς αγγλόφωνους στίχους.
Το πρώτο τους άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην Πάτρα και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2014 από την ανεξάρτητη εταιρία The sound of Everything.
To φθινόπωρο του 2014, ανακηρύχθηκαν, μετά από ψηφοφορία του κοινού, νικητές στο διαγωνισμό του Jumping fish με το τραγούδι ‘’Rio’’.
Διοργάνωση: Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη (Ελλάδας)
Με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης